HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Tchýnin jazyk: pokojová rostlina, která přežije cokoliv

Lidově tchýnin jazyk, odborně tenura a latinsky sanservieria, je velmi dekorativní sukulentní rostlina typická svými dlouhými a pevnými listy, v nichž ukládá vodu. Patří mezi jednu z nejméně náročných pokojových rostlin vůbec, protože dokáže přežívat i v nejtemnějších koutech místnosti, a to navíc s minimální zálivkou. Nicméně pokud ji dokážete zajistit světla dostatek, odmění se vám nádherným vybarvením listů a rychlejším růstem.


Tchýnin jazyk
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Feey (Unsplash)

Tchýnin jazyk a jeho pěstování

Už naše babičky věděly, že tchýnin jazyk vyžaduje opravdu minimální péči. Je velmi nenáročný na světlo a dokáže růst prakticky všude, ať už se jedná o tmavou koupelnu nebo světlé stanoviště u východního či západního okna. Preferuje teploty mezi 18 až 27 °C, nicméně dokáže snášet i teploty mnohem nižší. Pokuste se mu ale po dobu celého roku zajistit minimální teplotu alespoň 13 °C. Další tipy a triky pro pěstování se dozvíte v naší galerii.

Fotogalerie:

i Foto: Feey (Unsplash), feey, irak_ua, Nico Nelson

Co se týče zálivky, tak tahle rostlina s přehledem přežije vaše dlouhé cesty mimo domov. Tchýnin jazyk totiž dokonce vyžaduje menší přísun vody. Pokud to se zálivkou přeženete, má tendenci k hnilobě. Její přirozené prostředí je totiž sušší s nárazovějším přísunem vody. Pokud si nejste jistí, zdali jste rostlinu nepřelili, nechte zeminu raději déle vyschnout. 

Má-li vaše rostlina rychle růst, dopřejte jí v jarních a letních měsících hnojení zhruba co tři až čtyři týdny. Hnojivo by mělo být spíše méně koncentrované.

Sanservieria (tchýnin jazyk) – shrnutí k pěstování:

  • teplota mezi 18 až 27 °C, minimálně však 13 °C
  • stačí jí menší přísun vody (přirozené prostředí je totiž sušší s nárazovějším přísunem vody)
  • dopřejte jí v jarních a letních měsících hnojení zhruba co tři až čtyři týdny

Mohlo by vás zajímat: Monstera – vše co potřebujete znát, přehledně od A do Z

Kam umístit tchýnin jazyk?

Sanservieria neboli tenura patří mezi nenáročné pokojové rostliny, které snesou prakticky jakékoliv stanoviště. Většina pěstitelů ji ale preferuje v místech, kde by jiná rostlina neměla šanci přežít. Příkladem mohou být různé stinné kouty v chodbách, tmavé místnosti s menšími okny nebo třeba koupelny nabízející naprosté minimum denního světla. Pokud by ovšem její vzhled ozvláštnil váš interiér na parapetu okna, vůbec to nebude vadit.

Nicméně základním pravidlem je, že tchýnin jazyk si vystačí prakticky s jakýmikoliv světelnými podmínkami. Chcete-li ale rostlinu přesunou ze stinného stanoviště na velmi světlé, zvykejte ji postupně, abyste nezpůsobili spálení listů.

Tchýnin jazyk a jeho květ – kvete vůbec?

Podaří-li se vám přimět tchýnin jazyk, aby vykvetl, jste opravdoví pěstitelé. Ačkoliv se jedná o rostlinu nevyžadující žádnou speciální péči, rozhodně nepatří mezi typické kvetoucí pokojové rostliny. A jak tedy na to? Mnozí pěstitelé doporučují zmíněné pravidelné přihnojování, jiní zase mluví o nalezení ideálního stanoviště právě ve vašem bytě.

Zkrátka pokud berete tchýnin jazyk jako bezstarostnou kytku, umístíte ji pod temné schodiště a zalejete jednou do měsíce, květů se pravděpodobně nedočkáte. Pokud ji ale budete sledovat, hledat jí stanoviště, kde rychle roste, a tak trochu se s ní mazlit, zcela výjimečně vás může odměnit i květy.

Pravdou ale je, že se nejedná o květy nějak zvlášť atraktivní a zajímavé. Jemné bílé kytičky na stonku dokonce mnohý pěstitel přehlédne, ony se ale samy ohlásí poměrně výraznou a příjemnou vůni po vanilce. Jak květ tchýnina jazyka vypadá, si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Jak zakořenit a množit tchýnin jazyk?

