HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Frýdecko-Místecký veletrh se zaměří na úspory energií, modernizaci bydlení a dotace

Frýdecko-Místecký veletrh tradičně zaplní halu Polárka v pátek 24. 5. a v sobotu 25. 5. Vystavovatelé z oboru Stavba – Teplo – Energie – Zahrada – Hobby budou připraveni ve svých expozicích zodpovědět odborné i laické dotazy široké veřejnosti a předvést své produkty. Vše na veletrhu se točí kolem zásadního tématu – úspory energií, modernizace bydlení a možnosti získání dotací. Na technickou část veletrhu naváže sekce určená především ženám pod názvem Žena a domov se zaměřením na kosmetiku, výživové poradenství a vybavení do domácnosti.


Frýdecko-Místecký veletrh 2024
i Foto: Omnis Olomouc

Návštěvníky čeká několik příjemných dárků v podobě bezplatného vstupu na veletrh s více jak 50 expozicemi, zdarma vstup na přednášky doprovodného programu, mnoho zajímavých prospektů k odběru, možnost zapojit se do losování o zlatou cihličku, posezení u kávy či vína. Otevírací doba je v pátek 9–18 h, v sobotu 9–17 h. Veletrh je určený pro celou rodinu.

Otázka úspory energií bude zaznívat napříč veletrhem

Nosným tématem technické části veletrhu je řešení ožehavé otázky úspory energií. S nabídkou fotovoltaiky včetně montáže na klíč a s možností vyřízení dotací se představí desítka českých firem. Součástí jejich nabídky jsou i tepelná čerpadla vhodná pro rodinné domy.

Se snížením energetické náročnosti domu souvisí i správné zateplení např. foukanou izolací, výměnou starých oken a dveří za nové a v neposlední řadě i zajištěním správné hydroizolace stavby nebo využití cihlových rohoží pro fasády domů. Prezentující firmy nabídnou vhodné řešení včetně vyřízení dotací. V nabídce firem nebude chybět ani možnost nové střechy.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

I kutilové a milovníci zahrady si přijdou na své

Mezi výrazné expozice se řadí expozice s hliníkovými a protidešťovými pergolami nebo zahradním nářadím a nářadím pro kutily, které je možné si na veletrhu osobně vyzkoušet.

Zájem vzbudí i nabídka dřevěných zahradních prvků a dekorací včetně mechových obrazů a zahradního nábytku. Ze Slovenska se představí firma s novinkami v rozboru a úpravě vody. To je jen stručný výčet zajímavostí veletrhu.

Dotace jako hlavní téma doprovodného programu

A jak získat nejjednodušší cestou dotace na rekonstrukci domu? Na to odpoví přednášející v několika blocích přednášek v pátek odpoledne a v sobotu dopoledne – viz doprovodný program. Zajímavá bude i přednáška týkající se geopatogenních zón.

Celá jedna sekce zaměřená na ženy

V expozicích sekce Žena a domov si kromě kosmetiky lze vyzkoušet i praktické mixéry nebo žehličky. Firma nabízející doplňky stravy s cílem detoxikace organizmu zaujme nejednu ženu a v sobotu ve 13 h proběhne v rámci doprovodného programu i přednáška o podpoře imunity.

Udělejte si rodinný výlet do frýdecko-místecké haly Polárka a přijďte si nakoupit, získat inspiraci a nové informace na Frýdecko-Místecký veletrh 24.–25. května.

Doprovodný program

PÁTEK 24. 5.

14:00 h – Oprav dům po babičce a Nová zelená úsporám pro malé bytové domy. Jak velkou dotaci může získat běžný rodinný dům? Musí být dům opravdu po babičce?

V této přednášce se zaměříme na možnosti získání dotací pro renovaci rodinných domů. Zjistěte, jak velkou finanční podporu můžete získat a jaké jsou podmínky pro ucházení se o dotace. Dozvíte se, zda je třeba, aby dům, který plánujete renovovat, byl ve vlastnictví rodiny po několik generací, nebo zda jsou dostupné možnosti i pro nově nabyté nemovitosti. Přednáška poskytne ucelený přehled postupů, takže budete připraveni udělat první krok k obnově svého domova.

Ing. Aleš Břenek

15:00 h – Jak na úsporné bydlení

Představíme vám aktuální nabídku finanční podpory energeticky úsporných renovací rodinných i bytových domů v programu Nová zelená úsporám i možnost zálohového financování a výhodného úvěru k dotaci Oprav dům po babičce. Představíme i program pro domácnosti s nižšími příjmy Nová zelená úsporám Light. Poradíme, jak postupovat při vyřizování žádosti o dotaci.

Zdeněk Belorit, Státní fond životního prostředí

16:00 h – Tepelné čerpadlo – nejlepší dárek pro váš nový i starší dům.

