HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kouzelná venkovská kuchyně – 7 tipů, jak vytvořit autentickou atmosféru venkova

Venkovské kuchyně vám připomenou staré a dávno zapomenuté tradice, povzbudí pocit klidu a především rozzáří vaši domácnost. Nahlédněte do naší fotogalerie plné inspirace a připomeňte si dávné pracovní prostředí našich prarodičů, ovšem v moderním hávu. Kuchyně jsou srdcem vašeho domova, pojďme se jim více věnovat.


venkovská kuchyně
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Wood Works Brighton (se souhlasem)

Venkovský styl bydlení

Venkovský styl bydlení může mít hned několik podob. Ať už je řeč o návrhu domácí venkovské kuchyně na chalupě či rustikální kuchyně na farmě. Největší výhodou tohoto stylu je však skutečnost, že můžeme venkovskou kuchyni naaranžovat i do moderní domácnosti. Podívejte se na takové návrhy v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Wood Works Brighton (se souhlasem), Jasmine Kendl, Nancy Babineau, Artichoke Kitchens (Flickr CC 2.0)

Nábytek a vybavení do venkovské kuchyně – inspirace

Venkovský styl kuchyní je typický tím, že je svým způsobem odlehčený. Jak docílit dokonalého souladu mezi nábytkem a vybavením ve vaší kuchyni? Zde vám přinášíme 7 nápadů, které je dobré začlenit do venkovské kuchyně:

1. Starožitnosti

Venkovské kuchyně jsou o zachování tradic a národních zvyků. Tento typ kuchyní je v každém případě autentický a dekorace v něm nesou stopy času – využijte starožitnosti. Předměty v kuchyni by měly mít svůj vlastní příběh. Díky starožitnostem docílíte tradičního a domáckého vzhledu kuchyně.

2. Prosklená vitrína

S vitrínami se u venkovských kuchyní setkáte také poměrně často. Pro tento design je typické vystavovat nádobí i jednotlivé dekorace, a proto je právě volba prosklené vitríny jednou z nejlepších. Do těchto stylových a lehce starodávných úložných prostor se umisťuje klasické porcelánové nádobí, pánve i textilie. Vitríny mohou být také otevřené (fotky otevřených vitrín si můžete prohlédnout v naší fotogalerii).

3. Dekorace na zeď

Vše je o detailech. U venkovských kuchyní se často setkáte s rustikálními detaily, ať už jde o starožitné rustikálně lustry nebo svícny. Bílá stěna nebo kamenné dlaždice vypadají ve venkovských kuchyní stejně tak skvěle. Kuchyňský kout můžete doplnit o kované železné tyče a zavěsit na ně měděné hrnce či pánve. Pro inspiraci nahlédněte do naší fotogalerie.

4. Rohová pohovka

Tento designový prvek vám může ušetřit spoustu místa. U moderních kuchyní se s vestavěným posezením příliš nesetkáte, ovšem u venkovského stylu máte jedinečnou příležitost. Takové neformální posezení navozuje uvolněnou atmosféru. Pohovku můžete umístit pod okno do nevyužitého rohu a obohatit ji o hezké polštářky, přehozy či koberečky pod nohy.

5. Kuchyňský ostrůvek

Kuchyňský ostrůvek je skvělou variantou k vytvoření centrálního prostoru nejen venkovské kuchyně. U designových kuchyní jsou tyto prvky stále více populární, jelikož nabízí vícero využití. Slouží jako pracovní plocha k vaření, disponuje množstvím úložných prostor a nabízí se zde tak možnost stolování. Doplníte-li váš kuchyňský ostrůvek ve venkovském stylu o čalouněné barové stoličky, získáte příležitost, jak vnést případné textury do místnosti, aniž byste museli řešit vzorované dlaždice či tapety.

6. Úložné prostory

Potřebné nádobí, které je výstavní, se ukládá do vitrín. Hrnce, plechy, mixéry apod. raději uschovejte za dvířka skříněk. Úložné prostory se u venkovských kuchyní řeší povětšinou také drátěnými koši nebo posuvnými kolejničkami. Vše, co by oči návštěvy neměly vidět, uschovejte např. do košíků z vrbového proutí nebo přepravek. Nevíte si rady? V naší fotogalerii snad najdete odpovědi na vaše otázky.

7. Vůně

Zapojte hned všechny lidské smysly. Vůně dokáže dodat interiéru příjemnou atmosféru, což platí především u kuchyní obecně. Co třeba citrusová, rozmarýnová nebo levandulová vůně? Trh nabízí i vychytávky v podobě vůně sušenek, perníku nebo dokonce upečeného chleba. Bude jednodušší takovou svíčku sehnat, či upéct vlastní domácí chleba?

Rustikální venkovská staročeská kuchyně – inspirace a recept na domácí chleba

Francouzský styl bydlení – venkovská kuchyně Provence

Jak jsme již zmiňovali v úvodu článku, venkovskou kuchyni je možné vést různými směry. Nejpopulárnější z nich je pravděpodobně ikonický francouzský styl. Přečtěte si pár tipů, jakými docílit kuchyni s nádechem Provence:

  • Naaranžujte do místnosti květiny ve starožitných vázách.
  • Doplňte místnost o ložní prádlo (např. u rohového posezení).
  • Proutěná křesla přispívají k navození atmosféry francouzského venkova.
  • Zapojte do návrhu eklektický styl bydlení.

Jaký je význam slova eklektický?

Eklektický styl je zjednodušeně mix více stylů dohromady. U takového designu kombinujete více vzorů, druhů nábytku, textur a uměleckých směrů. Ukázky takového interiéru naleznete také v naší fotogalerii.

  • Doplňte okna o elegantní francouzské závěsy s pastoračními vzory.
  • Přidejte prvky kovu (okenní rámy, rošt, úchytky skříněk).

  • Máte-li možnost využít vysoké stropy, určitě je neskrývejte sádrokartonovými podhledy.
  • Začleňte do prostoru rekultivované předměty.

Jaký je význam slova rekultivovaný?

Rekultivovaný předmět je takový, kterému byl dán nový účel. V nábytkářském průmyslu se tedy v jednoduchosti jedná o obnovu starého předmětu či nábytku.

Spíž a systematické uspořádání venkovské kuchyně

Spíže jsou vyhledávaným prvkem ve všech moderních kuchyních. U venkovského stylu ji můžete i nemusíte využít, volba je tedy čistě na velikosti prostoru, který se vám k vytvoření útulné kuchyně nabízí. Jelikož by mělo být v aktuálním případě vše vidět, skvělou variantou jsou vestavěné police od podlahy až ke stropu. Jde o velice praktické řešení pro uskladnění suchých potravin (koření, mouky). Stejně tak se vám uvolní další místo v kuchyni. Označte si systematicky sklenice, přepravky a dózy.

Kuchyňská linka a boj s centimetry, jste připraveni? Pomůžeme vám

Návrh venkovské kuchyně – od podlahy přes stěny až po strop

Do venkovské kuchyně patří samozřejmě dřevěná podlaha. Variantou je také nabízená velká škála podlahových akcentů napodobujících tento přírodní vzhled. Řeč je konkrétně o vinylových či laminátových podlahách. Líbí se vám taková podlaha se vzorem rybí kosti?

Co takhle stěny bez skříněk? Nainstalujte na stěny jen otevřené dřevěné police a pochlubte se svojí sbírkou porcelánu a různých dekorací. Do návrhu kuchyně ve venkovském stylu zkombinujte holé omítnuté stěny s dlaždicemi (dlaždice použijte samozřejmě v místech, kde by mohla práce v kuchyni narušit čistý povrch omítnutých zdí). Právě kachlové obklady jsou skvělým způsobem, jak vnést do interiéru jemné vzory či kontrastní tóny barev.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Ponechte ve vašem interiéru kuchyně odhalené stropní trámy. Odkrýt můžete nejen dřevěné trámy, ale i ostatní konstrukční materiály, jako je např. zdivo, původní dlaždice nebo cihlovou zeď. Odhalené trámy zvýrazní vysoké stropy a dodají atmosféru venkova.

