HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Moderní dřevostavby jsou jednoduché a nízkoenergetické

Moderní dřevostavby si nepředstavujte jen jako bohatě prosklené domy z dílen architektů. Moderní dřevostavba může být i srub nebo roubenka, když splňuje základní požadavky na vaše současné bydlení. Jak mohou vypadat projekty na moderní dřevostavby a co na co se u vašeho nového rodinného domu zaměřit si řekneme v tomto článku.


Moderní dřevostavby v Dánsku
i Foto: Archiv redakce

Slovo „moderní“ se většinou vymezuje proti něčemu starému a hledá novou cestu. Stejně jako to dělají například moderní dřevostavby na klíč. Proti čemu se vymezují? Proti starému přístupu ke stavění: Dům si postavím svépomocí, protože mám po práci dostatek času a hodně kamarádů, kteří mi se stavbou pomohou. Hlavně ať je dům dostatečně velký a to, kolik mě bude provoz domu stát, zatím neřeším, hlavně abych teď sehnal levně cihly.

Čtěte dále: Proč (ne)stavět dřevostavbu svépomocí

Moderní a řekněme současné požadavky jsou spíše: Ať je to rychle postavené, protože když už čas po práci mám, tak jej chci strávit s rodinou a ne na stavbě. Ať nestavím zbytečně velký dům a hlavně ať v něm neprotopím gatě. A když už si nový dům nechám postavit, ať to taky trochu vypadá.

Projekty pro moderní dřevostavby

Moderní dřevostavby začínají u projektů. Máte v projektu navržené skladby konstrukcí, které jsou dostatečné a budou tak odpovídat trendu moderních dřevostaveb? Víte naprosto přesně, kterou místnost budete v domě jak využívat? V případě, že se Vám líbí typový dům zvenku, ale přebývá mu jedna místnost, kterou byste mohli příležitostně využít (vždyť místa na krámy není nikdy dost), tak jej rozhodně nestavte.

Čtěte dále: 8 kroků, jak z myšlenky udělat 3D projekt domu za jedno odpoledne

Moderních dřevostavby a jejich jednoduchost

Která firma nejlíp postaví Vaši dřevostavbu?

Zeptejte se Pomocníka, zná české stavební firmy

Na první pohled velmi jednoduše a stroze vypadající moderní dřevostavby mohou být reakcí na prostorově velkorysé „podnikatelské baroko“ 90. let. Cílem moderní dřevostavby je efektivně využít zastavěný prostor domu a dát vám k bydlení tolik místa, kolik potřebujete (ne kolik si myslel projektant nad papírem, že byste potřebovat měli).

Čím je řešení vašeho domu jednodušší, tím je levnější a tím efektivnější celý dům bude. Některé projekty moderních dřevostaveb vedou až na hranici minimalismu. Hezkým příkladem jsou mobilní dřevostavby.

Bude Vás zajímat: Celoroční mobilní domy plní díru na trhu

Moderní dřevostavby na klíč

Buď máte dostatek času a pustíte se do stavby dřevostavby svépomocí nebo si necháte dům postavit na klíč.

Bude Vás zajímat: Dřevostavby na klíč a jejich rozsah dodávky

Pokud se vám zdá, že byste na stavbě svépomocí místo stavby na klíč od firmy ušetřili, ale máte práci, která vám tento luxus nedovoluje, mám pro Vás jednu radu: Uberte ze svých nároků a zmenšete dům. Vidina velkého hradu je pěkná, ale uvědomte si, že ušetříte nejen při pořízení stavby, ale také při jejím užívání.

Co si myslíte o moderních dřevostavbách vy? Napište nám svůj názor do diskuze.

Photocredit: seler+seler

Vydáno dne:
09.04.2015

3

Celoroční mobilní domy plní díru na trhu

Mobilní dřevostavby, čím jsou přelomové a jak řeší problémy dnešní doby?.. Číst více →



Dřevostavba svépomocí: Úskalí, o kterých možná nevíte

Napadla vás tato myšlenka? V tom případě si přečtěte tento článek... Číst více →



Montované dřevostavby na klíč: Nejrychleji postavený dům

Montované dřevostavby na klíč = nejrychleji postavený dům... Číst více →



Mobilní dřevostavby jsou zajímavý hack

Mobilní dřevostavby představují např. v USA určitý životní styl.. Číst více →



Nízkoenergetické dřevostavby: Čísla vs. zdravý rozum

Jak zjistíte, že firma opravdu staví nízkoenergetické dřevostavby?.. Číst více →



Höller House: moderní dřevostavba vzdává hold tradičním materiálům

Rakouský Höller House má možná betonové jádro, ale srdce má ze dřeva. Prohlédněte si tento zajímavý dům zblízka ve fotogalerii... Číst více →



Nejoblíbenější domy v hlasování veřejnosti značně překvapily

Prohlédněte si ty nejvydařenější a nejoblíbenější dřevostavby za rok 2019, které si zvolila veřejnost v internetovém hlasování. Je mezi nimi i váš favorit?.. Číst více →



Pasivní domy – kvalitní okna a dveře jsou základ úspory

Víte, co je důležité při výběru kvalitních oken a dveří pro pasivní domy? Máme pro vás tipy, jak můžete díky několika zásadám efektivně využívat solární zisky a snížit spotřebu pasivního domu až o desítky procent... Číst více →



Češi objevili způsob, jak legálně postavit rodinný dům bez PENB

Švejkovská povaha Čechů se opět dostala na scénu. Tentokrát se vypořádala s povinným PENB a přišla na způsob, jak se této povinnosti vyhnout... Číst více →