HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Češi objevili způsob, jak legálně postavit rodinný dům bez PENB

Švejkovská povaha Čechů se opět dostala na scénu. Tentokrát se vypořádala s průkazem energetické náročnosti budovy, který je povinný pro všechny novostavby i rozsáhlejší rekonstrukce. Češi však našli kličku, jak se této povinnosti vyhnout. Jedná se o chytré řešení, které ušetří spoustu času a peněz, nebo hloupost, která se pěkně prodraží?


Lidé našli kličku, jak se obejít bez průkazu energetické náročnosti budovy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Bez průkazu energetické náročnosti budovy se dnes již neobejdete. Tedy většinou…

Stavba nového domu nebo rozsáhlejší rekonstrukce se bez něj neobejde. Řeč je o průkazu energetické náročnosti budovy (PENB), který je občas nesprávně nazýván energetickým štítkem. PENB poskytuje informaci, kolik energie potřebuje budova na svůj provoz. Zároveň hodnotí dopad jednotlivých budov na životní prostředí.

Průkaz je nyní nutné mít nejen u novostavby a rekonstrukce, ale je povinný také při prodeji nebo pronájmu nemovitosti. Cílem je, aby měli kupující či nájemníci lepší představu o spotřebě. Budovy musí podle nejnovějších přísnějších pravidel spadat do třídy A, maximálně B. Konečná cena průkazu se liší podle velikosti a typu budovy. Průměrně se pohybuje okolo 3–7 tisíc korun. Pokud byste se chtěli platbě za PENB vyhnout, může se vám to nepěkně vymstít. Hrozí zde totiž pokuta až sto tisíc korun.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Češi našli kličku, jak PENB obejít

I přes přísné požadavky našli někteří lidé kličku, jak legálně postavit dům i bez průkazu energetické náročnosti budovy. Možná cesta, jak PENB obejít, je postavit si u rodinného domu hospodářskou budovu. Samozřejmě zde musí být splněny všechny náležitosti, jako je dostatečný odstup od domu nebo rozdělení pozemku.

Majitelé postaví hospodářskou budovu do 70 m2 podle projektu, ohlásí dokončení stavby a zapíšou nemovitost do katastru. Poté, co dostanou souhlas s ohlášením stavební úpravy, mohou provést drobnou úpravu stavby a zažádat si o změnu užívání na rodinný dům. Následně je domu přiděleno číslo popisné.

Zákon to posvětí

Zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií stanovuje, že stavebník si musí opatřit průkaz při výstavbě nových budov nebo při větších změnách dokončených budov. Nicméně podle zmíněného zákona se za větší změnu dokončené budovy považuje více než 25 % celkové plochy obálky budovy. Pokud se tedy v hospodářské budově provedla jen malá změna, průkaz energetické náročnosti budovy nebude v tomto případě vyžadován.

Šedá zóna, na které navíc proděláte

Někomu se zmíněné řešení může zdát jako ideální cesta za novým domem, nicméně je na místě si uvědomit, že se zde jedná o jakousi „šedou zónu“ zákonů. Navíc se zmíněné řešení přestavby hospodářské budovy na rodinný dům finančně nevyplatí. Majitel sice nebude muset platit za průkaz energetické náročnosti budovy, nicméně pravděpodobně zaplatí větší DPH.

Pokud stavíte nebo rekonstruujete dům, setkáte se se dvěma sazbami DPH – základní 21 % a první sníženou 15 %. Snížená sazba DPH 15 % se týká domů či bytů pro trvalé bydlení a vztahuje se jak na stavby, tak opravy či rekonstrukce. Základní sazba DPH se pak týká rekreačních objektů a jiných staveb, které neslouží k trvalému bydlení.

Příklad

Postavíte-li si stavbu za tři miliony, která je rovnou hlášena jako rodinný dům, zaplatíte na DPH 15 %, tedy 450 tisíc korun.

Pokud však nejdříve postavíte stavbu jako hospodářskou budovu, zaplatíte za stejnou nemovitost DPH 21 %, tedy 630 tisíc korun.

Když vezmete v úvahu, že průkaz energetické náročnosti budovy stojí v průměru 3–7 tisíc korun, obejití PENB touto cestou vás vyjde mnohonásobně dráž.

Tepelné čerpadlo není jediným řešením. Platný energetický štítek lze získat i s levnější a úspornější technologií

Vydáno dne:
29.11.2023

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

5

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB)

Průkaz energetické náročnosti prozradí, kolik primární energie spotřebujete.. Číst více →



Problém: Štítek nebo Průkaz?

Který z nich vám řekne, kolik energie ve skutečnosti spotřebováváte?.. Číst více →



Proč certifikovat nízkoenergetické a pasivní domy?

Chcete-li mít kvalitu svého domu potvrzenou, máte možnost.. Číst více →



Co má společného lednička, pneumatika a dům? - Energetický průkaz!

Povinný energetický průkaz nejen na novostavby. Jaká je vize do budoucna?.. Číst více →



Moderní dřevostavby jsou jednoduché a nízkoenergetické

Moderní dřevostavby nejsou jen otázkou vkusu nebo designu... Číst více →



Tepelné čerpadlo není jediným řešením. Platný energetický štítek lze získat i s levnější a úspornější technologií

Je tepelné čerpadlo jediná varianta, aby vám zkolaudovali novostavbu? Ani náhodou. Existuje možnost, jak se bez něj obejít a ještě ušetřit... Číst více →



Tepelné čerpadlo v nízkoenergetickém domě s plochou 150 m2 úsporu nepřinese

Je tepelné čerpadlo investicí, která se vám vrátí za několik málo let nebo černá díra na peníze? Podívejte se na konkrétní příklad s celkovými náklady... Číst více →