Jak vymalovat venkovskou kuchyň – inspirace

Kuchyně na chalupě, na farmě nebo čistě moderní venkovské kuchyně nemusí být zpravidla obohacené o paletu výrazných barevných odstínů. Populární je kombinace bílé barvy a dřeva. Šalvějové odstíny vypadají také krásně s dřevěnou podlahou (např. křídově růžová barva a mahagon). Spousta domácností také vyhledává světle zelenoukrémovou.

Vydáno dne:
27.06.2022

Photocredit: Wood Works Brighton (se souhlasem)

2

Kuchyňská linka a boj s centimetry, jste připraveni? Pomůžeme vám

Kuchyňská linka se správným uspořádáním a praktickým pojetím – to je sen každého kuchaře. Pojďme se zaměřit na typy a nezbytné rozměry takové správně navržené kuchyňské linky... Číst více →



Nápady na návrh kuchyně aneb inspirace pro srdce vašeho domova

Slyšeli jste o kuchyni ve stylu Provence, ale nevíte, co si pod tímto pojmem představit? Líbí se vám bílé kuchyně v kombinaci se dřevem, ale láká vás i představa tmavé kuchyňské linky? Přečtěte si článek, jehož součástí je velké množství inspirativních návrhů různých typů kuchyní... Číst více →



Rustikální venkovská staročeská kuchyně – inspirace a recept na domácí chleba

Staré rustikální kuchyně a jejich kouzlo patří v dnešní době mezi vyhledávané inspirace! Upečte si chleba podle původního receptu a nechte se vtáhnout do staročeského stylu bydlení... Číst více →



Cottage house – jak se žije v malém útulném domečku s nezaměnitelnou venkovskou atmosférou?

Znáte tzv. Cottage house? Jedná se o malý venkovský domek, jehož původ sahá až do středověku. Díky fenoménu tiny housů je populární i dnes... Číst více →



Nádherná venkovská chata s interiérem ve stylu Mid-century má blízko k Bauhausu

Skloubit jednoduchý styl venkovské chaty a modernistické prvky v newyorském stylu minulého století chce odvahu. Tady to skvěle zafungovalo... Číst více →



Kuchyňský ostrůvek – 7 faktorů, které je dobré znát před návrhem kuchyně

Hodí se kuchyňský ostrůvek do každé kuchyně? Jak maximalizovat jeho potenciál? Inspirujte se skvělými návrhy a zkušenostmi z realizací... Číst více →



Indukční deska: Jaké má výhody a jak správně poznat indukční nádobí?

Co jsou to indukční desky a proč jsou v kuchyních tolik oblíbené? Pozneje jejich výhody i nevýhody včetně zásadních parametrů pro výběr... Číst více →



Stodola na obilí prošla po 700 letech proměnou v nádherné bydlení

Mnozí by ji několika mávnutími lžící bagru zbourali, majitelé této 700 let staré stodoly to ale neudělali a vdechli jí nový život. Vypadá fantasticky... Číst více →



Dřevěné kuchyně nikdy nevyjdou z módy. Mají 4 zásadní výhody

Poradíme vám, jak navrhnout dřevěnou kuchyň přímo pro vás. Líbí se vám více tmavé nebo světlé dřevo? Přečtěte si tipy na dokonalou harmonii dřevěné kuchyně ve vašem interiéru... Číst více →



Provoz staré ledničky vás stojí 3 000 korun ročně navíc a zbytečně

Vyplatí se dnes pořídit lednici s energetickou třídou A? V tomto článku přinášíme souhrn, dle jakých zásad vybírat lednici a ušetřit tak na energiích... Číst více →