HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pohádkové domečky na Faerských ostrovech: tráva na střeše plní důležitou funkci

Malebné dřevostavby jsou k vidění po celém světě. Při zastávce na Faerských ostrovech jich můžeme najít mnoho. Najdeme zde stavby s provětrávanými fasádami, zachovalé sruby nebo také stavby ve tvaru iglú. Na venkovních i vnitřních stranách domů převládají výrazné barvy. Jedno mají však vždy společné: Dřevostavby tu mají svoji typickou zelenou střechu, proč tomu tak je?


Zelená střecha
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Andy Sutton photography (Flickr CC 2.0)

Kam za zelenými střechami?

Malebné kopcovité krajiny, velké útesy, průzračná voda Atlanského oceánu, ale také typické dřevostavby se zelenou střechou. To jsou překrásné scenérie, které jsou k vidění na Faerských ostrovech. Ty leží asi 400 kilometrů severně od pobřeží Skotska nebo chcete-li 500 kilometrů jihovýchodně od ostrova Island. Faerské ostrovy spadají pod správu Dánska. Pokud ostrovy navštívíte, vydejte se do hlavního města Tórshavn. Jedná se sice o malé městečko, ale krásných dřevostaveb je tu plná řada. Nejen na ty z hlavního města se můžete podívat ve fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Andy Sutton photography (Flickr CC 2.0), andysuttonphotography, Mireille Muggianu, Huxley_slides

Kam se za zajímavými stavbami vypravit?

Dřevostavby na Faerských ostrovech jsou specifické oproti jiným státům. Na ostrovech se vyskytují ve městech, na vesnicích, samotách i při pobřeží. Ve městě tvoří domy celé ulice nebo se objevují zcela náhodně mezi vysokými budovami. Na vesnicích jsou stavby rozeseté při okraji pobřeží nebo v průsmycích mezi vysokými skalními masivy. Zde dřevostavby slouží jako rodinné domy nebo sakrální stavby. Při pobřeží se dřevostavby uplatňují jako stavby pro zázemí rybářů či turistů. Originální dřevostavby ve tvaru iglú jsou pak k vidění na rozlehlých loukách s krásným výhledem po okolí.

Čím jsou odlišné?

Ať už jsou stavby jakéhokoliv tvaru, tak jedno mají společné. Většina z nich má zelenou střechu. Skladba střechy se skládá ze systému vrstev potřebných pro růst vegetace na střeše. Nosná konstrukce krovu je obvykle oddělená vrstvou hydroizolace. Skladba dále obsahuje vrstvu tzv. kořenovou bariéru bránící poškození hydroizolačních souvrství. Ta může být provázána s vrstvou pro odvodnění a zavlažování. Horní část střechy pak obsahuje vlastní vegetační substrát ukončený travním porostem nebo rostlinami. Na Faerských ostrovech převládá právě travnatý porost. 

Proč je tráva na střeše?

  • Zelená střecha vytváří vhodné zatížení konstrukce domu, čímž pomáhá lehkou dřevostavbu chránit proti silnému větru. Zátěž střechy rovněž způsobuje menší kroucení dřeva v konstrukci, které může nastat v důsledku změn vlhkosti.
  • Půda slouží jako skvělá tepelná izolace, a to i v tamním chladném klimatu.
  • Materiály na zelené střechy jsou na ostrovech levné a dobře dostupné, ačkoli náročné na práci. Ale za starých časů pomáhala se stavbou celá rodina i sousedé.

