HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevo až na druhém místě, a přitom pořád v hlavní roli

Mohlo by se zdát, že v případě projektu Island House z dílny švédských architektů hraje dřevo až druhou roli. Pravda, do symetrické stavby dvougeneračního rodinného domu je integrováno ještě spolu s kamenem, sklem a betonem. Způsob zapracování ale dává dřevěným trámům širší rozměr a vytváří ze dřeva ústřední motiv celého objektu.


Island House z Göteborgu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: E. Lindman

Švédské studio Tham & Videgard Arkitekter není ve světě příliš známé, profesně se soustředí spíše na domácí zakázky. Na druhou stranu u nich máte jistotu, že vždy budou dodávat stavbám tradiční a autentický rozměr. Za poslední čtyři roky už vytvořili v tomhle studiu sedm originálních domů na pobřeží. Počátky jejich přímořských stylizací je třeba hledat u projektu Island House z roku 2014. Ten totiž plně vystihuje to, čím je práce architektů z Göteborgu typická.

Fotogalerie:

i Foto: E. Lindman

Tendence dominovat v prostoru

Z hlediska interiéru například důraz na světlý a doširoka otevřený interiér, kombinace pokročilých prvků energetické efektivity, termální izolace a přirozené uspořádání přehledného prostoru. Po stránce vzhledu staveb je to pak vždy práce s přírodními materiály v moderní úpravě a tendence výsledného (většinou osamoceně stojícího) objektu absolutně dominovat v okolní krajině. To vše v případě atraktivního Island House platí dokonale.

Bydlení na téměř pustém ostrově

Architekti Bolle Tham a Martin Videgard rozhodně nezapřou smysl pro drama: k realizaci si totiž vybrali nejvyšší bod skalnatého ostrůvku, který z bezpečné vzdálenosti shlíží na celý göteborský záliv a přístav druhého největšího švédského města. Bylo by to bezpochyby překrásné místo pro vyhlídkovou terasu, ale pro rodinný dům?

Na ostrůvku, ke kterému se opravdu dostanete jen lodí, se nachází jen minimum keřovité vegetace. Je tedy neustále vystaven silným poryvům větru. Historicky tu existovalo jen skromné zasídlení  své chatrče a skrýše tu měli vybudovány místní rybáři (kteří nechtěli danit své úlovky v přístavu) a s nimi spolupracující „pašeráci“ ryb. Dnes už je ale ostrov pustý. Tedy byl.

Dům, který se usadil na skálu

Klient si jej vybral jako ideální místo pro stavbu domu, ve kterém by mohl žít se svou ženou a rodiči. Prostor domu ale musel pojmout případné návštěvy odrostlejších ratolestí nebo návštěvu přátel. V plánech architektů se tak začal rodit dům s užitnou plochou nejméně 225 metrů čtverečních. Jenže kam je na nerovných skalách zasadit?

Dřevo vymezuje objekt v prostoru

Proto architekti nechali zbudovat pravidelnou čtvercovou plošinu betonových základů (20 x 20 metrů) na nejvyšším bodě ostrova a na ni pak vlastní stavbu usadili. Získali tím jak prostor pro vlastní dům, tak i širokou terasu okolo celého stavení, která nabízí unikátní výhledy. Na moře i na přístav. A na závětrné straně pak i prostor k posezení na čerstvém povětří kryté objemem domu.

Island House tedy skutečně dominuje celému ostrovu, ale rozhodně není nějakým betonovým monstrem. Jeho sloučení s krajinou podtrhuje obklad z lámaného kamene z místních zdrojů, který obkružuje podstavec základů. Dům tedy jakoby rostl přímo ze skály. A dřevo? Pravidelné dřevěné profily vymezují v prostoru celou terasu, jsou estetickou i podpůrnou konstrukcí, která fixuje dům vystavený nemilosrdnému větru.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Kouzlo symetrie

Pravidelný čtvercový profil domu je dokonale symetrický: zrcadlově jsou umístěny ložnice i hygienické zázemí pro starší i mladší generaci, která v domě žije. Centrální prostor je vyhrazen společné kuchyni a v otevřeném sdíleném prostoru se nachází jídelna a obývací pokoj. Dřevo tu je fyzicky přítomné, i když si ho možná na první pohled nevšimnete.

Druhá role? I za tu se dávají Oscary

Vytváří trámovou oporu stropu, ze které vystupuje na povrch. Lemuje také rámy oken a dveří, prolíná se sloupovím vnější terasy. A samozřejmě, dřevo, kterým se tu topí v krbu, dává celému domu příjemný charakter. Island House rozhodně není čirou dřevostavbou. Dřevo tu stojí až na druhém místě. Ale bez něj by tento dům nemohl být tím, čím je.

Vydáno dne:
16.11.2018

Photocredit: E. Lindman

0

Bydlet v malém domě, myslet ve velkém

Bydlení v malém domě může nabídnout podstatně více než málo místa... Číst více →



Historie dřevostaveb: odjakživa reagují na trendy své doby

Historie a vývoj staveb ze dřeva. Jak se měnily v posledních stovkách let?.. Číst více →



10 neuvěřitelných japonských dřevostaveb

Navštivte s námi deset dech beroucích japonských dřevostaveb.. Číst více →



Dřevěné terasy a jejich životnost

Dřevěné terasy jsou jasnou variantou pro ty, kteří nechtějí dlažbu nebo beton... Číst více →



Finská sauna ve Finsku. Tu prostě musíte navštívit!

Finská sauna prostě patří k finské kultuře. Tuto novou veřejnou saunu můžete navštívit v Helsinkách nebo v naší fotogalerii. Užijte si odpočinek a relaxaci... Číst více →



Nejstarší křesťanský kostel ve Švédsku stojí pod zemí. Podívejte se

Jak ochránit archeologický nález před drsným podnebím a přitom jej zpřístupnit veřejnosti? Inspirujte se u švédských architektů... Číst více →



Dům z překližky a betonu – netradiční stavební konstrukce slouží už šedesát let

Netradičním spojením dřeva a betonu byl vytvořen sendvičový stavební systém pro výstavbu rodinných domů, který vznikl už v 50. letech minulého století. Prozkoumejte ho v dnešním článku... Číst více →



Dům na ostrově vykukuje zpoza skal. Zužitkoval staleté dřevo z předchozí stavby

Rodina žijící ve Švédsku si postavila své víkendové obydlí na ostrově necelých 5 km od Göteborgu. Na stavbu využili sto let staré dřevo z původní rybářské chatče... Číst více →



Neviditelný dům nabízí rodině slavného páru klid a potřebné soukromí

Domek skrytý v kopci pod zelenou střechou nabízí dokonalé výhledy na divokou přírodu a dává svým obyvatelům klid a pohodu... Číst více →



Staré kamenné chalupy byste si zvenčí nevšimli. O interiéru to však rozhodně neplatí

Tento dům stojí v anglickém městečku Burford v prostředí jedné z nádherných historických čtvrtí. Podívejte se na jeho interiér po rekonstrukci... Číst více →