HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Porovnali jsme speciální hnojiva na orchideje. Často jde jen o předražené balení s horším účinkem

Reklama funguje a lidé si stále častěji kupují věci, které ačkoli stojí více peněz, obsahují pouze dobrý pocit a víru. Mnohé z nich dokonce za vyšší cenu nabízí horší službu než jejich levnější alternativa. Nejinak je tomu i v kategorii speciálních hnojiv na orchideje. Podívali jsme se jim proto na zoubek a srovnali je s běžně dostupnými hnojivy. Abychom zjistili, která hnojiva jsou nejlepší, museli jsme se dopátrat informací, co vlastně orchideje potřebují a co ne. Výsledek analýzy zaskočil i nás.


Hnojiva pro orchideje
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Kateřina P. (se souhlasem)

Pokojovka, která potřebuje speciální péči

Komu snad nepřijdou běžné druhy pokojových rostlin dostatečně exotické, může zabojovat o krásu orchidejí. Za devítiměsíční usilovnou péči o poměrně choulostivé květiny vás pak čeká odměna v podobě tří měsíců křehké parády skvostných květů. Je to přiměřené? Na tuto otázku asi pěstitelé orchidejí odpověď pochopitelně nehledají. Každému podle jeho chuti.

O něco horší je, že pěstitelé jsou reklamou nepřímo tlačeni k tomu, aby svým rostlinným miláčkům sháněli i zvláštní výživu. Speciální hnojiva pro orchideje. Dá se asi rozumět tomu, že speciální rostlina si bude žádat speciální hnojivo. Ale co je vlastně na hnojivech pro orchideje tak zásadně odlišného a jiného, speciálního?

Orchidej je náročná kytka? Ani omylem aneb boříme mýty o pěstování orchidejí

Najdi deset rozdílů

Pokud se podíváte na podrobné složení hnojiva pro orchideje, žádné zázraky a mimořádnosti nenajdete. Ve výčtu obvykle nechybí dusičnan amonný, dusičnan draselný, fosforečnan draselný, fosforečnan amonný, dusičnan vápenatý, síran kobaltnatý nebo síran hořečnatý. A ano, i stopová množství elementárních složek: hořčíku, manganu, boru, mědi, zinku, molybdenu či chloru. Je to sice působivý výpis z periodické tabulky chemických prvků, ale není tu nic překvapivého. Vezměte si prakticky jakékoliv jiné hnojivo pro běžné pokojové rostliny a uvidíte přesně to samé složení.

Co se tedy liší?

Jedna podstatná maličkost. Cena. Zatímco u běžných tekutých hnojiv pro pokojové rostliny startují ceny na 60 korunách za litr, u speciálních hnojiv pro orchideje jsou dvojnásobné. Ale spíš ještě dražší.

Samozřejmě je tu ještě jedna drobnost, kterou byste přehlédnout mohli, ale neměli. Koncentrace účinné látky a poměrů té hlavní skupiny výživových látek – dusíku, fosforu a draslíku, značených jako NPK. Udávány bývají trojicí čísel vyjadřující hmotnostní procenta v roztoku hnojiva.

Zatímco naprosto běžné hnojivo pro pokojové rostliny, které má garantovat vyrovnaný poměr živin a podporovat zdravý růst a bohaté kvetení, obsahuje dusík, fosfor a draslík v poměru 6-5-5 (narazíte též na 6-5-6; 6-8-6, záleží, jaké balení od kterého výrobce vám přijde pod ruku), hnojiva pro orchideje jsou buď těmito poměry totožná, anebo se pohybují okolo 5-6-4.

Jak tomu rozumět? Ono speciální hnojivo pro orchideje je buď úplně stejné jako každé další hnojivo pro obyčejné pokojové rostliny, anebo je svým složením shodné jako běžné hnojivo, jen méně koncentrované.

Orchideje speciální výživu nepotřebují

Zkušení pěstitelé orchidejí pochopitelně mohou oponovat tím, že orchideje potřebují méně hnojiva než běžné rostliny. Mají totiž citlivé kořeny, které se mohou přehnojením snadno spálit. To ale stěží může vysvětlit fakt, že ta řidší výživa stojí dvakrát více.

Nebo myslíte, že je to v pořádku? Připlácíte si snad za oříškovou čokoládu bez oříšků nebo jste ochotni platit dvojnásobnou cenu za kávu, kterou vám do půllitru dolejí vodou? Kupujete si lístek až na konečnou, když vystupujete v polovině trasy? A co polévka s játrovými knedlíčky, ovšem bez knedlíčků? Výrobci speciálních hnojiv pro orchideje na vás totiž zkouší něco podobného.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Za méně vám účtují více

Pod záminkou toho, že speciální rostliny, orchideje, potřebují speciální péči, vám za méně účtují více. Složky všech takzvaných hnojiv pro orchideje jsou naprosto stejné jako složky používané pro všechny ostatní druhy rostlin. Množství jednotlivých složek se sice může lišit, ale složení je stejné. To znamená, že pro své orchideje můžete použít jakékoliv hnojivo, které podle potřeby víc naředíte. Ale nemusíte. Protože ve skutečnosti neexistuje nic, jako speciální hnojivo pro orchideje.

Pro srovnání: Kolik stojí umělá orchidej, o kterou se nemusíte nijak starat? Aktuální ceny si srovnejte zde.

Vydáno dne:
23.04.2024

Photocredit: Kateřina P. (se souhlasem)

5

5 trendy pokojovek, které nesmí chybět v moderním interiéru

Máte stále pocit, že vašemu interiéru něco chybí? Zkuste do něj dostat více zelených rostlin! Poradíme vám, které jsou teď nejpopulárnější... Číst více →



Monstera deliciosa – pokojová rostlina, která je v jedné věci jiná než ostatní

Monstera deliciosa je pokojová rostlina původem z deštných pralesů Jižní Ameriky. Přečtěte si vše o tom, jak tuto pokojovku pěstovat, aby vám vydržela po generace... Číst více →



Monstera adansonii – odborník radí, jak na pěstování originální pokojovky s opičí tváří

Hledáte originální pokojovou rostlinu? Monstera adansonii neboli monkey mask je nevšední liána. Podívejte se, jak ji správně pěstovat... Číst více →



Tchýnin jazyk: pokojová rostlina, která přežije cokoliv

Tchýnin jazyk se svými dlouhými a pevnými listy patří mezi nejodolnější pokojové rostliny. V čem je jiný než jiné pokojovky, jaké existují druhy a jak se o něj správně postarat?.. Číst více →



Zelenec: efektní pokojovka se snadným množením, která navíc pročistí vzduch

Zelenec se v českých domácnostech objevuje už po generace. Snadno se množí a odpustí zapomenutou zálivku... Číst více →



Orchidej je náročná kytka? Ani omylem aneb boříme mýty o pěstování orchidejí

Pěstování orchidejí je velmi snadné a intuitivní, stačí teplo, světlo a vlhkost. Odmění se vám nádhernými květy všech barev až šest měsíců v roce. Jaké jsou konkrétní tipy na jejich pěstování?.. Číst více →



10 úžasných pokojovek, které by neměly chybět v žádném interiéru

Interiér bez květin je interiér bez života. Vyberte si z těchto deseti aspoň jednu a dodejte svému bytu život... Číst více →