HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Málo známá přísada v hnojivu výrazně urychluje klíčení i růst. Nejvíc pomáhá hned na jaře

Rychle podpoří růst rostlin a zeleniny, zničí slimáky a dodá všechny potřebné živiny půdě. Tato téměř všemocná přísada v hnojivu je mezi zkušenými zahrádkáři běžná, málokterý začátečník ji však zná. Mimo to má i další benefity, o kterých se příliš nemluví. Kdy je nejlepší ji použít a v jakém množství u konkrétních druhů zeleniny a rostlin, se dozvíte v následujících odstavcích.


Dusíkaté vápno
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: PickPik

Co je ta tajná ingredience?

Dnes budeme mluvit o dusíkatém vápně, které představuje pomalu se uvolňující hnojivo, jehož doba působení trvá při vhodných klimatických podmínkách přibližně dva měsíce. Aplikace dusíkatého vápna podporuje rostliny v rozvoji kořenového systému, díky čemuž mohou lépe absorbovat živiny. Důležitou složkou dusíkatého vápna je oxid vápenatý (CaO), který mimo jiné zlepšuje strukturu půdy. Navíc samotný vápník rostliny rychle využívají jako zdroj živin.

Pššt. Tajnou přísadou je CaCN2

Představte si, že aplikujete dusíkaté vápno (hnojivo) do půdy – co se bude dít dál? Dojde k jeho rozkladu a následnému působení všech složek. První možnost rozkladu dusíkatého vápna je na tři formy:

  • čpavková (amonná),
  • močovinová,
  • dusičnanová.

A druhá cesta rozkladu vede naopak přes kyanamid vápenatý (CaCN2). Právě ten zajišťuje pomalejší proces rozkladu dusíkatého vápna, což ho odlišuje od ostatních hnojiv. Díky tomu se totiž prodlužuje doba účinnosti. Tato pomalá degradace zajišťuje mimo jiné i to, že hnojivo dokáže odolávat nadměrným srážkám a nedochází k jeho vyplavování.

Chemické složení dusíkatého vápna

  • Oxid vápenatý

50%

  • Vodorozpustný vápník

26%

  • Dusík

22%

  • Nitrátová forma

2%

Kdy je nejlepší použít dusíkaté vápno?

Dusíkaté vápno je ideální použít v období, kdy je vlhkost půdy dostatečná – únor, březen. Jakmile však aplikujete dusíkaté vápno, vyčkejte alespoň 2–3 týdny, než budete vysévat semínka a sázet rostliny. Obecně ho aplikujte do hlíny v dávce cca 30–100 g/m2 půdy (více podrobně jsme se o konkrétním množství rozepsali níže).

Aktuální ceny dusíkatého vápna si můžete srovnat zde.

TIP pro začínající zahrádkáře: Jak je patrné i z výše zmíněného odstavce, nedoporučuje se aplikovat dusíkaté vápno v letních měsících. Půda není dostatečně vlhká!

Dusíkaté vápno snižuje přítomnost slimáků až o 90 %

Věděli jste, že ho na jaře můžete použít i jako výživu pro svůj trávník? Nebo že dusíkaté vápno dokáže urychlit proces zrání kompostu? V tomto případě není jen běžným hnojivem, ale také pomocníkem při odstraňování nepříjemného zápachu a redukci přítomnosti hmyzu a slimáků, která obvykle souvisí s procesem rozkladu organické hmoty.

Ověřené tipy, jak na slimáky na zahradě. Vyzkoušeli jste už všech 20?

Hnojení zeleniny dusíkatým vápnem

Jak už jsme zmiňovali, dusíkaté vápno dodává rostlinám sílu pro klíčení a růst. Jestliže ho tedy doma ještě nemáte, není na co čekat. Téměř každý zkušený zahradník má doma značné zásoby. Chcete být jedním z nich? Dusíkaté vápno je také perfektní volbou pro pěstování jahod, malin, rybízu, angreštu a mnoho dalšího.

Cenu dusíkatého vápna pro zeleninu si zkontrolujte zde.

Košťálová zelenina

Například košťálová zelenina je s dusíkatým vápnem jedna ruka. Zhruba 14 dní po výsadbě aplikujte na suché listy 30–100 g/m2 půdy.

Brambory

Dusíkaté vápno se u výsadby brambor hojně využívá (aplikuje se cca 2–3 týdny před výsadbou). Používejte ho v ideálním poměru 40 g/m2 půdy (aktuální cena zde).

Tykvovité rostliny

To jsou tykve, okurky, cukety i melouny. Ideální množství je v tomto případě 30–60 g/m2 půdy, které byste měli aplikovat opět 2–3 týdny před výsevem nebo výsadbou.

