HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

1 kWh tepla za 1,77 Kč. Způsob vytápění, který je levnější než tepelné čerpadlo a pohodlnější než klasické dřevo

Levnější než tepelné čerpadlo nebo plyn a zároveň komfortnější než dřevo a uhlí. Takové je topení peletami, které stále patří mezi nejefektivnější způsoby vytápění. Ceně šest korun za jeden kilogram pelet už pravděpodobně odzvonilo, stále se však jedná o jeden z nejlevnějších zdrojů tepla. Mnoho domácností tak letos nejspíše zvolí právě peletová kamna jako náhradu za kotle 1. a 2. emisní třídy.


Vytápění peletami je levné a pohodlné
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Josef Vyškovský (se souhlasem)

2v1: Komfortní a levné

Vytápění peletami je aktuálně jedním z nejlevnějších zdrojů tepla. Konkurovat mu může pouze kusové dřevo a uhlí, které je stále o něco levnější. Nestačí však srovnávat pouhou cenu za kubík dřeva, pelet nebo uhlí. Důležité je zohlednit také to, kolik spálíte za topnou sezónu. Proto je dobré kombinovat cenu tepla s údaji o účinnosti kotle.

Aktuální ceny oblíbených peletových kamen si můžete prohlédnout zde.

Energiemi zamávala krize v roce 2022

Politická a energetická krize v roce 2022 zapříčinila první větší výkyvy. Ceny pelet se na nějaký čas dostaly dokonce na dvojnásobek. Někteří zákazníci v panice objednávali velké množství pelet, jelikož se obávali, že ceny porostou ještě výše a na dlouho. Tento předpoklad se však nenaplnil a po pár měsících se ceny opět vrátily do normálu. Nadměrná panika však způsobila, že nastal problém s dostupností pelet a jejich cena byla uměle vyhnána ještě výš. Tato situace se projevila v dalším roce, kdy se pelety nakupovaly méně, jelikož lidé měli zásoby z předešlé sezóny.

Cena pelet se dostala z nejhoršího

Obavy českých spotřebitelů se však ukázaly liché už na začátku roku 2023, kdy cena pelet začala trvale klesat. Během roku pak cena spadla z 15 Kč na 7,6 Kč za jeden kilogram. Navíc se předpokládá, že tento trend bude pokračovat ještě na jaře roku 2024, kdy končí topná sezóna. Obecně se tak doporučuje nakupovat pelety v dubnu a květnu, kdy mohou být i o 20 % levnější než před topnou sezónou. Cena pelet se poté pravděpodobně ustálí na 7–8 Kč za jeden kilogram.

Cena českých pelet 2024 – zákazníci ušetří, pokud je nakoupí v zahraničí

Šest korun je nereálných. Může za to inflace a DPH

Mezi lety 2013 a 2021 byla cena pelet velmi stabilní. To stejné se dá očekávat i v dalších letech, pokud nepřijde další nečekaná událost nebo krize. Za šest korun pelety už zřejmě nepořídíte, a to především kvůli inflaci a DPH. Vysoká inflace v posledních dvou letech zapříčinila, že pelety nebudou moci stát stejně jako v roce 2021. Navíc se zvýšilo DPH na dřevo a dřevní paliva z původních 15 % na 21 %.

Ceny pelet na českém trhu si můžete srovnat například zde.

Výhody topení peletami

  • Kamna a kotle na pelety mají zásobníky, přikládá se tedy jedenkrát za den (v některých případech dokonce jednou za pět dní).
  • Na termostatu se nastaví teplota, na základě které dodává kotel nebo kamna plynule a postupně pelety. Díky tomu je možná plynulá regulace. Je zde tedy velká výhoda oproti topení dřevem, kde není možné teplotu tolik regulovat.
  • U pelet je oproti dřevu vyšší účinnost spalování.
  • Je zde možnost připojení termostatu přes aplikaci. Pokud jedete na víkend pryč, nasypete do zásobníku pelety a zmírníte teplotu. Jakmile se budete vracet, teplotu zase zvýšíte. Pelety se podle toho přisypávají do hořáku.
  • PENB bere pelety jako nejlépe hodnocený zdroj z pohledu obnovitelné primární energie.

