HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Poklady z našich sadů a zahrad – 3. díl: ořešák a olivovník

Dnešní článek vám představí dřeviny z trochu jiného soudku. Tentokrát nahlédneme do sluncem zalitých zahrad jižněji položených států. Podíváme se blíže na stromy, které právě z nich pocházejí. Které to jsou? Trochu napovíme  určitě budete znát alespoň jejich chutné a zdraví prospěšné plody. Některá fakta ale mohou být velkým překvapením. Představujeme ořešák a olivovník.


Podzimní ráno pod ořešákem
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Thomas

Fešák ořešák

Tento krásný, u nás velmi oblíbený a poměrně rozšířený strom se k nám dostal pravděpodobně z Balkánu, odkud se začal již ve starověku rozšiřovat. Není divu, jeho plody jsou velmi chutné a výživné, ale nejsou jediným produktem, který z něj můžeme získat. Dřevo ořešáku je vysoce kvalitní, pevné a tvrdé, poměrně rychle rostoucí a díky obsahu tříslovin i trvanlivé a odolné proti škůdcům. Navíc jde o strom nenáročný na péči, takže ho lze za celkem nízkých nákladů účelně pěstovat. Cílené pěstování tohoto krásného stromu je však bohužel v dnešní době nižší než v minulosti, což způsobilo, že je poptávka po tomto působivém dřevě vyšší než nabídka. Na pilách ho téměř nenajdete, v hobby marketech teprve ne. Pokud jej sháníte, zkuste spíše různé bazary, případně se poptejte sousedů na vesnici.

Cože? Plodem že není ořech?

Dva u nás nejznámější druhy ořešáku jsou ořešák královský a ořešák černý. Ořešák královský neboli vlašský jistě znáte, hlavně jeho plody. Zajímavé je, že nejde o oříšek, jak by leckdo hádal, ale o pseudopeckovici – takže má vlastně blíž k třešni než třeba k lískovému ořechu. Jde také o jediný původní evropský druh. Barva jeho dřeva se pohybuje od šedobílé až k černohnědé, často s tmavým žilkováním.

Ořešák černý pochází ze Severní Ameriky. Vyniká nádherným, jemným a velmi ceněným dřevem. Oproti ořešáku vlašskému je jeho dřevo lehčí a intenzivněji hnědě zbarvené. Tmavě hnědé jsou i nepravidelně a hluboce zbrázděné skořápky, které v sobě ukrývají sice chutné, ale malé jádro. Právě pro velmi pevnou, ale o to zajímavější skořápku, se ořechy využívají spíše ve šperkařství, než pro potravinářské účely. Uvnitř se nachází krásné struktury, jak můžete vidět ve fotogalerii.

Od pažeb až po bubny

Ořechové dřevo se dobře obrábí, ohýbá, soustruží i řeže dláty. Odedávna se používalo k dýhování i vykládání. Můžete se setkat s luxusním nábytkem, který je zhotoven právě z ořechového dřeva, jsou z něj zhotoveny pažby zbraní, piana, šperkovnice, různé mísy a podnosy, šperky či obklady stěn, které jsou k vidění především na zámcích. Díky své ohýbatelnosti se ořech používal k výrobě malých člunů na zámořské plachetnice (to hlavně v Anglii), ale třeba také na výrobu bubnů.

Ořechové dřevo je velmi ceněné, zvláště o starší, zdravé a silné stromy mají velký zájem dýhárny.

Olivovník

Olivovník evropský patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Patří do skupiny stálezelených dřevin. Olivovníky jsou teplomilné dřeviny a v našich podmínkách je proto není možné pěstovat celoročně venku. Získáváme z něj především velmi kvalitní olej, plody jsou pochutina oblíbená v řadě zemí. Olivovník je nenáročný na složení zeminy, v přírodě si vystačí s kamenitou chudou půdou a roste velmi, velmi pomalu.

