HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Stavíte si dům na stáří? Pak jedině bezpečně, úsporně a bezbariérově!

Stavíte nebo plánujete stavět rodinný dům na stáří či odpočinek a už nyní přemýšlíte nad tím, jak vše co nejlépe naplánovat, aby vám stavba perfektně sloužila po dlouhá léta? Vyplatí se nezapomenout na pár drobných úprav, které vám dnes nevyčerpají rozpočet a díky nimž si i za pár desítek let si budete lebedit. Podívejte se také do galerie, kde najdete několik rad k nezaplacení.


Bydlení pro seniory
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Giovanni_cg

Bydlení určené pro seniory má svá specifika. Kdo na ně však myslí již dnes, bude si jednoho dne možná líbat ruce. Obzvlášť stavíte-li rodinný dům v pozdějším věku, rozhodně se vyplatí přemýšlet deset i dvacet let dopředu.

Stěhování do menšího

Stěhování ve vyšším věku dnes není ničím neobvyklým. Odrostlé děti opustí rodné hnízdo a najednou je velký rodinný dům poloprázdný. Rozhodně neodpovídá skutečným potřebám zralého páru. Proto se mnoho dvojic rozhodne v tomto životním období dům prodat, přenechat dětem a jejich rodinám a přestěhovat se do menšího bydlení.

Fotogalerie:

i Foto: Giovanni_cg, Nicolás Boullosa, luccidesign, Jan Planička

Město nebo vesnice?

Některé páry se raději uchylují do měst, kde mají větší komfort a více dostupných služeb. Jiní si chtějí naopak užít klidu na venkově nebo přímo na vysněné samotě. Ať už se lidé na zralý věk stěhují do městského bytu nebo odlehlého domku, obvykle volí menší velikost. Sami příliš prostoru nepotřebují a příležitostné lůžko pro vnoučata si najde místo i v malém bytě.

Bungalov 3+kk nabízí skromné bydlení pro mladý pár s dítětem nebo starší manžele

Malý domek na klíč

S ohledem na velikost existují vedle menších bytů a domků také alternativní metody bydlení. Najdou se lidé, kteří si zrekonstruují chatu v přírodě, další sáhnou po drobných modulových dřevostavbách, které lze snadno přemístit a stojí doslova za den. Rychlá výstavba na klíč je v tomto věku častým kritériem, podle něhož lidé dům vybírají. Nemají již obvykle energii, sílu ani chuť zabývat se náročným budováním domu svépomocí a zároveň si rádi dopřejí kvalitně odvedenou práci.

Na zahradě postavil modulový domek pro svou maminku

Dům bez bariér

Základním principem bydlení pro seniory je bezbariérovost. Schody se se zvyšujícím se věkem stávají mnohdy i nepřekonatelnou překážkou. Ať už tedy jde o venkovní či vnitřní schodiště, vždy je lepší je nahradit rovnými plochami nebo šikmými rampami. Jasnou volbou jsou tedy přízemní domy na pokud možno rovinatém pozemku. Také dveře by měly být voleny bez prahů. 

Minimální údržba

Dalším důležitým požadavkem je celková bezúdržbovost domu. Ta souvisí samozřejmě nejen s jeho velikostí, ale také s celkovým stavebně-architektonickým řešením. Dům by měl umožnit nenáročný úklid a jednoduchý provoz. Vhodné jsou veškeré snadno udržovatelné materiály, například vinylové podlahy nebo omyvatelné povrchy stěn.

Teplo bez námahy

Také technické vybavení domu by mělo být co nejjednodušší. Už dávno jsou pryč časy, kdy senioři museli nad ránem vstávat, aby nevyhasl kotel na tuhá paliva. Vhodné je při výstavbě dodržet minimálně nízkoenergetický standard a zvolit úsporné vytápění. 

Vybíráme topný systém

Pozor na úrazy

Často podceňovaným detailem v interiéru starších lidí je osvětlení. Přesto právě dobře osvětlený byt bez tmavých zákoutí pomáhá snížit riziko zranění. Vhodné je v domě instalovat i noční automatická světýlka, která pomůžou se rychleji zorientovat v prostoru.

