HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Srovnání ceny elektřiny listopad 2023. Změnou sazby lze ušetřit tisíce korun

Na začátku topné sezóny je vhodné pohlídat si účty za elektřinu. Aby domácnost nepřeplácela zbytečné peníze, je důležité mít sjednanou správnou sazbu. Lze tak ušetřit i desetitisíce korun. Pro srovnání přinášíme přehled všech sazeb největších dodavatelů elektřiny pro listopad 2023.


Velké srovnání cen elektřiny za listopad 2023
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Twentyfour Students (Flickr CC 2.0)

Cena elektřiny listopad 2023

Cena elektřiny závisí na sazbě sjednané s vybraným distributorem. Při nesprávné sazbě domácnosti zbytečně platí za správní poplatky, nebo naopak přeplácí odebrané kWh. Pro každou domácnost je ale vhodný jiný typ sazby. Proto jsme pro vás připravili přehled těchto sazeb pro listopad 2023, abyste se dokázali v aktuální nabídce dodavatelů lépe zorientovat.

Sazba D57d je nejlevnější volba pro domácnosti s tepelným čerpadlem a elektrokotlem

Sazba D57d je vhodná pro domácnosti, které používají elektřinu k vytápění. Podmínkou pro získání této sazby je libovolné elektrické vytápění (tepelné čerpadlo, elektrokotel, přímotop, podlahové vytápění). Tato sazba nahrazuje staré sazby D35d, D45d, D56d a sjednocuje je. Sazba D57d poskytuje na 20 hodin denně nízký tarif. Pouhé čtyři hodiny drahého proudu účet za elektřinu příliš nezvýší, pokud si je domácnost pohlídá. Na nejvýhodnější cenu sazby D57d se můžete podívat zde.

Aktuální ceny elektrokotlů si srovnejte zde.

Sazba D25d je pro domácnosti, které pomocí elektřiny ohřívají vodu

Sazba D25d je vhodná pro domácnosti, které používají elektřinu pro ohřev vody. Podmínkou pro získání této sazby je elektrický bojler v domácnosti. Vodu v bojleru se vyplatí ohřívat v době nízkého tarifu, který je u sazby D25d 8 hodin denně. Domácnosti s touto sazbou mají celkovou spotřebu elektřiny obvykle menší. Ceny jednotlivých distributorů najdete zde.

Aktuální ceny elektrických ohřívačů vody si porovnejte například zde.

Sazba D02d je u českých domácností nejrozšířenější

Sazba D02d je vhodná pro domácnosti s běžnou spotřebou elektřiny a běžnými spotřebiči jako například televize, lednička, sporák, pračka a myčka. Vytápění domu je většinou řešeno jiným zdrojem než elektřinou. K přechodu do této sazby D02d dochází automaticky při překročení limitů sazby D01d. Sazba D02d je nejrozšířenější sazbou mezi českými domácnostmi a nemá nízký tarif, takže má jednotnou cenu energie po celý den. Na přesnou cenu jednotlivých dodavatelů se může podívat zde.

Sazba D01d je určená pro objekty s malou spotřebou elektřiny

Sazba D01d je vhodná pro objekty s malou spotřebou elektřiny, například chaty, garáže a domácnosti, které nejsou závislé na elektrické energii. V domácnosti jsou obvykle běžné spotřebiče jako lednice, osvětlení či televize. V odběrném místě nesmí být připojen jistič nad 3 x 63 A. Sazba D01d nemá nízký tarif a má jednotnou cenu energie po celý den. Na cenu sazby pro objekty s malou spotřebou se můžete podívat zde.

Sazba D45d je pro domácnosti, kde se vytápí přímotopy

Sazba D45d je vhodná pro domácnosti, které k vytápění využívají přímotopné elektrické spotřebiče. Pokud je přímotop hlavním zdrojem tepla v domácnosti, nabízí sazba D45d nízký tarif 20 hodin denně. Takto dlouhé pásmo může být rozloženo až do 7 kratších úseků. Sazbu D45d bylo možné získat pouze do roku 2017. Stále je však tato sazba zařazena v ceníku, na který se můžete podívat zde.

Porovnejte si ceny různých typů elektrických přímotopů tady.

Sazbu D26d využijí domácnosti, které se spoléhají na akumulační vytápění

Sazba D26d je vhodná pro domácnosti, které k vytápění používají akumulační spotřebiče. Právě akumulační vytápění domácnosti je podmínkou pro získání této sazby. Lidé, kteří využívají tuto sazbu, mají obvykle větší spotřebu. Sazba D26d se domácnosti vyplatí, pokud je její roční spotřeba alespoň 1,5 MWh. Sazba D26d zahrnuje 8 hodin denně nízkého tarifu. Který distributor nabízí sazbu D26d nejvýhodněji, se můžete podívat zde.

Sazba D27d umožní levněji nabíjet elektromobil

Sazba D27d je vhodná pro domácnosti, které vlastní elektromobil. Ten je také podmínkou pro získání této sazby. D27d má 8 hodin nízkého tarifu denně a ten je garantovaný přes noc pro výhodné dobíjení. Elektromobil je tedy ideální připojit obvykle mezi 18. a 8. hodinou. Na cenu svého distributora se může podívat zde.