Pamětník starověkých civilizací

Olivovník je vysoce dlouhověký strom  jsou známy exempláře staré stovky až tisíce let. Nejstarším olivovníkem na světě se chlubí hned několik míst (například Kréta, Libanon nebo Černá hora). Je pravdou, že tyto olivovníky, jejichž stáří se odhaduje na několik tisíc let, jsou opravdu impozantní, ale je velmi těžké určit přesné stáří a tedy i toho nejstaršího olivového kmeta.

Suchému a horkému klimatu odolává tento strom díky hlubokým kořenům a obdivuhodné schopnosti regenerace. Dokáže přežít dokonce i požár.

Krásný a cenný materiál

Díky pomalému růstu má dřevo olivovníku vysokou hustotu a je velmi tvrdé, pevné a odolné. Navíc je dřevo velmi estetické  má jednu z nejkrásnějších kreseb. Najdete v ní různé vlnky, spirály, očka, s trochou fantazie celé tajemné světy. Je to dáno nepravidelným způsobem růstu. Není divu, že dekorativní nebo užitné předměty z olivového dřeva jsou tak oblíbené. Možná jste se i vy nechali zlákat a přivezli si nějaký krásný vyřezávaný suvenýr za své poslední dovolené v jižních zemích?

Dřevo olivovníku se skvěle hodí na výrobu šperků, střenek nožů, pažby zbraní či nádobí. Dá se dobře leštit. Olivovníky se ovšem nepěstují primárně kvůli dřevu, čemuž odpovídá i jeho vysoká cena. Potěšte se také výrobky z olivovníku, alespoň v naší fotogalerii.

Propásli jste první a druhý díl našeho seriálu? Přečíst si je můžete zde:

Poklady z našich sadů a zahrad - 1. díl

Poklady z našich sadů a zahrad - 2. díl

Vydáno dne:
09.03.2019

Photocredit: Thomas

1

Dřevostavitel radí: Jak zasadit strom?

To není jen vykopat jámu – postavit do ní strom – zakopat jámu – zalít.. Číst více →



Typy dřevěných podlah: Parkety, prkna, plovoucí a další

Když se rozhodnete pro dřevěnou podlahu, nejsou to jen parkety.. Číst více →



Moření dřeva: Od výběru mořidla až po nátěr

Dřevo je krásný materiál. Nové září čistotou a voní. Se starým dřevem je to.. Číst více →



Ptačí budka a krmítko pro ptáčky: Návod jak na to

Vyrobte si doma ptačí budky nebo krmítko pro ptáky z papíru, PET lahve nebo kokosového ořechu. Máme pro vás návody a inspiraci... Číst více →



Video: Tvorba rybinového spoje

Ve videu naleznete návod na tvorbu rybinového spoje krok po kroku... Číst více →



Co patří do základní výbavy domácího kutila? Nářadí, bez kterého se neobejdete

Jednoduchý přehled nejpotřebnějšího vybavení pro domácí dílnu. Postačí kladivo a pár hřebíků, nebo potřebujeme v dílně něco více?.. Číst více →



Poklady z našich sadů a zahrad – 1. díl: třešeň a švestka

Víte, že ve starých sadech a zahradách můžete najít hotové poklady? Po přečtení tohoto článku už s nimi nebudete chtít jen topit!.. Číst více →



Poklady z našich sadů a zahrad – 2. díl: hrušeň a jabloň

Některé způsoby využití dřeva našich oblíbených ovocných stromů pro vás možná budou překvapením. Pojďte se na ně s námi podívat... Číst více →



Dřevěný domek, který představuje návrat k jednoduchosti života

Dokázali byste žít jako typický řecký farmář uprostřed olivových hájů v malém dřevěném domku bez tekoucí vody?.. Číst více →



Poklady z našich sadů a zahrad – 4. díl: tis a jalovec

V tomto článku o okrasných dřevinách jsme se zaměřili na dva magické a starobylé stromy: tis a jalovec. Nahlédněte s námi blíže na jejich vlastnosti a využití... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů