HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Stavbu za miliony korun využívají jen 3 týdny v roce. Výhled z ní ale nedostanete z hlavy

Byť ji sportovci využívají jen tři týdny v roce, svým monumentálním vzhledem ohromuje desítky kolemjdoucích každý den. V odstavcích níže se dočtete, kde tato třípatrová dřevostavba stojí, kolik zaujímá plochy a jak je řešený konstrukční materiál z hlediska absorpce vlhkosti. A naopak v galerii zjistíte, jak moc se propracované vizualizace od architektů vzdalují od reality.


Moderní stavba na vodě Tower Rotsee
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Valentin Jeck (se souhlasem)

Dřevostavbu nad vodou postavili pro sportovce

„Cílová věž“ ve švýcarském Lucernu je používána pouze tři týdny v roce, kdy se jezero Rotsee stane dějištěm závěrečné části Světového poháru ve veslování. Veslařské centrum tak bývá využíváno pouze během veslařských regat. Po zbytek roku má zavřené okenice a stojí nehybně na vodní hladině. Nejen z toho důvodu neměl návrh stavby narušovat okolní krajinu.

„Stavba musí zapadnout do krajiny,“ zazněl požadavek

Jelikož je převážnou část roku stavba nevyužívána, architekti vřele souhlasili s tímto požadavkem investorů. Během dne kolem ní projdou desítky turistů, kteří se dovnitř tedy nedostanou. Nejen kvůli okenicím, i výsuvná plošina na betonovém mole je zasunutá. Ostatně se můžete na koncepci stavby podívat ve videu níže.

A kde je cíl?

Cílová čára není viditelná, ale všichni veslaři ji znají. Zatímco kratší strana objektu (rovnoběžná s břehem) směřuje k cílové čáře, jeho delší strana směřuje k cílovému prostoru označujícímu konec sportoviště.

Třípatrová borovicová stavba zaujímá 123 m2 plochy

Na výstavbu dřevěné konstrukce byl zvolený systém prefabrikovaných dílců, jelikož investoři požadovali nákladově a časově efektivní výstavbu. Vnitřní stěny jsou dále pak tvořené OSB panely, zatímco strop a podlaha jsou obloženy světlejšími dřevěnými prkny.

Boj dřevostavby s vlhkostí

Na fasádu bylo použito speciálně upravené borové dřevo z trvale udržitelných lesů. Inovativní metoda využívající tlak, teplo a kyselinu octovou způsobuje ve dřevě reakci, která vyvolává podstatně sníženou absorpci vody. Díky tomu je dřevo rozměrově stabilní a extrémně odolné vůči vlhkosti.

Co je to modifikace dřeva?

Modifikace dřeva je proces změny vlastností dřeva pomocí fyzikálních, chemických nebo biologických metod, aby se zlepšila jeho odolnost, trvanlivost nebo estetické vlastnosti.

Mezi způsoby modifikace řadíme: působení vysokých teplot, chemickou úpravu, impregnaci, tlakovou úpravu a mikrovlnné záření.

Výše zmíněná modifikace dřeva je chemická – modifikace acetylací.

Acetylace je chemický proces, při kterém se hydroxylové skupiny ve vláknech dřeva nahrazují acetylovými skupinami. Zásluhou použití kyseliny octové, tepla a tlaku se změní chemická struktura dřeva. Acetylované dřevo je pak mnohem odolnější vůči vlhkosti, hnilobě a škůdcům. Tento proces také zvyšuje odolnost dřeva vůči deformacím a rozpínání způsobeným změnou vlhkosti.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Objekt je postavený na betonovém mole

Třípatrová prefabrikovaná dřevěná konstrukce je nesena sloupovou betonovou plošinou nad vodní hladinou. Staticky aktivní betonové molo umožňuje přístup do věže z vody i ze břehu (viz video výše). V kombinaci se schodištěm na zadní (neméně výrazné) straně budovy ukotvuje budovu v blízkosti břehu jezera.

Vydáno dne:
01.04.2024

Photocredit: © Valentin Jeck (se souhlasem)

1

Konstrukční systém dřevostavby difúzně otevřený nebo uzavřený?

Jedním z hlavních aspektů konstrukčního systému dřevostaveb je stavební fyzika - problematika tepelné izolace a ochrany proti vlhkosti... Číst více →



Přirozená trvanlivost a odolnost dřeva

Dřevo je odolný a trvanlivý materiál, pokud dodržíte tyto podmínky.. Číst více →



Životnost dřevostaveb, aneb proč se bát více vlhkosti než dřevomorky

Jakou mají dřevostavby životnost? Na tuto často kladenou otázku ohledně.. Číst více →



Dřevěné podlahy: Požadavky na vlhkost a podklad

Dříve než začnete podkládat dřevěnou podlahu, musíte zajistit rovinnost.. Číst více →



Rozměrové změny srubů a roubenek

Víte, že dřevo je schopné měnit své rozměry na základě změny vlhkosti okolního prostředí? Jaký je rozdíl mezi sesycháním a bobtnáním a jaké dopady to může mít při výstavbě srubů a roubenek.. Číst více →



Jaká je životnost dřevostaveb?

Jak dlouho bude stát vaše dřevostavba? Do životnosti dřevěných konstrukcí promlouvá vlhkost a kvalita provedené práce. Jak? Dočtete se v článku... Číst více →



Pasivní domy – riziko šíření vlhkosti a vzduchotěsnost stavby

Vzduchotěsnost stavby je spolu s jejím zateplením klíčovým faktorem. Víte, jaké zásady je nutné dodržet k dosažení pasivního standartu stavby?.. Číst více →



Neznalost nebo úmysl? Firmy šidí na materiálu kvůli úspoře pár korun

Na materiálu jste zrovna nešetřili, přesto pod střechu zatéká a v domě se tvoří plíseň. Na klíčovou funkci střechy většina lidí záměrně „zapomíná“... Číst více →