HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Moderní knihovna postavená v tradičním stylu čínských dřevostaveb

Unikátní dřevostavba, která v sobě kombinuje tradiční stavební sloh s moderním provedením, se nyní stala klenotem čínské vesničky Wuyi. Objekt víceúčelové knihovny podporuje gramotnost a vzdělanost v regionu a současně nabízí příjemný klid pro starší generace. Září jako maják a ukazuje cestu k lepší budoucnosti. Pojďte si ji s námi prohlédnout ze všech úhlů.


Originální čínská dřevostavba od Shulin Architectural Design
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Provincie Če-ťiang má jistě své kouzlo, ale obyvatelé zdejších podhorských vesniček si to ne vždy uvědomují. Po celé generace totiž žijí v relativní izolaci. Ani ve vesničce Wuyi to není jiné. S jistým odstupem vzato se tu toho za posledních 1000 let mnoho nezměnilo, což místní zrovna netěší. Jejich vesnice se „ztrácí v mlze“ i na mapě Číny. Do širšího povědomí ji dostal až nevšední architektonický projekt studia Shulin Architectural Design.

Chcete změnit budoucnost? Začněte dnes.

O co šlo? Přinést do vesničky Wuyi, stojící na terasách vytvořených při úpatí zdejších hor, vítanou změnu. Stopu přítomnosti, příslib lepší budoucnosti. A v čem jiném tkví vize lepší budoucnosti, než ve vzdělaných dětech, že? Alespoň tak to tým designérů vedených architektem Dongying Liu viděl. Rozhodli se proto vytvořit zde velmi netradiční víceúčelovou knihovnu, která dodala v mlze se ztrácející obci metropolitní charakter. I když jak se to vezme.

Původní styl, nové provedení

Zásadní pro celý jejich projekt bylo vytvořit dílo všestranně moderní, ale přitom nenarušující charakter vesnice. Jak na to? Rozhodli se využít osvědčenou formu: tvar „obecního domu“ vystavěného na kůlech v uměle sníženém horizontu. I když je tedy vyzvednut nad terén o dva metry, úplně to tak nevypadá. Záleží na úhlu pohledu. Návrh objektu se navíc drží osvědčeného stavebního materiálu  dřeva. Moderní dřevostavba tak navzdory svému novodobému stylu do vesničky překrásně zapadá.

Výhled? Záleží na počasí

Decentní vyzvednutí dřevostavby nad terén vyvolalo velmi zajímavý efekt, který objektu vysloužil velmi působivou přezdívku. Nazývají jej tu „Dům, který se ztrácí v mlze“, což je skutečně pravda. V závislosti na okolním klimatu se vám z výšky prvního patra nabízí buď překrásný výhled na venkovskou selanku a smaragdově zelené zalesněné kopce, nebo jen pohled do šedivé mlhy. Na místní má ale její přítomnost zázračný motivační efekt. „Konečně se tu něco děje!“ mohou s nadšením prohlásit.

Kontakt mezi generacemi

A s fungující knihovnou mají i mladší rodiny důvod zdržet se v horách. Celá dřevostavba přitom funguje jako stavba s širším režimem využití. Vlastním objektem zastřešená část slouží jako malé posezení a čajovna. Zvláště starší obyvatelé Wuyi tu mohou nalézt klid pro společná setkání a debaty. Je tu také dětské hřiště částečně oddělené původní kamennou zdí. Kontakt mládí a stáří vytváří harmonii a štěstí života, které pak prostupuje celou dřevostavbou.

Studium ve stínu hor

V patře, které si velmi zakládá na zviditelnění všech dřevěných součástí interiéru, se nachází vlastní knihovna dělená na dětské a dospělácké oddělení. Nechybí tu ani malá učebna využitelná při různých zasedáních a přednáškách a studovna. Do čtení knih se můžete ponořit buď zde, a opájet se přitom výhledem do hor či mlhy, nebo v závislosti na příznivém počasí můžete zaujmout pozici venku u malého umělého jezírka částečně podsunutého pod objekt knihovny.

„Chtěli jsme vytvořit objekt, který lidem nabídne pocit intuitivní orientace v prostoru,“ vysvětluje Liu. „Aby to bylo místo, které na lidi bude působit důvěrným a domáckým dojmem.“ A sami můžete posoudit, nakolik se jim to podařilo.

Líbil se Vám tento článek? Kupte autorovi kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:

Vydáno dne:


Photocredit: Yilong Zhao, Lin Chen

0 0

Hodnocení: 5/5

Podělte se s námi o Váš názor:


Související články: