HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Orchidej je náročná kytka? Ani omylem aneb boříme mýty o pěstování orchidejí

O orchideji se často mluví jako o královně květin, proto je také neprávem spojována s přehnanou a komplikovanou péčí. Ve skutečnosti se jedná o velmi nenáročnou pokojovku, která vás navíc odmění nádhernými květy, jenž se na rostlině drží celé týdny. U orchidejí stačí dodržet pár jednoduchých zásad pěstování.


Snadná na pěstování a s krásnými květy. To je orchidej!
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Flickr.com, Seokhee Kim

Původ orchidejí

Ještě než si řekneme o pěstování těchto květin více, pojďme se zblízka podívat na jejich život ve volné přírodě, pomůže nám to odvodit podmínky pro domácí pěstování. Čeleď orchideje neboli vstavačovité jsou jednoděložné rostliny, jichž byste na světě našli víc než třicet tisíc druhů. Vzhledem ke snadnému křížení mezi jednotlivými druhy a rody dnes evidujeme neuvěřitelných sto tisíc kultivarů a hybridních variant. Toto číslo navíc není konečné, protože stále vznikají nové a nové kultivary této nádherné květiny.

Valnou většinu rodů orchidejí byste v přírodě nenašli klasicky v půdě, ale v korunách stromů či keřů. Pokud byste je ale zařadili mezi parazity, byl by to omyl, jsou to totiž tzv. epifytické rostliny. A co to znamená? I přesto, že rostou na jiné rostlině, živiny si dokáží obstarat bez její pomoci. Hostitelskou rostlinu tedy jakkoliv neomezují. Přečtěte si více o orchidejích také v naší fotogalerii.

Orchideje a pěstování: začínáme

Samotný první krok je nákup zdravé a krásné rostliny, která bude i nadále prospívat. Takové rostliny jen stěží objevíte na pultech velkých obchodních řetězců či v masových hobby marketech. Lepší cestou je získat nějakou rostlinu s příběhem třeba od zkušeného pěstitele.

Jak jsme již psali výše, orchideje nerostou v půdě, a proto je ani doma nemůžeme zasadit do klasického substrátu, ale do speciálního substrátu na orchideje, který je tvořen většími kousky, aby v něm jednoduše koloval vzduch a simulovalo se jejich přirozené prostředí. Takový substrát může být tvořen kůrou z jehličnatých stromů, kokosových vláken, vysušených kořenů, perlitu, kamenů či různých směsí. Pamatujte, že každý druh vyžaduje lehce jiné složení.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Novela stavebního zákona má posvíceno na černé stavby. Jaké budou postihy?

Orchideje navíc pěstujeme v průhledných květináčích, aby i kořeny měly dostatek světla, jako je tomu v přírodě. Obal na květináč pak už můžete volit ne vyloženě průhledný, ale zajistěte dostatečný prostor okolo samotného květináče, aby se ke kořenům dostalo opravdu dost světla. A mimochodem orchideje lépe rostou spíše v menších květináčích, takže rozhodně není nutné přesazovat příliš často. Čas k přesazování přichází v momentě, kdy vidíme, že je substrát nekvalitní a je ho málo. Samotné přesazování orchidejí není nijak náročné, stačí rostlině zakrátit kořeny, oklepat starý substrát, jen usadit do substrátu nového a lehce kořeny substrátem obsypat.

Monstera – vše co potřebujete znát, přehledně od A do Z

Běžná péče o orchideje

Až si orchidej přinesete domů a přesadíte, bude čas na volbu vhodného místa. Zjednodušeně se dá říct, že orchideje ocení hodně tepla, světla a taky vysokou vlhkost vzduchu. Teplota vzduchu by se měla ideálně pohybovat nad 20 stupňů, neklesnout pod 18 °C a měli bychom se vyvarovat dlouhodobých častých výkyvů teploty.

Co se týče světla, tak orchideji bude velmi dobře přímo u okna a na okenních parapetech, ideálně na východní či západní straně. V zimě, kdy je slunce opravdu málo, klidně snesou i okna jižní. Vyloženě přímé sluneční záření po dlouhé hodiny jim ale nesvědčí.

Velkou láskou orchidejí je vysoká vlhkost vzduchu, typická pro deštné pralesy. Stejné podmínky jim doma asi nejste schopni nabídnout, ale je dobré rostliny aspoň občas ostříknout rozprašovačem. Ať se budete snažit orchidejím zajistit vlhkost jakkoliv, pamatujte na to, že přemíra vlhkosti zase může zapříčinit různá houbovitá onemocnění.

