HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kuchyňský ostrůvek – 7 faktorů, které je dobré znát před návrhem kuchyně

Kuchyňský ostrůvek se stal fenoménem 21. století. Toužíte-li po moderní kuchyni, prohlédněte si návrhy špičkových kuchyní od profesionálních návrhářů. V článku objevíte také 3 tipy na funkční uspořádání kuchyně a 7 důležitých faktorů, na které je třeba myslet před jejím návrhem.


Kuchyňský ostrůvek
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Wood Works Brigiton (se souhlasem)

Co je to kuchyňský ostrůvek?

Kuchyňský ostrůvek se stal ikonou všech moderních kuchyní. Jedná se o samostatně stojící kus nábytku, který doplňuje vaši kuchyni ve stejném designu. Kolem kuchyňského ostrůvku mohou být barové stoličky, případně mohou být jeho součástí i úložné zásuvky pro kuchyňské spotřebiče.

Fotogalerie:

i Foto: Wood Works Brigiton (se souhlasem), srobex.butor, Mikhail Golub, flooringclarity

Kuchyňský trend pro rok 2023

Kuchyňské ostrůvky získávají stále větší popularitu, a to především díky jejich výhodám – zejména tedy zvětšení pracovního plochy a úložného prostoru. Jaká je ovšem váha výhod v porovnání s nevýhodami ostrůvku v kuchyni?

Výhody kuchyně s ostrůvkem

  • Skvěle vypadá a při správném návrhu okoření celkový vzhled kuchyně.
  • Zvětší prostor pro vaření a přípravné práce.
  • Nabízí další úložné prostory pro kuchyňské spotřebiče.
  • Nabízí možnost sezení na barových (jídelních) židličkách.

Nevýhody kuchyně s ostrůvkem

  • V častých případech kuchyňský ostrůvek naruší pracovní trojúhelník. (Neznáte pojem pracovní trojúhelník? Seznamte se s ním níže v článku).
  • Umístění spotřebičů a problematické odvětrávání.
  • Nutné kabeláže a instalace rozvodů v případě kuchyňského ostrůvku se dřezem – vyšší náklady.
  • Omezení prostoru v menších kuchyních.

Kuchyňský ostrov vs. poloostrov – zvažte tyto faktory při výběru

Oba prvky v kuchyni poskytují další pracovní prostor, ale jaký je mezi nimi rozdíl? Zatímco kuchyňský ostrůvek je volně stojícím prvkem v prostoru, kolem kterého máte umožněný pohyb ze všech stran, u kuchyňského poloostrovu to tak není. Poloostrov je spíše rozšířením stávající kuchyňské desky a skříněk (není samostatně stojící uprostřed místnosti). Je tedy možné využít kuchyňský poloostrov jako kuchyňský ostrůvek s barem.

Při výběru tedy zvažte pár důležitých faktorů:

1. Velikost kuchyně 

Kuchyňské ostrůvky zabírají více místa než poloostrovy.

2. Design 

Kuchyňské ostrůvky nemusí ladit s kuchyní jako celkem, poloostrovy by však měly.

3. Rozložení kuchyně 

Kuchyňský ostrůvek nesmí narušit pracovní trojúhelník.

4. Náklady na instalaci 

Kuchyňské poloostrovy jsou méně nákladnou záležitostí.

Co je to pracovní trojúhelník?

Jedná se o koncepční přímku spojující tři body – střed varné desky, střed chladničky a střed dřezu. Více informací o pracovním trojúhelníku naleznete níže v článku.

Bílá kuchyně je nepřekonatelným trendem – inspirace pro různé styly

Kuchyňský ostrůvek: ano či ne?

Kuchyňský ostrůvek se doporučuje do kuchyní, které jsou široké více než 3 až 4 metry (záleží na velikosti ostrůvku). Pokud je vaše kuchyně menších rozměrů, nebude v ní jednoduše dostatek prostoru na pohyb (doporučené vzdálenosti na každé straně kuchyňského ostrůvku jsou 1–1,2 metru). Inspirujte se ve fotogalerii různými návrhy kuchyní s ostrůvky. 

Dále je dobré při rozhodování nad kuchyňským ostrůvkem zvážit také:

5. Hlavní účel kuchyňského ostrůvku

  • Pracovní prostor pro vaření – součástí ostrůvku je i trouba a varná deska.
  • Ostrůvek s jídelním stolem – je potřeba dostatek místa pro jídelní stoličky.

6. Osvětlení

  • Osvětlení kuchyňského ostrůvku je nutné řešit v prvotní fázi při návrhu kuchyně.
  • Stylová jsou světla zavěšená nebo světla s možností stmívače (vhodné při stolování).

7. Elektřina

  • Je nutné řešit v prvotní fázi při návrhu kuchyně.
  • Doporučené je zabudování výsuvné zásuvky (např. pro kuchyňské spotřebiče).