Nejlepší ochranou proti zdražování energií jsou tepelná čerpadla, která 75 % tepelné energie pro vytápění získají ZDARMA z okolí vytápěného objektu. Jaké jsou systémy tepelných čerpadel, podle čeho vybrat správný typ, výkon a provedení. Vhodný systém pro vytápění/chlazení tepelným čerpadlem. Spolupráce tepelného čerpadla s fotovoltaikou. Ekonomická návratnost, dotace na tepelná čerpadla.

Ing. Josef Slováček, Cech topenářů a instalatérů ČR

17:00 h – Geopatogenní zóny trochu jinak
Co je dobré vědět před koupí domu, bytu, pozemku.

Josef Ulehla

 

SOBOTA 26.5.

10:00 h – Oprav dům po babičce a Nová zelená úsporám pro malé bytové domy. Jak velkou dotaci může získat běžný rodinný dům? Musí být dům opravdu po babičce? 

V této přednášce se zaměříme na možnosti získání dotací pro renovaci rodinných domů. Zjistěte, jak velkou finanční podporu můžete získat a jaké jsou podmínky pro ucházení se o dotace. Dozvíte se, zda je třeba, aby dům, který plánujete renovovat, byl ve vlastnictví rodiny po několik generací, nebo zda jsou dostupné možnosti i pro nově nabyté nemovitosti. Přednáška poskytne ucelený přehled postupů, takže budete připraveni udělat první krok k obnově svého domova.

Ing. Aleš Břenek

11:00 h – Rekuperace – pro zdravé bydlení a snížení nákladů na vytápění

Řízené větrání – odborně zvané rekuperace – se v rodinných domech i bytech stává nezbytností. Utěsněné domy, aby z nich neunikalo drahé teplo, ale dalo se v nich zdravě bydlet, vyžadují větrání bez ztráty tepla. Jaké jsou způsoby, co je pro jejich instalaci potřeba zajistit, možnosti dotací a následná diskuse, je předmětem této přednášky.

Ing. Josef Slováček, Cech topenářů a instalatérů ČR

13:00 h – Štěstí sídlí ve střevech.

Zdraví začíná ve střevech – stará známá věc, kterou věděli již středověcí lékaři. Co našim střevům škodí a co naopak napomáhá jejich zdravému fungování? Jak podpořit imunitu, kterou v těchto dnech všichni tolik potřebujeme? O tom všem přednáška bude.

Mgr. Karla Fucimanová

Vydáno dne:
20.05.2024

Photocredit: Omnis Olomouc

1

Kondenzační plynové kotle pro domácnost: Jak vybrat ten správný?
Plynové kotle pro domácnost představují ekologický a ekonomický zdroj vytápění. Víte, že na kondenzační plynový kotel můžete získat dotace? V našem článku se například dozvíte, jak plynový kotel vybrat i jak je to s ohřevem vody.

Srovnání tepelného čerpadla a uhlíkových fólií
V reakci na nedostatek informací o levnějších alternativách tepelných čerpadel jsme se rozhodli více zaměřit právě na toto téma.

Podceňovaný blower door test přináší překvapivou úsporu za energie. Většina domácností jej však nemá
Netěsnosti v budově zvyšují provozní náklady domu a snižují komfort v interiéru. Jedním z možných způsobů, jak je lokalizovat, je blower door test.

Některá tepelná čerpadla dokáží získat až 75 % tepelné energie zdarma
Chcete být in, být informováni o moderních způsobech bydlení, a zjistit, jak je možné uspořit energie? Na veletrhu Stavba – Teplo – Energie v Uherském Hradišti se představí více než 75 firem z oboru.

Druhy tepelných čerpadel: Chybně zvolená čerpadla domácnostem prodělávají
Vzduch, země nebo voda? Přinášíme ucelený přehled o jednotlivých typech tepelných čerpadel, který vám pomůže vybrat to správné.

Zákaz plynových kotlů se nechystá. Šířené informace nejsou pravdivé
Poslední dobou se můžeme dočíst o tom, co vše se nám chystají úředníci z Bruselu zakázat.

Dotace na tepelné čerpadlo: Vypadají lákavě, ale ve výsledku se prodraží
Cesta za dotacemi často připomíná byrokratický maraton plný překážek. Dotace navíc nedají jen tak někomu. Splnili byste podmínky pro jejich získání?

Tepelné čerpadlo: jaká je pravda ohledně účinnosti, ceny a dotací
Nekupujte zajíce v pytli. Zjistěte, zda je pro vás tepelné čerpadlo tou pravou volbou nebo se vám více vyplatí zůstat u klasických způsobů vytápění.

Tepelné čerpadlo vs. plynový kotel – hádka prodejců zamotala hlavy zákazníkům
Prodejci tepelných čerpadel a plynových kotlů jsou známí tím, že si sem tam vjedou do vlasů. Jaké jsou nejčastější argumenty obou stran? A zakládají se na pravdě?

Zákaz kotlů se týká přes 150 tisíc českých domácností. Pořízení náhrady se nevyhnou
Nedá se nic dělat. Vybrané kotle budou od září zakázány a na další odklad se již nikdo nemůže spoléhat. Pro více než 150 tisíc domácností tak nastává otázka: Co teď?