HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Možnost platit méně za energie využívá jen 7 % Čechů

Konec vládního stropu, nárůst regulované složky cen nebo obnovení povinného poplatku. To jsou jen některé z turbulentních změn, které na začátku letošního roku otřásly trhem s energiemi. Mnoho domácností tak začalo přemýšlet, co dál. A jak statistiky z minulých let naznačují, pouze 7 % spotřebitelů sáhlo po řešení, díky kterému mohou ušetřit.


Rok 2024 přinesl mnoho změn na trhu s energiemi
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Rok 2024 mění pravidla hry na trhu s energiemi

Na začátku letošního roku byl v důsledku legislativních změn zrušen vládní strop cen energií, který česká vláda nastavila pro rok 2023. Zároveň s tím došlo k obnovení poplatku za obnovitelné zdroje energií (POZE) a také ke zvýšení regulovaných složek cen za distribuci energií. Další změnou, která zamávala s energetickým trhem, byl propad cen ke konci roku 2023. V té době se ceny dostaly na dvouleté minimum.

I přes velkou řadu změn ohledně energií zůstalo 93 % Čechů u svého původního dodavatele. Ještě v listopadu přitom nad změnou dodavatele uvažovalo 17 % odběratelů. Během roku 2023 totiž došlo ke stabilizaci na trhu a poklesu cen energií. To má za následek, že na přelomu roku mění dodavatele pouze 7 % domácností.

Pokud došlo ke změně záloh, jednalo se většinou o zvýšení

Za zmínku stojí také chování dodavatelů v oblasti zálohových plateb za energie. Téměř dvěma třetinám Čechů zůstaly jejich zálohy v původní výši. Pokud ke změnám ze strany dodavatelů přece jen docházelo, jednalo se spíše o zvyšování záloh. Celkem deseti procentům zvýšili dodavatelé na začátku roku zálohy maximálně o 5 %. Zvýšení záloh o 5–10 % se poté dotklo 9 % Čechů.

Na podrobný graf, který ukazuje, kolika domácnostem a o kolik se změnila výše záloh, se můžete podívat v galerii.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Očekávaná panika se zatím nedostavila

O výši záloh a cenách na rok 2024 se svým dodavatelem elektřiny jednala před koncem roku 2023 třetina Čechů. Z nich se 27 % dočkalo zvýšení záloh. Dalších 23 % odběratelů oslovili sami dodavatelé naopak se snížením záloh. Někteří Češi oslovili dodavatele proaktivně se žádostí o snížení záloh cen energií, přičemž v 69 % případů jim dodavatel energií vyšel vstříc. 

Na vývoj cen plynu a elektřiny za poslední dva roky se můžete podívat v galerii.

Zálohy na energie představují u velkého počtu domácností významnou část rodinného rozpočtu. Vzhledem k tomu mnozí předpokládali, že ukončení vládního stropu koncem roku a navýšení státem regulované složky by u některých zákazníků mohlo vyvolat jistou paniku. K tomu však prozatím nedošlo.

Vydáno dne:
24.01.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

3

Češi se snaží ušetřit na energiích. Jednoduchou úsporu 15 % přitom opomíjí
Domácnosti se snaží najít nejrůznější cesty, jak ušetřit na vytápění. Na jednoduchý detail, který představuje 15% úsporu, ale zapomínají.

Srovnání ceny elektřiny listopad 2023. Změnou sazby lze ušetřit tisíce korun
Přehled cen elektřiny podle jednotlivých distributorů a sazeb v listopadu 2023. Sjednáním správné sazby může domácnost ušetřit nemalé peníze.

Mýty ohledně rekuperací prodělávají Čechům desetitisíce na energiích
Rekuperace je systém, který budí mnoho otázek a je opředen řadou mýtů. Je opravdu hlučná, drahá a nevhodná do bytových domů?

Některé domácnosti zbytečně přeplácí za elektřinu. Na vině je chybná volba tarifu
Správně nastavená cena elektřiny pomůže domácnosti ušetřit peníze při nadcházející topné sezóně. Důležité je pohlídat si některé údaje z vyúčtování.

Nástrahy dodavatelů energií připravují domácnosti o tisíce ročně
Energetická krize, kterou odstartoval krach jednoho z velkých dodavatelů, se dotkla skoro všech domácností v Česku.

Ceny elektřiny i plynu příští rok znatelně narostou. Některé domácnosti na tom přesto mohou vydělat
Nikdy není tak zle, aby nemohlo být hůř. Energetický regulační úřad oznámil zdražení regulované části elektřiny a plynu v roce 2024.

Pokuta za elektřinu vyrobenou domácí fotovoltaikou může být až tisíce korun za každý kilowatt
Přetoky elektřiny do distribuční sítě vám nemusí vždy vydělat. V některých případech za ně budete dokonce platit vy. Na co si dát pozor, aby se to nestalo?

Kolik zaplatíte za 1kWh tepla v 2024? Srovnali jsme uhlí, plyn, dřevo a elektřinu
Věčná otázka přicházející s každou zimou se dostává na scénu i letos: Čím je nejlepší topit? Je lepší zvolit uhlí, dřevo, plyn nebo elektřinu?

Podceňovaný blower door test přináší překvapivou úsporu za energie. Většina domácností jej však nemá
Netěsnosti v budově zvyšují provozní náklady domu a snižují komfort v interiéru. Jedním z možných způsobů, jak je lokalizovat, je blower door test.

Dodavatelé energií nevrací přeplatky za elektřinu a plyn. Lidé zpětně vymáhají i desítky tisíc
Každý den přibývají stížnosti spotřebitelů, kterým dodavatelé nevracejí přeplatky z vyúčtování. Jak se můžete v takovém případě bránit?