Tři tipy na funkční uspořádání kuchyně

Ať už je vaše kuchyně malá a stísněná, či naopak velká a rozlehlá, zajištění funkčního a praktického návrhu je alfou a omegou. K dokonalému návrhu kuchyně vám dopomůže ergonomie (= obor zabývající se návrhem prostředí tak, aby vyhovovalo lidem, kteří jej využívají). Skvělou pomůckou vám zde bude tzv. pracovní trojúhelník.

Pracovní trojúhelník

Představuje koncepční přímku, které spojuje prostor pro přípravu jídla (varná deska), úklidový prostor (kuchyňský dřez) a prostor pro skladování potravin (lednice). Délka jedné přímky by měla měřit 1,2–2,7 metrů, přičemž by v cestě této přímky neměly být žádné skříňky či jiné překážky.

TIP č. 1 – Jednoduchá kuchyňská linka

Tento typ kuchyně se nejčastěji objevuje v malých bytech. Musíte při návrhu myslet na skutečnost, aby byla kuchyně efektivní a zároveň se nevzdala funkčnosti, jelikož zde nemůžete uplatnit pracovní trojúhelník. Ideálním řešením je umístění lednice na jeden konec, varnou desku s troubou doprostřed a dřez na druhý konec. Pokud bude součástí kuchyně ostrůvek, je problém s pracovním trojúhelníkem vyřešený.

TIP č. 2 – Kuchyně ve tvaru L

Kuchyně ve tvaru L jsou praktickou možností pro malé i velké kuchyně. Často problematický roh můžete vyřešit instalací výsuvných skříněk – neztratíte tak cenný prostor. Máte-li kuchyni větší, ostrůvek je velice snadné do takového typu kuchyně zakomponovat.

TIP č. 3 – Kuchyně ve tvaru U

Na kuchyně do tvaru U s ostrůvkem narazíte jen ve větších domech, jelikož návrh takového prostoru zabere více místa. Abyste zabránili dojmu z uzavřeného prostoru, nainstalujte horní skříňky jen na jednu či dvě strany včetně využití otevřených polic.

Kuchyňský ostrůvek v malé kuchyni

U malých kuchyní se doporučuje rozměr ostrůvku (využívaného jako pracovní plocha) minimálně 100 × 100 cm. Úzké kuchyňské ostrůvky mají rozměry 61 × 100 cm. Může se zdát, že takto malá pracovní plocha je v prostoru kuchyně zbytečná. Podívejte se do fotogalerie a přesvědčte se o opaku. Důležité je, aby ostrůvek v kuchyni umožnil lidem pracovat, sedět a pohodlně okolo něj procházet.

Vydáno dne:
13.07.2022

Photocredit: Wood Works Brigiton (se souhlasem)

1

Kouzelná venkovská kuchyně – 7 tipů, jak vytvořit autentickou atmosféru venkova

Kuchyně ve venkovském stylu jsou nepřekonatelným trendem. Poradíme vám, jaké prvky použít a jakým se naopak velkým obloukem vyhnout... Číst více →



Indukční deska: Jaké má výhody a jak správně poznat indukční nádobí?

Co jsou to indukční desky a proč jsou v kuchyních tolik oblíbené? Pozneje jejich výhody i nevýhody včetně zásadních parametrů pro výběr... Číst více →



Slepá místa v kuchyni – jak chytře využít každý kout?

Chtěli byste využít místo v kuchyni na maximum? Konec slepých míst! Jen ať má všechno své místo. Nechte se inspirovat nápady, které vymyslel již někdo před vámi... Číst více →



Dřevěné kuchyně nikdy nevyjdou z módy. Mají 4 zásadní výhody

Poradíme vám, jak navrhnout dřevěnou kuchyň přímo pro vás. Líbí se vám více tmavé nebo světlé dřevo? Přečtěte si tipy na dokonalou harmonii dřevěné kuchyně ve vašem interiéru... Číst více →



Domácí vinotéka – cena, design a parametry při výběru lednice na víno

Pojďme se společně podívat na nejdůležitější parametry, které je třeba zvažovat, aby byla domácí vinotéka podle vašich představ... Číst více →



Chybně navržená kuchyně se může citelně prodražit. Češi radí, jak se tomu vyvarovat

Jaké jsou trendy moderní kuchyně, jak vylepšit tu vaši a ještě u toho ušetřit? Inspirujte se moderními kuchyňskými linkami v naší fotogalerii... Číst více →



Nevýhody kuchyní do U a proč se nevyplatí recirkulační digestoř – vyzpovídali jsme české hospodyňky

Lámete si hlavu s návrhem kuchyně? Vsadili jsme na recenze (ne)spokojených majitelů těch nejluxusnějších kuchyní v Česku a vyslechli si jejich názory... Číst více →