HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nejdůležitější je zajistit správné pH půdy. Poté budete borůvky sklízet po kilech

Zdají se být téměř zázračným ovocem. Zlepšují zrak, pomáhají shodit přebytečná kila a mají výborný vliv na funkci srdce i mozku. Není tedy divu, že jsou borůvky stále oblíbenější. Jejich cena však potěší už méně. Vypěstovat vlastní borůvky přitom není tak složité. Stačí dodržet základní pravidla a úroda přijde poměrně brzy. Některé keře navíc dokážou plodit borůvky po kilech.


Borůvky jsou zázračné ovoce, které si snadno vypěstujete i doma
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pxhere (CC0)

Vytvořte borůvkám co nejlepší podmínky

Vypěstovat dobré borůvky je už trošku těžší záležitost než například pěstování salátu. Pokud nicméně splníte základní podmínky, měla by to pro vás být hračka. Nejdůležitější a přitom často opomíjená skutečnost se týká pH půdy. Ta musí být dostatečně kyselá. Půdu můžete také vyměnit za čistou rašelinu, kdy je ideální počítat 50 litrů na sazenici. Možnou variantou je také použít práškovou síru, čímž snížíte pH. V tomto případě byste však museli jednu sezónu čekat.

Za kolik se dá koupit rašelina (50 l)? Srovnání cen od různých výrobců zde.

Dále je třeba zapravit piliny do hloubky cca 15 cm, které májí za úkol udržet vláhu. Nejjednodušší je vykopat mělkou a širokou jámu, která bude hluboká asi 25 cm, šířka by měla být nejméně 70 cm. Jámu poté naplníme rašelinou a pořádně prolijeme vodou. Nasáknutí rašeliny může trvat i týden. Poté teprve přijde řada na vysazování.

I piliny se dají pořídit v obchodě. Podívejte se na aktuální ceny na trhu zde.

Hnojení borůvek má jasná pravidla

Pokud sázíte borůvky na podzim, nehnojte je. To by je totiž mohlo podpořit v růstu a potom by namrzly. Navíc by se hodně hnojiva vyplavilo. Pokud sázíte na jaře, je možné použít dusíkaté vápno. To je třeba dávkovat. První hnojení proběhne koncem dubna, druhé kolem poloviny května a poslední v půlce června. Pokud dobře založíte záhon, úroda přijde poměrně brzy. Navíc může být celkem bohatá. Některé novější druhy dokáží běžně plodit 5–8 kg.

Málo známá přísada v hnojivu výrazně urychluje klíčení i růst. Nejvíc pomáhá hned na jaře

Nebezpečí pro borůvky

Často se můžeme potkat s tím, že se jáma ještě před zasazením borůvek vyloží folií. Zkušenosti s touto variantou však nejsou vždy úplně dobré, jelikož v jámě zůstává stát voda. Pokud bude borůvka stát ve vodě více než pár dní, začnou jí odumírat kořeny. Pokud tedy chcete použít folii, je lepší pouze po obvodu, aby nedocházelo k mísení půdy z okolí rašelinou.

Borůvky mohou ojediněle napadnout mšice, ale jiný větší problém se škůdci není. Horší jsou ptáci a také hlodavci, kteří zlikvidují celou podzemní část.

Jak se zbavit škůdců na zahradě? Zkušený zahrádkář ze Sázavy vyvrací známé mýty

Počet výhonků podle stáří rostliny

Borůvkový keř je potřeba co nejvíce otevírat. Jednak aby se k němu dostalo slunce, ale také aby výhonky vyrůstaly středem a poté se sklopily do stran. Dvouletá rostlina by měla mít přibližně dva výhony, tříletá tři, čtyřletá čtyři. Zbytek výhonů je třeba dát pryč. Pokud by totiž například tříletá rostlina měla šest výhonků, zůstaly by krátké a rostlina by byla nízká. Udržovací řez by pak měl výhony obnovovat. Nejstarší výhonky, které jsou úplně dole, je třeba odstranit, protože začnou plodit méně, a naopak nové nechávat.

Pije jako duha

Je důležité mít na paměti, že borůvky potřebují dostatek vody, proto je potřeba je poctivě zalévat. Ideální je sice méně často, zato hodně. V praxi to znamená tak 2–3x týdně. Při častějším zalévání by rostly kořeny jenom na povrchu. Na druhou stranu ale borůvky nesmí ve vodě stát, jelikož by mohly snadno uhnít. Dospělá rostlina by tak měla dostat cca 60–70 litrů týdně. V případě, že bychom nezalévali dostatečně, by mohly plody být o něco menší, na druhou stranu však sladší.

Za kolik se dá pořídit samozavlažovací truhlík, se kterým máte zalévání téměř bez práce? Aktuální ceny si můžete porovnat tady.

