HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Rodinný dům skoro celý pod zemí – má 253 metrů čtverečních

Neobvyklé podzemní obydlí skryté mezi tradičními londýnskými fasádami. Stavba, jejíž výsledný ráz ovlivnila samotná lokace pozemku. Kontrast materiálů, hra světla a stínu, propojení řemeslné práce a moderních technologií. Nynější majitelé nemusejí za oddychem od rušného životního stylu ve velkoměstě chodit daleko. Architekti přišli s návrhem bydlení na míru. Projekt House in a Garden poskytuje rodinné zázemí v tradiční londýnské čtvrti oděné v moderním architektonickém hávu.


Rodinný dům pod zemí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
ⓘ Foto: Edmund Sumner (se souhlasem)

Exteriér tohoto unikátního domu budí dojem pavilonu, který by mohl sloužit nájemníkům okolních obydlí jako společný venkovní prostor. Opak je pravdou. Tato na první pohled mědí zahalená zahrada je ve skutečnosti rodinným domem. Jeho centrální část však ústí do podzemí. Realizace tohoto domu vyzdvihuje um architektů a dokazuje, že žádné přání klientů pro ně není nepřekonatelnou výzvou.

Fotogalerie:

ⓘ Foto: Edmund Sumner (se souhlasem)

Bydlím v krytu!

Návrháři se museli potýkat hned s několika výzvami. Dům se nachází mezi řadami tradičních vil, které svou výškou nepřesahují ani čtyři patra. I tak ovšem odklání přístup přirozeného denního světla. Architekti pracovali také s nevelkým pozemkem, na kterém se nacházel tehdejší bungalov. Museli zohlednit klientovo přání zahrady s bazénem, prostorného obývacího pokoje a další. Aby nedošlo k narušení soukromí, nebylo možné pracovat s konceptem vícepatrové stavby.

Mohlo by vás zajímat: Rodinné domy na klíč – přehled nejoblíbenějších českých projektů

Bylo proto zapotřebí přijít s takovým návrhem, který by obyvatelům domu poskytl dostatek soukromí i přísunu slunečního svitu. S těmito výzvami se studio Gianni Botsford Architects vypořádalo. Řešení zahrnovalo demolici bungalovu z šedesátých let a jeho nahrazení převážně podzemním domem s celkovou rozlohou necelých 253 metrů čtverečních. Jedná se o velice netradiční londýnské obydlí, které je přístupné pouze úzkou chodbou, jenž vede podél vily Notting Hill ze 40. let 20. století.

Dostatek denního světla není žádný problém

Zavedení denního světla do hloubky až 8 metrů bylo výzvou zejména proto, že dům směřuje na sever a jeho prostory jsou v těsné blízkosti s okolními vilami. Proto architekti použili ke generování formy a organizace budovy nástroje digitální analýzy, díky kterým mohli využít prostorové vlastnosti světla. Dům v zahradě reaguje na dřívější starosti architektů ohledně manipulace s přirozeným světlem po celý den a během ročních období. Využití moderní technologie vtisklo stavbě nejen formu, ale také obohacuje, oživuje a v konečném důsledku definuje povahu architektonického řešení.

Externě nejviditelnější součástí domu je měděná střecha, jejíž konstrukce se zakřivuje ve třech směrech a vrcholí horizontálně situovaným oknem. Střecha se skládá z komplexní struktury z lepeného smrkového dřeva, jejíž zakřivení končí v proskleném okně. Jak popisuje proces realizace stavby domu Gianni Botsford: „Stavět se světlem a temnotou znamená pracovat s tím, co vám dává kontext – jedinečný soubor omezení a příležitostí.“ Tento prvek dává domu co do výšky, tak také do lehkosti, která je kontrastem k užitému stavebnímu materiálu.

Interiér v kontrastu mědi

Měď je aplikována v celém domě a dodává interiéru jemnou tónovou teplotu. Kuchyňské povrchy z mědi jsou opravdu unikátní. Střecha se vznáší nad obývacím pokojem se skleněnými stěnami, který zvyšuje pocit lehkosti a zároveň propojuje interiér domu s okolní upravenou zahradou i s městským kontextem. Kvalitu podzemních prostor zvyšuje kontrast teplých a chladných tónů, které udává jedle Douglas a vyřezávaný mramor Carrara stejně tak, jako pečlivě zakomponovaná hra světla a stínu. Střešní okna a světelné šachty jsou navrženy tak, aby optimalizovaly odraz denního světla na dolní stěny v přízemí.

Prostor pod zemí je dělen do dvou úrovní. V první jsou ložnice a koupelna, níže se nachází galerie s 10 metrů dlouhým bazénem. Přízemí je řešené jako prostorově bohatý obývací pokoj, který se svými prosklenými stěnami otevírá do prostoru zahrady. Prohlédněte si netradiční pojetí patrového rodinného domu v naší fotogalerii.

Propojení řemeslné práce a technologií

Digitálně navržená dřevěná konstrukce byla předem ručně vyrobená v Dolomitech z trojrozměrných modelů. Každý jednotlivý kus je jedinečný. Kousky pak byly dovezeny na místo, natřeny a nainstalovány v osmi sekcích. Střecha obklopuje a objímá společný rodinný prostor. Její složitá dřevěná struktura tiskne stavbě osobitý charakter a vytváří teplo rodinného krbu.

P.S. Zvažujete stavbu dřevostavby? Zúčastněte se dne otevřených dřevostaveb, v rámci kterého můžete zdarma osobně navštívit přes 50 dokončených nebo rozestavěných staveb, a také místa, kde se dřevostavby vyrábí.


Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Vydáno dne:
10.05.2021

Photocredit: Edmund Sumner (se souhlasem)

1

Plechová střešní krytina: sluší nejen dřevostavbám

Plechové krytiny zažívají zejména u dřevostaveb malou renesanci. Proč?

Fotograf si postavil černou kostku uprostřed Londýna

Podívejte se, jak bydlí známý fotograf. Vysoce moderní a minimalistická dřevostavba uprostřed Londýna plní požadavky majitele na příjemné a funkční bydlení postavené s ohledem na životní prostředí.

Boho styl: originální bydlení pro všechny, kteří nefandí minimalismu

Styl boho chic je žhavým trendem a příjemnou alternativou minimalismu v interiéru. Inspirujte se jím a dopřejte svému interiéru svěží nádech osobitosti.

Organický dům: Budeme jednou bydlet pod zemí?

Mít dům a kolem zahradu? A což takhle bydlet pod zemí, aby zahradou byla celá vaše parcela? Projekt Organický dům od mexického architekta boří konvence.

Dům postavený z bývalé garáže v západním Londýně vás okouzlí

Jak může vypadat dům postavený místo bývalé garáže? My můžeme tvrdit, že báječně. Zkuste se o tom přesvědčit i vy v našem článku.

Pavla a Petr žijí v krásném domě v Pobeskydí. Celý ho postavili bez elektřiny

Navštivte s námi bungalov 5+kk, který si v podhůří Beskyd nechali postavit Pavla a Petr. Co si na svém novém bydlení nejvíce pochvalují a co jim naopak dělá starosti?