HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kolik peněz si připravit na topnou sezónu 2024?

Chcete si naplánovat svůj rozpočet na rok 2024, ale nemáte tušení, kolik peněz spolkne vytápění domácnosti během topné sezóny? Zpracovali jsme pro vás jednoduchý přehled, ve kterém se dozvíte, na kolik vyjde topení dřevem, uhlím, plynem nebo elektřinou. Podívejte se, který způsob vytápění vás mile překvapí a u kterého je třeba mít se na pozoru.


Kolik stojí vytápění uhlím, dřevem, plynem a elektřinou?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Cena vytápění se bude v roce 2024 odvíjet od zdroje tepla

Na kolik vyjde letošní topná sezóna, je otázka, která trápí nejednu domácnost. Abychom se nebavili pouze v teoretické rovině, spočítali jsme náklady na vytápění u konkrétního domu. Jedná se o nízkoenergetický bungalov s dispozicí 4+kk a užitnou plochou 100 m2. Tato dřevostavba je vhodná pro čtyřčlennou rodinu. Podle průkazu energetické náročnosti budovy je spotřeba energie na vytápění tohoto bungalovu 3,8 MWh/rok. Na fotografie bungalovu se můžete podívat v galerii.

U dřeva závisí na účinnosti krbových kamen

První varianta je topení dřevem v akumulačních kamnech, která mají účinnost 80 %. Pro vytápění je používáno dřevo o vlhkosti okolo 20 %. Každý kg dřeva v sobě má cca 4 kWh tepelné energie. Pokud tuto energii vynásobíme účinností krbových kamen, zjistíme, že po přiložení 1 kg dřeva získáme zhruba 3,2 kWh tepelné energie.

4 x 0,80 = 3,2 kWh

Prostorový metr sypaný (PRMs) měkkého smrkového dřeva odpovídá cca 440 kg. Vynásobíme-li 440 kg dřeva teplem, které vyrobí jeden kg dřeva, zjistíme, že jeden prostorový metr sypaný smrkového dřeva nám dokáže vyrobit 1 408 kWh.

440 (kg) x 3,32 (kWh) = 1 408 (kWh)

Za jeden PRMs smrkového dřeva zaplatíme v průměru 2 000 Kč. Pokud vydělíme cenu PRMs smrkového dřeva množstvím tepla, které toto dřevo vyrobí, zjistíme, že vyrobit 1 kWh pomocí dřeva stojí 1,42 Kč.

2 000 (Kč) ÷ 1 408 (kWh) = 1,42 (Kč)

Spotřeba energie na vytápění bungalovu je 3 800 kWh. Při ceně 1,42 Kč za 1 kWh bude vytápění bungalovu stát 5 320 Kč za rok. Je třeba vzít v úvahu, že jsme počítali s účinností kamen 80 %, ta však často bývá vyšší.

Kolik aktuálně stojí dřevo na topení? Spočítejte si to v naší kalkulačce:

Zjistit cenu palivového dřeva →

Kalkulačka: cena palivového dřeva – kolik zaplatíte za 1 kWh

Cena plynu v roce 2024 je stále otázkou

Pokud vytápíte plynem, je výpočet spotřeby během topné sezóny složitější. Ceny plynu se totiž do velké míry liší v závislosti na dodavateli, lokalitě nebo délce fixace. Navíc se nedá předvídat, jak se bude cena plynu v budoucnu vyvíjet. Plynárny počítaly pro rok 2024 s klesajícími cenami, věci však zkomplikovalo navýšení regulované složky plynu o 38,8 %.

Pokud bychom počítali s průměrnou cenou plynu 2 Kč/kWh, zmíněný bungalov bychom během topné sezóny vytápěli za 7 600 Kč.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Elektřina se v roce 2024 může i nemusí vyplatit

Elektrický přímotop: Slouží spíše jako doplňkový zdroj tepla. Kdybychom měli vytápět přímotopem během celé topné sezóny, při ceně elektřiny 5 Kč/kWh bychom za vytápění bungalovu zaplatili 19 000 Kč.

Tepelné čerpadlo: V případě tepelného čerpadla záleží na topném faktoru. Pokud by jeho hodnota byla 3, dokázalo by tepelné čerpadlo vyrobit 1 kWh za 1,66 Kč. Poté by majitele vyšlo vytápění bungalovu v topné sezóně na 6 308 Kč.

Je však nutné počítat s tím, že s klesajícími teplotami během zimy klesá také topný faktor tepelného čerpadla. Pokud bude jeho hodnota 2, vyrobí tepelné čerpadlo 1 kWh za 2,5 Kč. Poté by vytápění tepelným čerpadlem během topné sezóny vyšlo na 9 500 Kč. Na podrobnosti se můžete podívat v tabulkách.

Ceny elektřiny i plynu příští rok znatelně narostou. Některé domácnosti na tom přesto mohou vydělat

Není uhlí jako uhlí

Kolik vás bude stát vytápění uhlím, se odvíjí od toho, jaký typ uhlí zvolíte. 1 kWh hnědého uhlí stojí cca 1,58 Kč. Vytápění bungalovu hnědým uhlím tak vyjde zhruba na 6 000 Kč. Černé uhlí je oproti hnědému dražší, cena je cca 2,32 Kč/kWh. Topná sezóna by pak vyšla na 8 816 Kč.

Vydáno dne:
01.01.2024

Photocredit: Shutterstock

11

Ceny elektřiny a plynu. Které tarify jsou nejvýhodnější? Srovnání distributorů

Jaká distribuční sazba elektřiny vychází aktuálně nejvýhodněji a který distributor plynu má nejnižší ceny? Srovnaní dodavatelů... Číst více →



Kalkulačka: cena palivového dřeva – kolik zaplatíte za 1 kWh

Vypočítejte si tu nejvýhodnější cenu palivového dřeva podle on-line kalkulačky. Porovnání nabídek a zjištění nejvýhodnější ceny... Číst více →



Ceny energií pomáhá domácnostem řešit topný systém vyvinutý ve Skandinávii

Rostoucí ceny energií, se kterými se potýkáme od počátku energetické krize, udělaly průvan nejen v peněženkách spotřebitelů, ale i na trhu topných systémů... Číst více →



Vyplatí se stále topit uhlím? Srovnání ceny za 1 kWh

Vyplatí se i dnes vytápět uhlím? Přehledné srovnání nákladů na 1 kWh jednotlivých typů uhlí... Číst více →



Kolik zaplatíte za 1kWh tepla v 2024? Srovnali jsme uhlí, plyn, dřevo a elektřinu

Věčná otázka přicházející s každou zimou se dostává na scénu i letos: Čím je nejlepší topit? Je lepší zvolit uhlí, dřevo, plyn nebo elektřinu?.. Číst více →



Cena českých pelet 2024 – zákazníci ušetří, pokud je nakoupí v zahraničí

Domácnosti, které využívají k vytápění dřevěné pelety, čeká v roce 2024 nevyhnutelné. Podobně jako u dalších paliv, dojde i u pelet k nárůstu ceny... Číst více →



Domácnosti zaplatí za palivové dřevo tisíce navíc. Jak ho pořídit v novém roce levněji?

Dřevo je stále oblíbeným zdrojem tepla. Letošním rokem však došlo ke zvýšení DPH a rodiny za teplo zaplatí více. Vypočítali jsme o kolik... Číst více →



Vývoj ceny plynu zneklidňuje české domácnosti. Rok 2024 přinesl další změny

Vypočítali jsme cenu plynu u typických českých domácností. Částku na vyúčtování v roce 2024 ovlivní výběr dodavatele i konec vládního stropu... Číst více →