HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Rodina Novotných si postavila fenomenální saunu u Hradce Králové

Rodina Novotných vybudovala v Hradci Králové ráj na zemi. Využili potenciálu svého prázdného pozemku a věnovali veškerou pozornost novému projektu. V rozhovoru s paní Klárou jsme se dozvěděli o výstavbě ojedinělého saunového areálu a použitých materiálech při jeho stavbě. Přečtěte si v článku mimo jiné i aktuální ceny těchto materiálů.


Sauny Hradec Králové
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Klára N. (se souhlasem)

Před 2 lety padlo odvážné rozhodnutí

Rodina Novotných dlouhou dobu přemýšlela, jak naložit s potenciálem jejich pozemku o rozloze 10 000 m2. Před dvěma lety padlo odvážné rozhodnutí vybudovat zde saunovou zahradu. „Před dvěma lety jsme se s tátou společně rozhodli, že projekt saunové zahrady již nadále nebude jen snem, ale že jdeme opravdu do toho,“ vypráví nadšeně Klára. Prohlédněte si jejich luxusní sauny ve fotogalerii a posuďte sami.

Fotogalerie:

i Foto: Klára N. (se souhlasem)

Dřevo jako stavební materiál v hlavní roli

V celém areálu najdete převážně materiály z České republiky.

Dřevo je pro nás symbolem klidu a čistoty, práce s ním nás těší, učili jsme se novým technikám, studovali metody jeho konzervování a úprav. Byla to příjemná práce, která saunám vdechla kouzlo ruční tvorby a pohody.

Materiály použité při stavbě luxusní sauny

Většinu saunového areálu tvoří kombinace dřeva, skla a kamene, jelikož majitelé dbali na použití přírodních materiálů.

Pro výstavbu dřevěných konstrukcí byly použity smrkové KVH hranoly, samotné konstrukce přivezli na stavbu již opracované (z CNC strojů).

Opláštění budov tvoří z vnitřní a vnější strany OSB desky, mezera mezi nimi je vyplněná minerální vatou.

Fasáda je vyrobena z dubových desek, které byly následně natřeny směsí tungového oleje a terpentýnu.

Kolik stojí materiály na stavbu vlastní sauny?

  • Aktuální cenu KVH hranolů zjistíte zde.
  • Srovnání cen OSB desek mezi jednotlivými prodejci si můžete udělat zde.
  • Aktuální cenu minerální izolace zjistíte zde.

Stavba sauny na vodní hladině

V rámci výstavby jsme řešili několik nestandardních situací. Jedna z nich byla budova umístěná ve středu vodní plochy.

Jedna z luxusních saun je založená na železobetonové desce, vynesená na železobetonových sloupech. Bylo nutné počítat především s vnějšími vlivy, jako je zamrzání vodní plochy a trvalé zatopení sloupů. Pro tento účel zvolili majitelé provzdušněný beton vysoké pevnostní třídy s odolností proti vnějším vlivům.

Stavba sauny z hlediska úspory času

Rodina potřebovala vše realizovat v krátkém časovém úseku, zároveň však bylo potřebné dodržovat technologické postupy. V rámci úspory času použili pro bednění sloupů papírové kruhové bednění, které je na přípravu a následné odbednění výrazně méně časově náročné.

Tepelná izolace a hydroizolace saun

Velice specifické byly i požadavky na vybudování dvou saun částečně umístěných ve valech (zajištěných násypech), což kladlo vysoké nároky na provedení hydroizolace. Rodinná firma zvolila kombinaci kontaktní izolace natavené na voděodolný beton – tzv. bílá vana.

  • Tepelnou izolaci tvoří extrudovaný polystyrén (aktuální cena XPS zde).
  • Pojistnou hydroizolaci tvoří samolepicí asfaltové pásy.

Výhodou saun umístěných na násypu jsou snížené nároky na jejich vytápění

Výhodou budov umístěných ve valech (vyjma vizuálního efektu) je přirozená tepelná izolace zeminy, což snižuje energetickou náročnost na vytápění. „Všechny sauny mají zelenou střechu. Výhodou tohoto řešení je zlepšení izolace, které v zimním období snižuje nároky na vytápění a v létě naopak chrání před ohříváním budovy.

Vnímejte všemi smysly

Tak zní motto rodiny Novotných, podle nějž je každá sauna zaměřená právě na jeden ze smyslů.