Sazba D61d určená pro víkendový pobyt na chalupě

Sazba D61d je vhodná pro místa, která se využívají převážně o víkendu. Jde například o chaty, chalupy a jiné objekty sloužící k víkendovému odpočinku. Lze ji ale získat i bez vlastnictví takové nemovitosti, protože pro ni není potřeba nic prokazovat. Sazba D61d má nízký tarif vždy od pátku 12:00 do neděle 22:00. Kdo nabízí tuto chatařskou sazbu nejvýhodněji, se můžete podívat zde.

Sazba D56d je pro domácnosti vytápěné tepelným čerpadlem

Sazba D56d je vhodná pro domácnosti, které k vytápění využívají systém tepelného čerpadla. Tepelné čerpadlo přitom musí pokrýt minimálně 60 % spotřeby domu. Sazba zahrnuje nárok na 22 hodin denně nízkého tarifu. Bylo ji možné získat pouze do roku 2017, stále se však tuto sazbu domácnosti využívají a na její cenu se můžete podívat zde.

Jaké jsou aktuální ceny tepelných čerpadel? Srovnání zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kutil Bob prozradil, jak postavit domácí udírnu svépomocí a co si při uzení pohlídat

Sazba D35d pro domácnosti s více zdroji tepla

Sazba D35d je vhodná pro domácnosti, které k vytápění využívají smíšené elektrické spotřebiče. Obvyklá je v domácnostech, které se nespoléhají pouze na jeden zdroj tepla. Sazba D35d nabízí 16 hodin nízkého tarifu denně, bylo ji však možné získat pouze do roku 2017. Na cenu sazby se můžete podívat zde.

Veškeré tabulky jsou v Kč za 1 kWh. Před přechodem na jinou sazbu je dobré tento záměr konzultovat s distributorem. Použité ceníky: E.ON: Ceník Elektřina (obchodní ceny platné od 15. 2. 2023); PRE: PRE PROUD KLASIK (obchodní ceny platné od 1. 9. 2023); ČEZ: Elektřina na dobu neurčitou (obchodní ceny platné od 1. 1. 2023)

Vydáno dne:
12.11.2023

Photocredit: Twentyfour Students (Flickr CC 2.0)

2

Elektřina nebo plyn: Kdo zaplatí víc? Počítejte s námi

Počítejte s námi: dva stejné rodinné domy. Kdo za energie zaplatí víc?.. Číst více →



Cena kWh – Jaká je cena elektřiny v domácnosti?

Začněte šetřit za elektřinu. Není na tom nic těžkého, stačí jen dodržovat jednoduchá pravidla. Podívejte se, jaké jsou sazby a cena kWh!.. Číst více →



Ceny elektřiny a plynu. Které tarify jsou nejvýhodnější? Srovnání distributorů

Jaká distribuční sazba elektřiny vychází aktuálně nejvýhodněji a který distributor plynu má nejnižší ceny? Srovnaní dodavatelů... Číst více →



Topení v energetické krizi – odborné srovnání ceny za 1 kWh kamny, elektřinou a plynem

Jak je to s topením dřevem v energetické krizi? V článku naleznete srovnání cen za 1 kWh vytápění kamny, elektřinou, plynem a ilustrační příklad výpočtu ceny 1 kWh energie... Číst více →



Dodavatelé energií nabízí službu s cenou elektřiny 1,8 Kč za kWh

Elektřinu za 1,8 Kč/kWh lze opravdu získat. Distributoři nabízejí službu, která je schopna vám ji poskytnout. O co přesně se jedná?.. Číst více →



Pračky na teplou vodu uspoří až 65 % elektřiny. Proč na trhu chybí?

Pračky na teplou vodu nemusejí vodu dlouze ohřívat a voda v bojleru v sobě může mít akumulovanou velmi levnou obnovitelnou energii. Proč přestali výrobci tyto pračky dodávat?.. Číst více →



Tomáš si vyrábí elektřinu pomocí solární sestavy, kterou sám vymyslel. Zveřejnil nákres systému

Energie hýbou světem a to zejména v posledních letech, kdy jejich ceny začaly dramaticky kolísat. Chytré řešení energetické soběstačnosti se stalo tématem i pro Markétu a Tomáše, kteří se rozhodli pokusit se o vytvoření vlastního ostrovního systému... Číst více →



Kolik peněz si připravit na topnou sezónu 2024?

Zpracovali jsme pro vás jednoduchý přehled, ve kterém se dozvíte, na kolik vyjde topení dřevem, uhlím, plynem nebo elektřinou... Číst více →



Kolik zaplatíte za 1kWh tepla v 2024? Srovnali jsme uhlí, plyn, dřevo a elektřinu

Věčná otázka přicházející s každou zimou se dostává na scénu i letos: Čím je nejlepší topit? Je lepší zvolit uhlí, dřevo, plyn nebo elektřinu?.. Číst více →