Koupelna jako minové pole

Jednou z nejrizikovějších místností, co se týče četnosti domácích úrazů, je koupelna. O to více je nutné zde dbát na správnou volbu zařizovacích předmětů a materiálů. Samozřejmostí by měla být protiskluzná dlažba, dále pak hydrofobní povrchy, bezpečností zástěny a madla. Správná výška vany a WC, umístění bezbariérového sprchového koutu a přítomnost sklopných sedátek mohou výrazně zvýšit bezpečí i komfort koupelny. 

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Zahrada nade vše?

Jedná-li se o rodinný dům se zahradou, vyplatí se nepřecenit vlastní síly. Větší pozemek sice svádí k pěstování vlastní zeleniny a ovoce. Péče o zahradu však obnáší mnoho práce, na kterou ve vyšším věku nezbývá energie. Ideální je proto menší pozemek, který umožní relaxaci na zahradě, ale zároveň nebude vyžadovat příliš velkou údržbu.

Život se mění. Nebojte se postavit si znovu nový dům

Dovoluje-li to rodinný rozpočet, dobrou volbou pro starší pár je stavba vlastního bazénu, nejlépe podlouhlého tvaru či s protiproudem, aby byl vhodný k plavání. To je totiž ve vyšším věku ideálním sportem, který lze provozovat denně a utužovat si tak zdraví bez nutnosti cestování.

Vydáno dne:
06.10.2018

Photocredit: Giovanni_cg

25

Kdy se elektrické přímotopy vyplatí - 2. díl Počítejte s námi

Konec tápání a debatování na téma, čím se vyplatí topit! Spočítejte si to.. Číst více →



Dřevostavba vytápěná elektřinou? Není třeba se bát

Stále více dřevostaveb je vytápěno elektřinou a tento trend má jasný důvod.. Číst více →



Život se mění. Nebojte se postavit si znovu nový dům

Život se mění a sním i vaše požadavky na bydlení. Nebojte se postavit si znovu nový dům. Manželský pár to udělal a jsou nyní mnohem spokojenější... Číst více →



Na stáří si splnili sen a vyměnili panelák za dřevostavbu

Jak se žije v moderní dřevostavbě na jihu Čech? A co vedlo majitele k tomu, aby se rozhodli na „stará kolena“ stavět? To vše a mnohem více se dočtete v tomto článku... Číst více →



Kontejnerové domy jako světový trend: Mají u nás budoucnost?

Domy postavené z námořních kontejnerů jsou levné, rychle postavené i ekologické. Obstojí však dům z kontejneru i v náročných českých podmínkách?.. Číst více →



Dřevěný design vytváří příjemnou atmosféru seniorům i studentům

Belgické zdravotnické školicí středisko vsadilo na dřevěný interiér a otevřený prostor. Studenti i klienti si změnu chválí. Jak tento speciální dřevěný nábytek funguje?.. Číst více →



Na stáří si splnili sen a vyměnili panelák za dřevostavbu – 360° video

Starší manželé Jitka a Tomáš se rozhodli se na „stará kolena“ postavit dřevostavbu. Co je k tomu vedlo? A jak jejich domek vypadá? Podívejte se v našem 360° videu... Číst více →



Na stará kolena nový dům – proč se tak rozhodli a jak se jim žije?

Stavět si dům na stáří má obrovskou výhodu. Už totiž víte, co chcete. Znáte sebe i své potřeby. Nechte se inspirovat tímto moderním bungalovem, který si nechal postavit starší pár, Iveta a Michal... Číst více →



Na zahradě postavil modulový domek pro svou maminku

Malá modulová dřevostavba je ideálním bydlením pro staršího člověka. Mamince pana Romana se osvědčila. Díky novému domovu se jí totiž změnil život. Navštivte ji s námi... Číst více →



Pasivní domy – kvalitní okna a dveře jsou základ úspory

Víte, co je důležité při výběru kvalitních oken a dveří pro pasivní domy? Máme pro vás tipy, jak můžete díky několika zásadám efektivně využívat solární zisky a snížit spotřebu pasivního domu až o desítky procent... Číst více →