HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Slepá místa v kuchyni – jak chytře využít každý kout?

V malé kuchyni je těžké najít prostor pro všechny spotřebiče, nádobí a v neposlední řadě i potraviny. Přinášíme vám několik možností, jak využít i malý prostor v kuchyni na maximum, a to  pomocí několika vychytávek. Nebude třeba ani velkých zásahů do stávající kuchyně. Věříme, že v každé lze najít prostory k uložení potřebných věcí.


Výsuvný systém v kuchyni
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Úložné prostory v kuchyni

Ať už potřebuje znát způsob estetického umístění hrnců a pokliček v kuchyňské zásuvce nebo prakticky využít slepý roh, známe odpověď. Ve fotogalerii objevíte spoustu způsobů – od úložných prostorů na kořenky, čisticí prostředky, pánve, sklenice, hrníčky i plastové krabičky, jejichž umístění je pravděpodobně tím největším oříškem.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, Barb Kleinfelter, Aranzazu Jimenez Magallon, Maggie Rose

1. Úložný prostor pod kuchyňskou pracovní deskou

Dnes se pro maximalizaci prostoru využívají namísto klasických skříněk s poličkami tzv. kontejnery, tedy moderní zásuvky. Pro nejefektivnější využití prostoru zvolíme:

1. Delší výsuvy – pokud vám to hloubka linky dovolí, pak nechte zásuvky vyjíždět co nejvíce, abyste využili jejich hloubku.

2. Vyšší výsuvy – díky vyšším zásuvkám můžete nádobí více vrstvit na sebe (užitečné u talířů a misek). Výšku zásuvek můžeme ovlivnit nízkým soklem pod skříňkami.

TIP: Pokud již kuchyň máte a sokly jsou vysoké, potom využijte výšky jejich prostoru. Udělejte si při zemi menší zásuvku, kterou můžete využít např. na smetáček s lopatkou, na drobnosti, které nepoužíváme často (např. formičky na perníčky).

3. Širší výsuvy – namísto dvou menších zvolte jeden dlouhý kontejner. Ušetříte tak prostor, který by vám zabral místo pod pojezdy.

Pozor! Pokud vás v kuchyni pracuje více najednou, pak by se pro vás mohly široké zásuvky pod pracovní linkou, stát přítěží.

2. Úložný prostor v rohu pod kuchyňskou pracovní deskou

Rohové prostory můžete využít díky specificky tvarované zásuvce, jejíž čelo je vykrojené do písmene V. Zásuvka tak tvarově vyplní roh, který vzniká např. u linky do L nebo do U. Nevýhodou této volby je prostor, který zásuvka zabere po vysunutí. Jak vypadá taková rohová zásuvka? Podívejte se na ni ve fotogalerii.

Kuchyňská linka a boj s centimetry, jste připraveni? Pomůžeme vám

Umístění dřezu do rohu kuchyňské linky

Občas se můžeme setkat s dřezem, který je usazen do rohu. Přestože takové řešení není z hlediska uspořádání kuchyňské linky (ergonomie) ideální, v některých případech může být výhodné. Je ovšem důležité, abychom měli kolem dřezu prostor na odkládací místo.

Výsuvné police jsou skvělým pomocníkem

Modernější a co do funkčnosti ještě lepší, jsou výsuvné poličky, tzv. ledviny. Tato dvě plata, která jsou umístěna nad sebou, mají praktický způsob otvírání (vysouvání), díky kterému se dostanete velmi jednoduše až do zadních částí poliček (ledvin). Můžete si také pořídit ledviny zvlášť a do skříněk je jen namontovat. Nabízí se i varianta si koupit skříňku, kde jsou již zabudované. Každopádně tato varianta je cenově poměrně náročnější.

Rohová skříňka s poličkami

Finančně méně náročné a úměrně tomu méně komfortní pro užívání, je rohová skříňka s poličkami. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, umístěte do rohu náčiní, které nevyužíváte příliš často. Je to z toho důvodu, že jsou rohové poličky hluboké, a dostat se k věcem, které jsou v zadní části, je náročnější.

Otočné koše jsou řešením pro rohová místa

Otočné koše, které jsou vhodné pro umístění většího nádobí, jsou díky svému systému vhodné právě do rohových prostor. Stejně tak dobře poslouží otočné police, na které lze umisťovat i drobné předměty.

3. Prostor díky výsuvné pracovní desce

Jednou z možností, jak si prodloužit pracovní desku, je výsuvná pracovní deska na boční straně linky. Pokud potřebujeme více odkládacího prostoru, je možné ji jednoduše vysunout. Někdy se můžete také setkat s takovým pomocníkem i v čele linky, a to například u rovné linky podél stěny (pokud ji chcete rozšířit na kuchyň do L).

V případě, že je žádoucí větší prodloužení linky, musí mít takový stolek podpěrnou nohu. V takovém situaci volte mezi skládacím a stohovacím nábytkem, který je umístěný pod pracovní deskou.

Chytrý a stohovatelný nábytek – jak ušetřit místo v malém bytě nebo domě

4. Úzký úložný prostor pod kuchyňskou pracovní deskou

Úzký vertikální prostor pod kuchyňskou deskou vhodně vyplňte výsuvnou skříňkou s poličkami, na které můžeme umístit např. mycí přípravky, kořenky nebo jiná dochucovadla k přípravě pokrmů.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

5. Závěsné systémy nad kuchyňskou pracovní deskou

Specializované závěsné systémy jsou elegantním řešením, především pokud používáte papírové utěrky, alobal nebo pečicí papír. V případě, že chcete zavěsit těžší náčiní, jako jsou pánve nebo hrnce, pak potřebujete závěsný systém navrhovaný na větší váhu. V případě drobností nám postačí tenčí tyč a obyčejné háčky.

Závěsné systémy jsou skvělým pomocníkem

Závěsné systémy můžete použít i v případě květináčů s čerstvými bylinkami, které je dobré mít po ruce při vaření. Můžete si pořídit např. drhané květináčky, tzv. macramé, nebo si jej vyrobit svépomocí. Inspiraci najdete naší galerii. A nesmíme také opomenout dveře jednotlivých skříněk. Jejich vnitřní část můžete smysluplně využít na zavěšení kuchyňských potřeb.

I malé kuchyně nám nabízí nevyužité prostory. Inspirujte se a nebojte se jejich využití. Konec slepým místům ve vaší kuchyni!

Vydáno dne:
19.09.2022

Photocredit: Shutterstock

0

Bydlení podle Feng Shui: čistá kuchyně zlepší nejen vaše zdraví, ale i finanční situaci

Kuchyně je ve Feng shui nejdůležitější místností v domě. Kromě zdraví a vitality má vliv i na naše bohatství. Více v našem článku... Číst více →



Kuchyně v českých dřevostavbách – nahlédněte do dvaceti domácností

Jak bydlí Češi a jaké si nechávají navrhnout kuchyně do svých nových dřevostaveb? Podléhají trendům, nebo spíše svým zvykům? Nahlédněte s námi do 20 různých českých kuchyní v pestré fotogalerii... Číst více →



S Evou Francovou, autorkou Kuchařky ze Svatojánu, o malovaném nábytku, umění a lásce ke dřevu

V rozhovoru s Evou Francovou se mimo jiné dozvíte, co ji inspiruje a proč svému malování říká svatojánský mišmaš. Více v našem článku... Číst více →



Kuchyňské pracovní desky – materiály, novinky, ceny

Jakou vybrat pracovní desku do kuchyně? Jaké vlastnosti mají různé materiály, jaké jsou novinky v této oblasti a jaká je jejich cena?.. Číst více →



Nápady na návrh kuchyně aneb inspirace pro srdce vašeho domova

Slyšeli jste o kuchyni ve stylu Provence, ale nevíte, co si pod tímto pojmem představit? Líbí se vám bílé kuchyně v kombinaci se dřevem, ale láká vás i představa tmavé kuchyňské linky? Přečtěte si článek, jehož součástí je velké množství inspirativních návrhů různých typů kuchyní... Číst více →



Bílá kuchyně je nepřekonatelným trendem – inspirace pro různé styly

Bílé kuchyně budou pravděpodobně atraktivní vždycky. Jste stejného názoru? Podívejte se do naší fotogalerie na více než 80 inspirativních designů... Číst více →



Tiny house s kuchyní ve venkovském retro stylu kombinuje dřevo a bílou barvu

Líbí se vám retro styl kuchyně a máte sympatie k mini domkům? Inspirujte se tiny housem, který svým návrhem předčil všechna očekávání... Číst více →



Rustikální venkovská staročeská kuchyně – inspirace a recept na domácí chleba

Staré rustikální kuchyně a jejich kouzlo patří v dnešní době mezi vyhledávané inspirace! Upečte si chleba podle původního receptu a nechte se vtáhnout do staročeského stylu bydlení... Číst více →



Šedá barva v interiéru – inspirace, vychytávky a možné kombinace

Moderní kuchyně, ložnice, obýváky i koupelny v neokoukané šedi. Tato luxusní barva se hodí téměř do všech místností. Inspiraci naleznete v naší fotogalerii... Číst více →



Moderní venkovní kuchyně svépomocí za 250 000 Kč – fotopostup

Inspirujte se realizací venkovní kuchyně. Pan Michal se do toho pustil odvážně se svým tátou svépomocí. Projekt pojí téměř všechny moderní prvky, které vás napadnou... Číst více →