V současnosti jsou zatravněné střechy stavěny už spíše z důvodu tradice a také proto, že zkrátka vypadají hezky a zapadají do zelené krajiny, čímž se vytváří to pravé spojení domu s přírodou.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Barevné dřevěné domy

Konstrukce tamních dřevěných domů je tak jako u nás pestrá. Převládá zde konstrukce rámové dřevostavby s provětrávanou fasádou, dále jsou zde k vidění srubové stavby a využití zde také najdou další moderní postupy pro výstavbu dřevostaveb. Srubové stavby jsou nejčastěji natřeny pigmentovými nátěry tmavších barev. Pro zvýraznění stavebních otvorů pro okna i dveře se používají primární barvy jako je červená, modrá a žlutá. Dřevěné provětrávané fasády jsou často natřené taktéž pigmentovou barvou. Zde převládají barvy fasád jako je modrá, hnědá, červená, bílá a černá. Okna jsou řešena jako dřevěná a jsou často členěna na menší obrazce subtilními příčlemi.

Nejbližší okolí domů

Tak jak jsou nepřehlédnutelné místní dřevěné domy, tak jsou také udržované zahrady a předzahrádky těchto krásných staveb. Například vstupní branky barevně ladí s okny. V zahradách se udržuje krásná zelená tráva, zahradní nábytek bývá barevně sladěn s fasádou domu a všudypřítomné truhlíky s květinami ladí se zelenou střechou domů. Cestičky ke vstupním dveřím, ale také podezdívky domů jsou řešeny z místních kamenů, kterých je na ostrovech nadbytek. U městských dřevostaveb se podezdívka z kamenů často natírá bílou barvou.

Interiéry místních dřevostaveb

V dřevostavbách na Faerských ostrovech převládají výrazné barevné kombinace, podobně jako jsou pozorovatelné na exteriérech staveb. Výbornou činnost zde odvádí místní řezbáři, kdy například v interiérech místních kostelů jsou viditelné krásné ukázky jejich práce. Dřevo je zde proto důležitým materiálem. V rodinných domech jsou zajímavé například dřevěná schodiště, která jsou důležitou spojnicí jednotlivých podlaží domu. Faerské dřevostavby se často staví na dvě až tři podlaží. Díky chladnějšímu podnebí jsou okna spíše menších rozměrů a vytápění je u hodně domů řešeno kotlem nebo krbovými kamny na dřevo. Na Faerských ostrovech je rozhodně na co se dívat.

Vydáno dne:
01.11.2019

Photocredit: Andy Sutton photography (Flickr CC 2.0)

4

Udržitelná dřevostavba, co to vlastně znamená?

Ekologická, šetrná, zelená. Co to ale znamaná? Napovíme v tomto článku... Číst více →



Zelená střecha je zahradou ve městě

Co je to zelená střecha, kolik stojí a co je třeba udělat, aby jí neteklo?.. Číst více →



Neuvěříte, kolik stojí tento malý dřevěný ekodomek

Bydlete pohodlně a kvalitně, ale přitom ekologicky a bez zbytečností. Třeba v malém dřevěném domku se zelenou střechou. Nyní si jej můžete pořídit za neuvěřitelnou cenu!.. Číst více →



Nezvyklé dřevěné domy pastevců lákají k návštěvě Velike Planiny ve Slovinsku

Nahlédněte s námi do života slovinských pastýřů krav, kteří léto trávili ve stříbrných dřevěných salaších na Velike Planině... Číst více →



Minimalistický horský bivak ve slovinských horách vás ohromí ladností i funkčností

Prohlédněte si zblízka horský bivak s elegantním designem a funkčním dřevěným interiérem. Útočiště v něm horolezci hledají už čtyři roky... Číst více →



Dřevostavby, které nemají konkurenci. Vodní vily na Maledivách vám učarují

Maledivám se říká ráj na zemi. Pokud máte v plánu se vydat do této destinace na vysněnou dovolenou, určitě vás uchvátí místní dřevostavby, ve kterých se můžete ubytovat a strávit v nich jedinečné chvíle... Číst více →



Úchvatný víkendový dům na divokém ostrově nedaleko Stockholmu

Prohlédněte si s námi letní dům postavený na skalách jednoho téměř nepřístupného ostrova nedaleko Stockholmu... Číst více →