Pomoc! Pampelišky jsou všude kolem

Pampelišky jsou nádherné, pokud vám zrovna nerostou na trávníku a na dalších nežádoucích místech vaší zahrady. Brzy zjara s nimi můžete bojovat s pomocí dusíkatého vápna.

Dusíkaté vápno do skleníku

Ano – dusíkaté vápno je možné použít takřka všude, kde vás jen napadne. Ve sklenících ho hojně využívají zahrádkáři ke hnojení nejen zeleniny, ale i okrasných rostlin. Výtečně pomáhá stabilizovat pH půdy, což je zásadní pro zdravý růst a také přispívá k lepší absorpci živin ze substrátu.

Podívejte se na aktuální cenu dusíkatého vápna pro okrasné rostliny a dřeviny zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Dusíkaté vápno – použití: na dezinfekci půdy je jako stvořené

Dusíkaté vápno není jen prostředkem ke hnojení, ale také účinnou dezinfekcí půdy, což je zvláště důležité na jaře, během února a března, kdy je potřeba připravit půdu po mrazivé zimě. Během období, kdy se dusíkaté vápno postupně rozkládá v půdě, vznikají vedlejší produkty rozkladu (výše zmíněný CaCN2). Kyanamid vápenatý potlačuje růst škodlivých patogenů, včetně chorob, škůdců a houbových infekcí. Použitím dusíkatého vápna před setím nebo výsadbou plodin také významně omezíte klíčení plevelů.

Vydáno dne:
07.03.2024

Photocredit: PickPik

9

Chytrá zahrada už není sci-fi, ale realita

Mít zahradu, která se sama zalévá a hnojí, a trávník se sám seká, je snem každého zahradníka. S chytrými technologiemi to zvládnete i vy. Povíme si, jak... Číst více →



Zenová zahrada – místo pro klid naší mysli i těla

Přemýšlíte o tom, že vaše zahrada potřebuje změnu? Zenová zahrada je tím pravým místem pro relaxaci, klid a harmonii. V čem tkví její pravidla?.. Číst více →



Hmyzí hotel svépomocí – vyrobte si jednoduchý domeček pro hmyz a vaše zahrada vám poděkuje

Hmyzu je čím dál míň, to je fakt. Přilákejte užitečné hmyzí obyvatele zpátky na vaši zahradu – postavte jim hmyzí hotel. Poradíme vám jak... Číst více →



Bydlení podle Feng Shui: harmonická zahrada je živoucím místem, které respektuje okolní přírodu

Zařiďte si zahradu podle Feng Shui, a získáte tak svůj kousek přírody a neutuchající zdroj radosti a klidu. Inspirujte se v našem článku... Číst více →



Co je permakulturní zahrada a pro koho se hodí?

Permakulturní zahrada není o estetice, ale o výnosnosti, souznění s přírodou a šetření času. Byla by vhodná právě pro vás?.. Číst více →



Dana se rozplakala, když viděla přeměnu zimní zahrady s bazénem. Jak dopadla reforma za 430 tisíc?

Dana se na Plzeňsku rozhodla přeměnit stávající pergolu na stylovou zimní zahradu s bazénem. Jak tato reforma dopadla?.. Číst více →



Seznam březnových úkolů pro vaši zahradu. 8 činností, na které nesmíte zapomenout

Nepodceňte přípravu vaší zahrady na nastávající rok. Začněte už na jaře těmito 8 jednoduchými činnostmi... Číst více →



Chcete na zahradě ovocný sad, o který se nemusíte starat? Splňte těchto 11 kroků

Toužíte sklízet vlastní úrodu a neutrácet tak za předražené ovoce v supermarketech? Vytvořte si vlastní ovocný sad, o který se nemusíte příliš starat... Číst více →



Kolik stojí zahrada, kterou není potřeba zalévat? 9 tipů, jak si ji zařídit svépomocí

Přečtěte si 9 snadných kroků, díky kterým zajistíte soběstačnost vaší zahrady. Mimo jiné vám také přinášíme seznam skvělých vychytávek, které vám usnadní práci na zahradě... Číst více →



Zaspali jste podzimní výsadbu tulipánů? Bohatý jarní záhon si můžete vytvořit ještě do poloviny dubna

Vyberte si z 10 nejznámějších druhů tulipánů a zjistěte, v jakých vzdálenostech a do jaké hloubky je správně uložit. Nemusíte mít obavy, tulipány jsou nejjednodušší na výsadbu i pěstování... Číst více →