HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Typy dřevěných podlah: Parkety, prkna, plovoucí a další

Když se rozhodnete pro dřevěnou podlahu, neznamená to, že si do svého interiéru musíte položit jen prkna z masivu. Dřevěná podlaha má řadu variant. Každá z nich nám nabídne určité výhody i nevýhody. Pojďme se na ně dnes podívat.


Detail dřevěné podlahy
i Foto: Archiv redakce

Dřevěné podlahy slaví velký comeback. V době, kdy se vracíme k přírodním materiálům a trvalým hodnotám, hraje dřevo prim. Při stavbě domu i při zařizování interiéru je tento materiál prostě nepostradatelný. Stále častěji ho používáme i v případě podlah, kterým propůjčuje kvalitní tepelně-izolační vlastnosti, prvotřídní vzhled i dlouhou životnost.

Dřevěné podlahy z masivu – prken

Tradiční dřevěnou podlahu jste pravděpodobně už viděli, a to třeba při prohlídce některé staré roubenky nebo zámku. Pro své jedinečné vlastnosti se dřevěná masivní podlaha poslední dobou objevuje i v moderních interiérech. Prkenné podlahy z masivu se vyznačují dlouhou životností, výborně izolují, jsou odolné a snadno se renovují (zbroušení, přelakování).

Instalace masivních dřevěných prken je relativně snadná. Zjednodušeně řečeno, jednotlivá prkna jsou skládána vedle sebe a přišroubována nebo přitlučena na tzv. podlahové trámy. Při instalaci dřevěné podlahy z masivu je třeba použít dostatečně seschlá prkna a dodržet technologický postup (například rovinatost podkladu). Současně je třeba počítat s tím, že dřevo bude pracovat a že dřevěné podlahy za masivu jsou náchylnější k teplotním nebo vlhkostním změnám.

Dřevěné parkety

K tradičnímu využití dřeva coby podlahové krytiny patří také parkety, které jsou považovány za luxusní řešení. Najdete je ve starších domech, ale stále častěji se objevují i v novostavbách. Pokud je vaší prioritou podlaha, která bude mít dlouhou životnost, jsou vhodným řešením právě dřevěné parkety. O těch se říká, že mohou být podlahou na celý život a že mají delší výdrž než masivní dřevěné podlahy. Pro dřevěné parkety hovoří i jejich snadná údržba a možnost rychlé renovace.

Parkety jsou považované za ekologickou krytinu, která je šetrná k životnímu prostředí. Vyrábí se z tuzemského dřeva, ale k dispozici jsou i exotičtější dřevěné parkety (například americký ořech, brazilská třešeň, teak apod.). Dřevěné parkety je možné použít v přírodní barvě, stejně tak lze vybírat i z různých parketových laků. Jako nevýhodu tohoto typu krytiny je možné uvést vyšší cenu.

Čtete dále: Výhody a nevýhody dřevěné podlahy

Dýhované dřevěné podlahy

Pokud se vám zamlouvají dřevěné parkety, ale jejich pořízení je pro vás cenově nedostupné, existuje ještě jedna – levnější – varianta. Dýhované dřevěné podlahy spotřebují na svou výrobu méně dřeva, proto je jejich cena nižší. Stejně jako v případě dřevěných parket lze vybírat z velké škály různých vzorů a stylů.

Výhodou dřevěných dýhovaných podlah je snadná údržba. Na druhou stranu, vzhledem ke slabé vrstvě dřeva je třeba počítat s nemožností renovace pomocí zbroušení. Podlaha je také citlivější na mechanické poškození a hůře snáší výkyvy tepoty nebo vlhkosti.

Plovoucí vícevrstvé dřevěné podlahy

Jak už název napovídá, jedná se o dřevěné podlahy, které jsou vytvořené z několika vrstev (nejčastěji dvouvrstvé nebo třívrstvé). Dřevo je v tomto případě kombinované s jinými druhy materiálů, což podlahám propůjčuje zajímavé vlastnosti. Jsou odolné a méně podléhají tvarovým změnám.

Pokládka vícevrstvých dřevěných podlah probíhá metodou, která je využívána u běžných plovoucích podlah. Jinak řečeno, tyto podlahy se nepřipevňují k podkladu, ale fixují se v jednotlivých spojích (například suchým zámkem).

Jaký druh dřevěné podlahy je podle vás nejlepší? S jakou podlahou máte zkušenosti vy?

Vydáno dne:
02.03.2015

9

Jakou zvolit v dřevostavbě podlahu

Rozebereme tři konstrukce podlah: suchou cestu, anhydrit a beton.. Číst více →



Zaostřeno na dřevěné podlahy: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Jaké jsou výhody a nevýhody dřevěných podlah? Odpoví vám tento článek.. Číst více →



Podlaha z OSB desek: Výběr a montáž

Podlaha z OSB desek je zajímanou alternativou dřevěné podlahy... Číst více →



Údržba dřevěné podlahy: Úklid, lakování, renovace

Dřevěná podlaha je skvostem každého domu. Jak dřevěnou podlahu udržovat, aby vypadala stále jako nová, se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Podlahové palubky: Jaké jsou možnosti a jak se pokládají

Podlahové palubky jsou stále oblíbenou podlahovou krytinou. Jak na podkládku.. Číst více →



Ceny dřevěných podlah: Záleží nejen na typu dřeviny

Vybíráte dřevěnou podlahu a řešíte její cenu?.. Číst více →



Dřevěné podlahy: Požadavky na vlhkost a podklad

Dříve než začnete podkládat dřevěnou podlahu, musíte zajistit rovinnost.. Číst více →



Linoleum: Vzorník, ceník a fotogalerie

Zajímá Vás linoleum, jeho ceny, vzorník a rády byste viděli fotogalerii.. Číst více →



Vinylová podlaha: Příjemný vzhled a snadná pokládka

Jak vypadá vinylová podlaha? Čím se vůbec liší od klasického lina? Kolik stojí a zvládneme si ji doma položit sami? Odpoví článek... Číst více →



Korková podlaha: Přírodní krytina, která odolává vlhkosti

Korkové podlahy jsou zajímavou podlahovou krytinou. Jaké jsou typy korkové podlahy, jaká je cena a jak se pokládá? Odpovědi naleznete zde... Číst více →