HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevěné podlahy: Požadavky na vlhkost a podklad

Dřevěné podlahy se vracejí do našich domovů. Znovu oceňujeme prvotřídní vlastnosti dřeva, jako je třeba dlouhá životnost nebo tepelně-izolační vlastnosti. Ještě než se do pokládky podlahy pustíte, je třeba řádně připravit nejen dřevěná prkna, ale také podklad a současně dodržet technologický postup během montáže. Důležitými faktory je také vlhkost a rovinnost podkladu pro pokládku dřevěné podklady. Jen tak dosáhnete skvělého výsledku a budete se z dřevěné podlahy těšit dlouhá léta.


Pokládka dřevěné podlahy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Dřevo jako přírodní materiál vyžaduje své. Odborníci poukazují na to, že poškození dřevěných podlah (například seschnutí dřeva a vytvoření různých škvír), je způsobeno střídáním teplot, resp. prudkou změnou vlhkosti v interiéru. Tyto výkyvy mají na svědomí mj. moderní způsoby vytápění. Jako nevhodné se jeví především podlahové vytápění (i když za dodržení určitých podmínek ho lze použít), ale paseku mohou napáchat i běžné radiátory, které jedou na plné obrátky a interiér je přetopený. Důležité proto je – zejména v zimních měsících, kdy se vzduch vytápěním vysušuje, udržovat ve vzduchu dostatečnou relativní vlhkost, aby nedošlo k významným výkyvům. Není přitom zapotřebí nijak náročná technika. Stačí například klasické zvlhčovače nebo odpařovače.

Bude Vás zajímat: Ceny dřevěných podlah: Záleží nejen na typu dřeviny

Než dřevěná prkna položíte

Vlhkost dřeva je třeba zohlednit i před samotnou pokládkou podlahy. Jen tak předejdete tomu, že se vám pod vlivem interiérové teploty ještě více seschne a mezi prkny vzniknou velké mezery. Případné škody ale rozhodně minimalizujete jednoduchým opatřením. Než dřevěná prkna budete pokládat, dopřejte jim několikadenní odpočinek v interiéru. Tak mohou srovnat svoji vlhkost s vlhkostí okolí.

Čtěte také: Zaostřeno na dřevěné podlahy: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Pro instalaci dřevěné podlahy vybírejte dostatečně seschlé dřevo, a to ideálně s obsahem vlhkosti kolem 7 až 11 procent. To je vhodné pro interiéry vytápěné na teplotu do 24°C s relativní vlhkostí vzduchu mezi 50 až 60 % (nejvhodnější hodnoty). Je ale třeba upozornit na to, že i přes udržení optimálních podmínek budou dřevěná prkna stále pracovat. Tato skutečnost jim však rozhodně neubírá na kráse, jak dokazují starobylé podlahy v dochovaných staletých stavbách.

Nepřehlédněte: Podlahové palubky: Jaké jsou možnosti a jak se pokládají

Vlastnosti podkladu (roznášecí vrstvy) pro dřevěnou podlahu

Aby byla pokládka dřevěné podlahy úspěšná a byla zaručena její dlouhá životnost, je třeba vhodně připravit podklad. To je totiž jeden ze základních faktorů, které ovlivňují kvalitu dřevěné podlahy.

Základní požadavky na podklad

Povrch pro položení dřevěné podlahy musí být suchý, pevný a rovný.

Rovinnost podkladu

Rovinnost podkladu pro pokládku dřevěné podlahy je 2mm/2m měřeno dvoumetrovou latí (vodováhou).

Druhy podkladu pod dřevěnou podlahu

Pro pokládku dřevěných podlah je vhodný například betonový nebo anhydritový potěr. Používají se také různé desky na bázi dřeva (např. OSB), něco sádrovláknité podlahové dílce, ale za jistých podmínek je možné položit dřevěnou podlahu i na staré linoleum nebo dlaždice.

Vlhkost podkladového materiálu pro pokládku dřevěné podlahy

V případě betonového podkladu je doporučovaná vlhkost do 2,5 % (dle normy ČSN 74 4505). U anhydritu je uváděna jako optimální hodnota vlhkost 0,5 %.

Bude Vás zajímat: Jakou zvolit v dřevostavbě podlahu

Technologický postup při pokládce dřevěné podlahy

Při pokládce dřevěné podlahy vždy sledujte doporučení výrobce, popřípadě se poraďte se zkušeným podlahářem.

  • Prkna vybalte z balíku a nechte srovnat vlhkost v místnosti, kde budou instalována alespoň několik dnů. Je vhodné udržovat doporučenou vlhkost v interiéru mezi 50 až 60 % a teplotou 20-24°C a vyhnout se činnostem, které by vlhkost zvyšovaly.
  • Dilatace dřevěné podlahy od stěny je standardně 15 mm. Dilatační spáru pod zárubněmi vytvořte minimálně 10 mm.
  • Orientace prken při pokládce by měla být vodorovně s dopadem světla do místnosti

Jaké máte s pokládkou podlahy zkušenosti vy? Podělte o ně s námi v diskusi.

Photocredit: Gavin Tapp

Vydáno dne:
02.09.2015

3

Jakou zvolit v dřevostavbě podlahu

Rozebereme tři konstrukce podlah: suchou cestu, anhydrit a beton.. Číst více →



Podlahové topení v dřevostavbě

Zvažujete podlahové topení do dřevostavby? Jaké jsou výhody a nevýhody a jak v dřevostavbě podlahové topení funguje se dozvíte v našem článku... Číst více →



Zaostřeno na dřevěné podlahy: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Jaké jsou výhody a nevýhody dřevěných podlah? Odpoví vám tento článek.. Číst více →



Typy dřevěných podlah: Parkety, prkna, plovoucí a další

Když se rozhodnete pro dřevěnou podlahu, nejsou to jen parkety.. Číst více →



Údržba dřevěné podlahy: Úklid, lakování, renovace

Dřevěná podlaha je skvostem každého domu. Jak dřevěnou podlahu udržovat, aby vypadala stále jako nová, se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Podlahové palubky: Jaké jsou možnosti a jak se pokládají

Podlahové palubky jsou stále oblíbenou podlahovou krytinou. Jak na podkládku.. Číst více →



Ceny dřevěných podlah: Záleží nejen na typu dřeviny

Vybíráte dřevěnou podlahu a řešíte její cenu?.. Číst více →



Hobra: Jakou tloušťku, kde ji použít a jaká je cena?

Hledáte kročejovou izolaci do podlahy? Jaké jsou druhy dřevovláknitých desek Hobra a kde je použít? Tloušťky a ceny desek se dozvíte zde... Číst více →



Plovoucí podlaha nemusí být jen laminátová

Víte, že plovoucí podlaha není jen laminátová? Hlavním znakem plovoucí podlahy není její nášlapná vrstva, kterou vidíte, ale to, co se skrývá pod ní. Více se dozvíte zde... Číst více →



Anhydritová podlaha vás ochrání před hlukem v patrovém domě

V čem jsou výhody anhydritové podlahy? V následujícím článku se dozvíte vlastnosti anhydritu včetně průběhu samotné pokládky anhydritu... Číst více →