Zázračné ovoce

Borůvky nemají pouze výbornou chuť, ale i velmi dobrý vliv na lidské zdraví. Zde je pouze několik důvodů, proč by neměly borůvky chybět ve vašem jídelníčku:

  • Vysoký obsah antioxidantů: Borůvky jsou bohaté na antioxidační látky, jako jsou flavonoidy, anthokyaniny a vitamín C. Antioxidanty pomáhají neutralizovat volné radikály v těle, což může snížit riziko chronických onemocnění.
  • Zdravé srdce: Studie naznačují, že pravidelná konzumace borůvek může snížit krevní tlak a celkově podporovat zdraví srdce. Antioxidanty v borůvkách mohou přispět také k redukci zánětů a zlepšení cévní elasticity.
  • Podpora mozku: Některé výzkumy ukazují, že antioxidační látky obsažené v borůvkách mohou mít pozitivní vliv na kognitivní funkce mozku a mohou snížit riziko neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
  • Zlepšení zraku: Obsah luteinu a zeaxantinu v borůvkách může být prospěšný pro zrak. Tyto látky chrání oči před poškozením způsobeným UV zářením a jinými škodlivými faktory.
  • Nízkokalorický obsah: Borůvky jsou relativně nízkokalorické a obsahují velké množství vlákniny, což může být užitečné při podpoře hubnutí a udržení zdravé váhy.
  • Podpora trávení: Vláknina obsažená v borůvkách může pomoci podporovat zdravé trávení a prevenci zažívacích problémů.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Připravte se na bohatou sklizeň

U borůvek je opravdu z čeho vybírat a jejich sortiment se stále rozšiřuje. Pro začátečníky je ideální pořídit si více sazenic, a vyzkoušet tak různé druhy. Plody se liší dobou dozrávání, velikostí i chutí. Pokud bychom pěstovali borůvky od raných až po ty pozdní, mohli bychom sklízet plody od července do poloviny září.

Jen růžová to může být

Slyšeli jste někdy o růžovoplodých borůvkách? Barva borůvek nemusí být pouze fialová. Příkladem je pink lemonade, které mají výrazně růžové plody a citronové aroma. Tento druh je trochu náchylnější na mráz. V běžných podmínkách je ale odolný. Dalším druhem je pink popcorn, který má plody poněkud větší, ne však tak výrazně růžové.

Vydáno dne:
30.03.2024

Photocredit: Pxhere (CC0)

3

Seznam březnových úkolů pro vaši zahradu. 8 činností, na které nesmíte zapomenout

Nepodceňte přípravu vaší zahrady na nastávající rok. Začněte už na jaře těmito 8 jednoduchými činnostmi... Číst více →



Vyvýšené záhony – proč je mít na zahradě a kdy jsou naopak ke škodě?

Jsou vyvýšené záhony vhodné právě pro vaši zahradu? Přečtěte si výhody a nevýhody, které s sebou přináší, a posuďte sami... Číst více →



Ověřené tipy, jak na slimáky na zahradě. Vyzkoušeli jste už všech 20?

Jak bojovat proti slimákům na zahradě? Inspirujte se našimi 20 metodami v článku... Číst více →



Jak se zbavit škůdců na zahradě? Zkušený zahrádkář ze Sázavy vyvrací známé mýty

Jak se zbavit škůdců na zahradě? 6 praktických tipů, které jsou léta ozkoušené, se dozvíte v článku... Číst více →



Co dělat na zahradě v únoru? Nepromeškejte klíčové kroky, které vám zajistí bohatou letní úrodu

Nepodceňte přípravu své zahrady na nastávající sezónu. Začněte už v únoru těmito 11 jednoduchými činnostmi, které zvládne i úplný začátečník... Číst více →



Nejlepší odrůdy česneku pro výsadbu na jaře. Zajistí mimořádnou kvalitu a intenzivní chuť

Pokud jste před zimou nestihli do záhonů zasadit česnek, poradíme vám odrůdy, které můžete vysadit i na jaře. K tomu navíc přidáme i podrobný návod na jejich pěstování... Číst více →



Královnu zimních zahrad chce mít doma každý. Málokdo však ví, že jednu věc nesnáší

Ti nejodvážnější umí pěstovat kamélii i doma. Dokáže kvést po celou zimu, je ale potřeba vědět, jak ji pěstovat správně a jaká věc jí opravdu škodí... Číst více →



Zaspali jste podzimní výsadbu tulipánů? Bohatý jarní záhon si můžete vytvořit ještě do poloviny dubna

Vyberte si z 10 nejznámějších druhů tulipánů a zjistěte, v jakých vzdálenostech a do jaké hloubky je správně uložit. Nemusíte mít obavy, tulipány jsou nejjednodušší na výsadbu i pěstování... Číst více →



Opomíjený systém sám spolehlivě zalévá a hnojí rostliny. Stojí pár korun a hodí se všude

Jednoduchý a levný systém odvede velkou část práce za vás a postará se o pravidelnou a přiměřenou zálivku i hnojení vašich rostlin... Číst více →



Konec března je ideální pro vysetí hrachu. Úrody se dočkáte už na konci jara, stačí vybrat správný druh

Těšili jste se celou zimu na sladký a zelený hrášek? Konečně jste se dočkali. A v žádném případě nebude takto včasné zasetí žádným házením hrachu na stěnu... Číst více →