1. Vůní
Zde vás čeká příjemných 65 °C. Sauna je zaměřena na čich – uvnitř jsou sušené bylinky, vonné tyčinky nebo aromalampa na saunových kamnech, které si rodina vyrábí sama čistě z přírodních zdrojů.

2. Sluchem
Sauna je vytopena na 75 °C a vnímat v ní můžete krásné, uklidňující zvuky přírody.

3. Dotykem
Ve třetí parní sauně je k dispozici rozmanitý peelingový bar, kde je možné si namíchat svůj vlastní peelingový mix, případně se zúčastnit peelingového ceremoniálu.

4. Pohledem
Sauna má 100 °C a je umístěna uprostřed půvabného jezírka, ve kterém se následně můžete ochladit. Ze sauny je krásný výhled na celou zahradu.

5. Ceremoniální sauna
Jedná se o jednu z největších ceremoniálních saun v Čechách.

6. Soukromá sauna
Poslední, šestá sauna je umístěna v soukromé části privátní zahrady.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Rozhovor s Klárou jsme zakončili 2 otázkami

Pomáhali vám s návrhem saun architekti?

Nikoliv, jak už jsem zmiňovala, inspiroval mě právě můj vztah k přírodě, a potom také cestování. Podnikli jsme cesty za poznáním různých saunových světů a jejich filozofie. Naší další motivací k započetí stavby se stali naši přátelé, protože nebýt jich a toho, že společně jdeme do kdejaké šílenosti, tak by tento projekt nikdy nevznikl a nemohl by být takovým místem, jakým dnes je.

Čím jsou sauny výjimečné? Liší se něčím?

Od počátku jsme měli jasnou vizi, třeba o materiálech. Proto jsme nepoužili žádná exotická dřeva a v záhonech máme pouze rostliny, které rostou u nás. Pro mě osobně je největší hodnotou cestování, při kterém můžete vnímat krásu každého místa. Tuhle ideu jsem se snažila vložit do všeho, co jsme tu za poslední dva roky vybudovali, a do toho, co tu dále tvoříme.

Mockrát děkujeme rodině Novotných za užitečné informace, které nám v rozhovoru sdělili.

Vydáno dne:
17.05.2023

Photocredit: Klára N. (se souhlasem)

5

Video: Energeticky soběstačná sauna

Přemýšlíte o stavbě vlastní sauny? Inspirovat se můžete třeba tady! Taky toužíte po klidném místu pro relaxaci a uvolnění? Postavte si saunu!.. Číst více →



Infrasauna do bytu a jak se správně saunovat (6 kroků při výběru)

Máte rádi saunování? Infrasauna má kompaktní rozměry, takže ji můžete mít i v bytě. Seznamte se s druhy topidel a vyberte tu správnou infrasaunu... Číst více →



Video: Netradiční sauna s výhledem na jezero

Tak tahle sauna se opravdu povedla, co říkáte? Pojďte se podívat, jak vypadá interiér tvarovaný CNC stroji!.. Číst více →



Finská sauna ve Finsku. Tu prostě musíte navštívit!

Finská sauna prostě patří k finské kultuře. Tuto novou veřejnou saunu můžete navštívit v Helsinkách nebo v naší fotogalerii. Užijte si odpočinek a relaxaci... Číst více →



Finská sauna svépomocí – postavte si stavbu, kde zapomenete na všechny každodenní starosti

Přemýšleli jste o zhotovení domácí sauny? Po přečtení tohoto článku budete mít dostatek inspirace i návod ke zrealizování takové stavby. S chutí do toho!.. Číst více →



Sauny mají v ČR bohatou historii. Tehdy existovalo pravidlo, které by se nám zamlouvalo i dnes

Sauna má příznivé účinky na lidský organismus. Historie saunování u nás i ve světě je však možná starší, než si myslíte. Dočtěte se zajímavé informace a prohlédněte si bohatou fotogalerii... Číst více →



Dovolená na soukromém ostrově v Česku – objevte tiny house u Hradce Králové

Ostrov a v Česku? Prohlédněte si toto nanejvýš originální místo v naší fotogalerii. Majitelé prozradili při rozhovoru spoustu detailů... Číst více →



Plovoucí prosklená sauna je v Česku raritou. Víme přesně, kde ji najdete

Prohlédněte si saunu, na kterou jen tak nezapomenete. Kde se tato plovoucí říční sauna nachází?.. Číst více →