HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Interiérové triky pro silnější imunitu

Imunita, zdraví, odolnost organismu, to jsou v současné době nejčastěji skloňované pojmy. Jak posílit své zdraví pomocí vyvážené a pestré stravy všichni jistě víte. Pokud ale i přes to všechno trpíte častými respiračními problémy, zkuste vylepšit své bydlení. I nenápadné úpravy mohou zapříčinit velké změny.


Co vše může pro vaši imunitu udělat váš domov?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pexels

Ovzduší a správné klima

Základem zdravého prostředí je čistý vzduch. Nyní se jistě každému vybaví populární čističky vzduchu, ale o těch to dnes nebude. Nevlídné klima způsobené špatným větráním, nedostatkem denního světla, vysokou mírou hluku, škodlivin a vlhkosti vede k dlouhodobému oslabování imunity.

Pro lidský organismus je nejpodstatnější přirozenost, tedy vzduch bez vedlejších technologických zásahů – bez elektřiny, nuceného oběhu a chlazení. Alfou omegou našeho zdraví při pobytu doma je pravidelné a efektivní větrání.

Fotogalerie:

i Foto: Pexels, Shutterstock, Flickr

Pravidelná výměna vzduchu v domě či bytě brání hromadění virů, udržuje organismus ve střehu vůči okolním teplotám, okysličuje přítomný vzduch a pomáhá udržet optimální vlhkost. A právě vysoká vlhkost interiéru a vznikající plísně jsou tím nenápadným škůdcem.

Klima ale není jen vzduch

Aktuální výzkumy ukazují, že kvalitní klima doma nebo na pracovišti nejen že pomáhá eliminovat respirační onemocnění, ale také zvyšuje výkonnost a koncentraci, což vede k vyšší odolnosti vůči vnějším patogenům.

Klima ale není jen ovzduší kolem nás, zahrnuje také světelné a zvukové podmínky. Nespočet domácností se potýká s nedostatkem denního světla. V panelových a činžovních domech více oken nezajistíme, ale můžeme s dovnitř pronikajícím světlem pracovat – díky efektivnímu rozmístění zrcadel a jiných lesklých ploch, pomoci může také bílá protilehlá stěna a celkově světlá výmalba.

Pokud plánujete výstavbu rodinného domu, neopomeňte při řešení jeho dispozic na světové strany a s nimi související sluneční svit. Denní světlo můžete mít i v prostoru, kde nelze instalovat okna (suterén, garáž, sklepení). Světlovod dopraví přirozený denní svit za pomoci lomu světla kamkoli si budete přát.

Co se zvuku, nebo spíše hluku týče, pomohou protihluková opatření jako speciální těsnící okna, dveře, celková izolace domu nebo i správná výsadba na předzahrádce v podobě okrasných jehličnanů jako jsou túje, cypřiše nebo tisy.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Léčivé schopnosti barev

Téměř každý člověk má nějakou oblíbenou barvu, někdo jich může mít i víc. Proč tomu tak je? Barvy mají velký vliv na naši psychiku, což je už dávno také vědecky podloženo. Některé barvy chladí, jiné hřejí, jedny nás uklidní, další zase povzbudí. A protože je emocionální rozpoložení úzce spjaté s naším zdravím, mohou i barvy významně pomoci při posilování imunity. Podívejme se na ty nejzajímavější účinky barev:

Žlutá – barva slunce

Slunce je zdrojem energie. Žlutá výmalba nebo žluté dekorativní doplňky v místnosti pomáhají při pracovních činnostech. Z hlediska zdraví jsou žluté odstíny prospěšné při nervozitě, kloubních a svalových potížích či revmatu.

Červená – barva energická 

A trochu agresivní. Je to barva emocí, proto rozhodně nepatří do ložnice, kde může narušit potřebnou harmonii a klid. Červená barva je prospěšná při léčbě jakýchkoli neduh souvisejících s krevním oběhem.

Zelená – barva zdraví

Pokud bychom měli vybrat jednu barvu, která je ideální pro naše zdraví, pak je to právě zelená, barva přírody. Pohled na zelenou uklidňuje a pomáhá odbourávat stres a napětí. Zelené tóny komplexně uzdraví, pozitivně působí na naše plíce, srdce a celý imunitní systém. Ozdravný účinek mají především na zrak, ale také na kosti. Zelená je zkrátka barvou pro lepší imunitu.

Zelené rostliny jsou nezbytnost

Spolu se zelenou barvou vneste do interiéru dostatek zelených rostlin, které dodají kyslík a pročistí vzduch (do ložnice se kvůli svým očistným schopnostem doporučuje známý Tchýnin jazyk). Obklopte se interiérovými doplňky, díky kterým se budete cítit dobře, pohodlně a zapomenete na starosti a strasti uplynulého dne. Pryč se stresem! Protože každodenní stres a neschopnost nastolení klidu a harmonie ubíjí naši křehkou imunitu. Nahlédněte do naší fotogalerie pro mnoho inspirace, jak si vylepšit svoje bydlení tak, aby nám pomáhalo v pevném zdraví.

Zdroj informací: rehabilitace.info

Vydáno dne:
03.10.2021

Photocredit: Pexels

6

Malování pokojů a stěn – nápady, inspirace a fotogalerie

Řešíte jak vymalovat váš pokoj a hledáte inspiraci? Najdete ji zde... Číst více →



Jak na barvy v interiéru, aneb ultramarínovou nebo tyrkysovou?

Barvy definují náš interiér a významně ovlivňuj naši psychiku. Přinášíme vám rádce, jak správně pracovat s barvami v jednotlivých místnostech... Číst více →



Bydlení podle Feng Shui: jednoduché zásady, které změní váš život k lepšímu

Seznamte se s prastarým učením Feng Shui, které váš domov promění v harmonické místo plné spokojenosti, zdraví a hojnosti... Číst více →



S Evou Francovou, autorkou Kuchařky ze Svatojánu, o malovaném nábytku, umění a lásce ke dřevu

V rozhovoru s Evou Francovou se mimo jiné dozvíte, co ji inspiruje a proč svému malování říká svatojánský mišmaš. Více v našem článku... Číst více →



5 trendy pokojovek, které nesmí chybět v moderním interiéru

Máte stále pocit, že vašemu interiéru něco chybí? Zkuste do něj dostat více zelených rostlin! Poradíme vám, které jsou teď nejpopulárnější... Číst více →



Barva roku 2022 je luxusní Very Peri. Kde všude ji můžete použít?

Ptáte se, jak vymalovat pokoj či byt? Chcete-li se inspirovat tím, co je trendy, sáhněte po barvě roku 2022 Very Peri. Jak vypadá tento odstín barvy? Velké množství fotografií najdete v naší galerii... Číst více →



Dětské hřiště uprostřed velkoměsta, které si samo vyrobí čisté mikroklima

V dnešním článku vám ukážeme objekt, který pomáhá řešit potíže se znečištěným ovzduším. Je ze dřeva, membrány ETFE a zelených řas... Číst více →



Lidé používají do staveb materiály se škodlivými látkami. Zkušený tesař upozorňuje na nebezpečí

Když se Jaroslav rozhodl postavit si rodinný dům, zvažoval, jaké materiály použít. Sám trpí lupénkou, a proto se zaměřil na světoznámý syndrom nemocných budov (SBS). V rozhovoru nám otevřel oči mnoha cennými informacemi, které by měl znát každý, kdo se chystá stavět rodinný dům či menší příbytek nebo rekonstruovat původní objekt... Číst více →