Příklad: Na kolik vás vyjde 1kWh tepla  

Abychom nepsali pouze v teoretické rovině, vypočítali jsme příklad, na kolik vás vyjde vytápění pomocí pelet.

  • Výhřevnost 1 kg pelet: cca 5 kWh (1 kg dřeva má okolo 4 kWh)
  • Cena pelet: 8 Kč/kg
  • Účinnost peletových kotlů: cca 90 % (u peletových kamen je to dokonce přes 90 %)

5 kWh x 0,9 účinnost zařízení = 4,5 kWh

Pelety mají sice výhřevnost 5 kWh, nicméně musíme zohlednit to, že kotle a kamna nemají stoprocentní účinnost. Proto musíme 5 kWh vynásobit účinností zařízení.

8 Kč / 4,5 kWh = 1,77 Kč / kWh

Vydělíme-li cenu pelet jejich výhřevností, zjistíme, že jedna kWh tepla získaná topením peletami nás vyjde na 1,77 Kč. Samozřejmě je nutné počítat s tím, že pokud bychom měli méně účinný kotel, byla by cena vyšší.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Topení v kotli prakticky bez práce

Jaký je tedy hlavní rozdíl mezi kotlem na dřevo a kotlem na pelety? V náročnosti obsluhy. Pelety se automaticky dopravují do kotle, který se sám zapíná, přikládá si a sám se čistí. Peletové kotle jsou tak prakticky bez práce. Stále oblíbenější variantou jsou kombinované kotle, ve kterých hoří klasické dřevo a v momentě, kdy dřevo dohoří a nikdo nepřiloží další, se automaticky zapíná peletový hořák a zapálí se pelety.

Ceny kotlů na pelety si můžete srovnat například zde.

Od září tohoto roku bude zakázán provoz kotlů 1. a 2. emisní třídy. Jedná se o staré a neekologické kotle nejčastěji na uhlí nebo dřevo. Momentálně zbývá vyměnit ještě cca 200 tisíc těchto zařízení. Očekává se, že mnozí zvolí jako náhradu právě kotle na pelety.

Vydáno dne:
17.02.2024

Photocredit: Josef Vyškovský (se souhlasem)

22

Krbová kamna na dřevo, peletky, biolíh nebo elektřinu?

Krbová kamna na dřevo, líh nebo elektřinu, jaké jsou mezi nimi rozdíly? Dozvíte se, jaké vlastnosti mají peletová kamna i jaké mají výhody a nevýhody. V článku rovněž najdete aktuální cenové srovnání všech druhů krbových kamen... Číst více →



Dřevěné pelety: Kdy se s nimi vyplatí topit?

Vytápění peletami je oblíbené z ekonomických a ekologických důvodů. Na příkladu si ukážeme, kdy je levnější než vytápění plynem nebo elektřinou... Číst více →



Automatické kotle se zásobníkem: Vyplatí se?

Automatické kotle se zásobníkem vytápí interiér efektivně a bez nutnosti časté obsluhy. Kotel si ze zásobníku sám přikládají topivo, zejména pelety, uhlí nebo štěpku... Číst více →



Vše o vytápění dřevními peletami: Proč a kdy je výhodné s nimi začít

Pelety jsou malé válečky drcených pilin a hoblin s vysokou výhřevností a minimálním podílem vody a popele. Pelety mají průměr 6 nebo 8 mm a délku 20 až 30 mm... Číst více →



Vyplatí se kotel na pelety? Prohlédněte si 3 typy kotlů, které vás nezklamou

Zapomeňte na vysoké náklady za palivo. Čtěte, jak kotel na pelety vybrat, a zjistěte, zda je toto moderní topení právě pro vás... Číst více →



Zákaz kotlů na pevná paliva se blíží. Starý kotel přitom stále mají statisíce lidí, nových není dostatek

Některé kotle na pevná paliva budou od září 2024 zakázány. Za jejich provoz hrozí pokuta 50 tisíc korun... Číst více →



Cena českých pelet 2024 – zákazníci ušetří, pokud je nakoupí v zahraničí

Domácnosti, které využívají k vytápění dřevěné pelety, čeká v roce 2024 nevyhnutelné. Podobně jako u dalších paliv, dojde i u pelet k nárůstu ceny... Číst více →