Posledním a často diskutovaným bodem je zalévání orchidejí. Mnozí doporučují jen jednou týdně nechat květináč stát hodinu ve vodě, aby substrát nasál vodu a poté nechat odkapat a vrátit na místo. Mnohým pěstitelům se zase osvědčila i klasická zálivka, ale velmi s citem. Rostlina by zkrátka hlavně nikdy neměla dlouhodobě stát ve vodě, protože jí začnou plesnivět kořeny.

Pokud se vám zdá pěstování živé orchideje příliš náročné, podívejte se, za kolik se dají koupit orchideje umělé. Aktuální ceny zde.

Hnojení a květ orchidejí

Většina orchidejí je pěstována hlavně pro jejich nádherné květy, které jsou většinou tvořeny šesti okvětními lístky, občas obohacené o rozdělený kalich a korunu. I když v pěstitelských obchodech najdete spousty hnojiva na orchideje, pravdou je, že květy se dostaví i bez něj. Stačí najít opravdu vhodné místo na pěstování a klást důraz na všechny výše zmíněné podmínky: světlo, teplo a vzdušná vlhkost.

Orchideje dokáží kvést i více než šest měsíců v roce a často jedno kvetení přechází volně do druhého. Velmi oblíbené jsou pro květy zejména orchidej phalaenopsis, které patří mezi nejběžněji pěstované. Pokud chcete kvetení urychlit, po odkvětu vždy uštípněte stonek nad třetím očkem, spoustu rostlin ale rychle vykvete i bez odštipování.

Když to tedy shrneme, orchideje se neobejdou bez správného substrátu, tepla, světla a dostatečné vlhkosti.

Vydáno dne:
18.01.2023

Photocredit: Flickr.com, Seokhee Kim

19

5 trendy pokojovek, které nesmí chybět v moderním interiéru

Máte stále pocit, že vašemu interiéru něco chybí? Zkuste do něj dostat více zelených rostlin! Poradíme vám, které jsou teď nejpopulárnější... Číst více →



Monstera deliciosa – pokojová rostlina, která je v jedné věci jiná než ostatní

Monstera deliciosa je pokojová rostlina původem z deštných pralesů Jižní Ameriky. Přečtěte si vše o tom, jak tuto pokojovku pěstovat, aby vám vydržela po generace... Číst více →



Monstera minima: nádherná liána, která ale není monsterou – vychytávky k pěstování

Monstera minima je pokojová rostlina, která není tak úplně monsterou. V tomto článku se o ní dozvíte vše včetně vychytávek ohledně jejího pěstování... Číst více →



Pěstování monster: 7 základních pravidel + fotopostup přesazování

Pěstování monster není nijak náročné. Kterých 7 základních pravidel je potřeba dodržet? A jaký je návod na přesazování?.. Číst více →



Množení monster: jak správně postupovat + detailní fotonávod

Monstera a její množení je snadné, je však potřeba vybrat správný výhonek. Jak ho poznat? Fotogalerii s postupem krok za krokem najdete v tomto článku... Číst více →



Tchýnin jazyk: pokojová rostlina, která přežije cokoliv

Tchýnin jazyk se svými dlouhými a pevnými listy patří mezi nejodolnější pokojové rostliny. V čem je jiný než jiné pokojovky, jaké existují druhy a jak se o něj správně postarat?.. Číst více →



Rýmovník – nejen proti rýmě a komárům. Na co všechno se dá použít?

Rýmovník je oblíbená pokojová rostlina, jejíž vytažky vás rychle zbaví rýmy. Jak připravit léčivý čaj a sirup z rýmovníku?.. Číst více →



Zamiokulkas: nechte si poradit, jak jej správně pěstovat i množit

Zamiokulkas patří mezi oblíbené pokojové rostliny. Jak jej správně pěstovat, množit a kam jej umístit, se dozvíte v našem článku... Číst více →



Dracéna není palma. Známe vychytávku, která zajistí neuhnívání kořenů

Dracéna neboli dračinec patří k oblíbeným pokojovým rostlinám. Jak o pečovat, aby aby se jí dařilo?.. Číst více →



Zelenec: efektní pokojovka se snadným množením, která navíc pročistí vzduch

Zelenec se v českých domácnostech objevuje už po generace. Snadno se množí a odpustí zapomenutou zálivku... Číst více →