Tenura má ještě jednu skvělou vlastnost, a to je velmi snadné a rychlé množení hned dvěma způsoby. V případě, že přesazujete objemnou a rozrostlou rostlinu, lehce oddělte potřebnou část a prostě ji zasaďte zvlášť. Další možností jsou listové řízky, kdy můžete zakořenit buď celý list nebo jeho jednotlivé kousky. Ideálně vložte rostlinné řízky do perlitu.

Kdy přesadit tchýnin jazyk a co s ním nikdy nedělat?

Tchýnin jazyk a jeho kořeny mají opravdu velkou sílu a pokud rostlinu včas nepřesadíte, dokážou dokonce roztrhnout keramický květináč. Občas je náročné poznat ideální čas přesazování, ale jednoduchou pomůckou je kontrola drenážní otvorů. V případě, že se jimi kořeny derou ven, je nejvyšší čas na přesazení.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Při manipulaci s tchýniným jazykem buďte nejen v případě přesazování velmi opatrní. Podaří-li se vám zlomit rostlině část listu, už nikdy nedoroste a je proto lepší jej ustřihnout celý. To je také důvod, proč by se tchýnin jazyk nikdy neměl drasticky stříhat.

Tchýni jazyk a jeho druhy

V přírodě byste našli přes sedmdesát druhů rostlin z rodu sansevieria, který se nyní nově řadí do rodu dračinec (dracaena). Nicméně jen některé z nich mají ony typické válcovité listy a hodí se pro pěstování v domácích podmínkách. Oblíbená pokojová rostlina je například sansevieria cylindrica, sansevieria hahnii či sansevieria thyrsiflora.

Je tchýnin jazyk jedovatý?

Ano, tchýnin jazyk opravdu patří mezi jedovaté pokojové rostliny. Může způsobit velmi silné podráždění trávícího traktu či dokonce zvracení. Proto pokud máte doma malé děti či domácí mazlíčky, umístěte rostlinu raději mimo jejich dosah.

Vydáno dne:
24.08.2022

Photocredit: Feey (Unsplash)

6

Monstera deliciosa – pokojová rostlina, která je v jedné věci jiná než ostatní

Monstera deliciosa je pokojová rostlina původem z deštných pralesů Jižní Ameriky. Přečtěte si vše o tom, jak tuto pokojovku pěstovat, aby vám vydržela po generace... Číst více →



Monstera adansonii – odborník radí, jak na pěstování originální pokojovky s opičí tváří

Hledáte originální pokojovou rostlinu? Monstera adansonii neboli monkey mask je nevšední liána. Podívejte se, jak ji správně pěstovat... Číst více →



Monstera minima: nádherná liána, která ale není monsterou – vychytávky k pěstování

Monstera minima je pokojová rostlina, která není tak úplně monsterou. V tomto článku se o ní dozvíte vše včetně vychytávek ohledně jejího pěstování... Číst více →



Pěstování monster: 7 základních pravidel + fotopostup přesazování

Pěstování monster není nijak náročné. Kterých 7 základních pravidel je potřeba dodržet? A jaký je návod na přesazování?.. Číst více →



Množení monster: jak správně postupovat + detailní fotonávod

Monstera a její množení je snadné, je však potřeba vybrat správný výhonek. Jak ho poznat? Fotogalerii s postupem krok za krokem najdete v tomto článku... Číst více →



Monstera: žloutnutí listů + 8 nejčastějších problémů

Změna zelených listů monstery je vždy varovný signál. Jak postupovat při změně barvy listů a které problémy postihují monstery nejvíce?.. Číst více →



Monstera – vše co potřebujete znát, přehledně od A do Z

Monstera je královna pokojových rostlin. Chcete vědět o monsterách první poslední? Všechny důležité informace o tom, jak monstery pěstovat (i s návody na přesazování a množení), najdete zde... Číst více →



Rýmovník – nejen proti rýmě a komárům. Na co všechno se dá použít?

Rýmovník je oblíbená pokojová rostlina, jejíž vytažky vás rychle zbaví rýmy. Jak připravit léčivý čaj a sirup z rýmovníku?.. Číst více →



Zelenec: efektní pokojovka se snadným množením, která navíc pročistí vzduch

Zelenec se v českých domácnostech objevuje už po generace. Snadno se množí a odpustí zapomenutou zálivku... Číst více →



Orchidej je náročná kytka? Ani omylem aneb boříme mýty o pěstování orchidejí

Pěstování orchidejí je velmi snadné a intuitivní, stačí teplo, světlo a vlhkost. Odmění se vám nádhernými květy všech barev až šest měsíců v roce. Jaké jsou konkrétní tipy na jejich pěstování?.. Číst více →