HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

10 nejpodivnějších využití dřeva ve stavbách

Dřevo jako základní stavební materiál nás obklopuje od nepaměti. Všichni z nás znají dřevěné podlahy, většina by hádala dřevo také například v konstrukcích oken a ti znalejší si troufají hledat jej i ve zdech a příčkách. Dřevo se však může skrývat i na místech, kde by jej tušil málokdo. Pojďme tedy společně oprášit některé zajímavé výrobky na bázi dřeva.


Deset nejpodivnějších využití dřeva
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

1. Dřevěná střešní krytina

Dřevo materiál, který je poměrně náchylný k působení povětrnostních vlivů a snadno jejich působením ztrácí své tolik ceněné konstrukční vlastnosti, lidé jej však do exteriérů používají odjakživa.

Přestože naši předci neměli dostatek encyklopedických znalostí, jejich letité praktické zkušenosti jim už tehdy umožňovaly používat dřevo i na jedné z nejexponovanějších částí stavby – na střeše. Dřevěné střešní krytiny se tak v minulosti používaly zcela běžně.

Známou a v našich končinách poměrně rozšířenou dřevěnou krytinou jsou šindele z odolných dřevin. V současné době se šindel používá pouze ojediněle, a to hlavně v neotřelých a odvážných architektonických řešeních staveb nebo v historických rekonstrukcích.

Modernějším, ale o to raritnějším užitím dřeva jako střešní krytiny, je palubkové obložení. Při této aplikaci je však klíčové navrhnout jednotlivé prvky i celkové řešení tak, aby dřevo mohlo dobře a rychle vysychat. Jak šindele, tak palubky lze použít nejen ve formě střešní krytiny, ale také na obložení fasády, díky čemuž mohou vzniknout zajímavé architektonické kousky.

Čtěte dále: Šindelová krytina na střechu: Jak a podle čeho vybrat správný šindel

2. Sportovní podlahy

Od střechy se přesuňme k podlaze. Všichni známe klasické dřevěné podlahové krytiny, jako jsou parketové vlysy nebo mozaiky. I moderní podlahoviny na bázi dřeva, například laminátové podlahy, jsou většině z nás známé. Dřevo je však možné použít i pro výrobu extrémně namáhaných podlahových krytin určených do tělocvičen a sportovišť.

Tyto podlahy se obvykle umisťují na elastický prkenný rošt, aby dostatečně pružily. Jejich vrchní vrstvu tvoří nejčastěji parketové vlysy z dřevin odolných proti mechanickému poškození, jako je například dub. Speciální povrchová úprava také pomáhá zvýšit jejich odolnost a prodloužit životnost. 

3. Mrakodrapy

Stavby na bázi dřeva se nejčastěji uplatňují v drobnější výstavbě, zejména při realizaci rezidenčních budov. V posledních letech se však moderní konstrukční systémy ze dřeva uplatňují stále častěji také při výstavbě výškových budov. Výškové stavby se vyskytují i mezi velmi starými dochovanými dřevostavbami, jako jsou například čínské pagody či norské kostely staré 1000 let.

Video: Roste další dřevěný mrakodrap

Bez ohledu na limity, které v současné době vytváří rotipožární legislativa, je možné postavit ze dřeva bezpečné stavby o více než třiceti poschodích. Ze současných staveb můžeme dřevěnou konstrukci na bázi dřeva, konkrétně z křížem lepeného řeziva (tzv. CLT), najít například u britského devítipodlažního domu Stadthaus nebo u osmipatrové dřevostavby Life Cycle Tower One.

4. Větrné elektrárny

Kromě mrakodrapů se dá dřevo použít také jako konstrukční materiál pro další výškové a velmi netradiční stavby, a to větrné elektrárny. Společnost TimberTower úspěšně rozvíjí koncept větrných elektráren s hrázděnou konstrukcí v kombinaci se smrkovými deskami. Výhodou použití dřeva pro výstavbu větrných elektráren je zejména snadnější transport a montáž dílců, než je tomu u ocelových konstrukcí.

5. Dřevěné vany

Ačkoliv se někteří z nás možná ještě koupali v neckách, dnes už by dřevo ve formě vany čekal málokdo. Přesto se stále používá a poskytuje luxusní materiál pro výrobu designových van. Vany bývají obvykle zhotoveny ručně a používají se hlavně exotické dřeviny, například teak.

Kromě toho se stále využívá dřevo na výrobu klasických koupacích kádí, které můžeme najít například v horských hotelech nebo v saunách, nebo umyvadel.

6. Dřevěné základy

Dřevo je potřeba izolovat od vody! To je jedna z prvních pouček, kterou slyší každý stavebník. Kdo se ale dostane pod pokličku stavebnictví, brzy zjistí, že to není tak docela pravda. Dřevo se totiž používá i jako materiál pro zakládání staveb, kde by jej hledal opravdu málokdo.

Stavby, například mosty a budovy podél vodních toků, se na dřevných hlubinných pilotách zakládaly zcela běžně. Vhodné je pro tyto účely použití odolného dubového nebo modřínového dřeva. Piloty nejlépe slouží při trvalém ponoření pod vodní hladinu.

7. Konstrukce lodí

Když už jsme u dřeva ve vodě, můžeme se i proplout na lodi. Dřevo totiž není žádným nováčkem ani při výrobě lodí. Tento materiál se k výrobě lodí v podstatě nabízel díky tomu, že je lehčí než voda, a poměrně odolný. Donedávna byly lodě v podstatě tesařským dílem.

I když se do dnešních dnů výroba lodí ze dřeva podstatně zkvalitnila díky použití vhodných lepidel, spojovacích materiálů a technologií ošetření dřeva, tvoří dnes dřevo v konkurenci současných syntetických materiálů spíše doplňkový materiál pro výrobu plavidel.

8. Ohýbaný nábytek

Ne zcela neznámé, však o to zajímavější, je ohýbané dřevo a nábytek. Kruhy, elipsy a další organické tvary se obvykle při výrobě dřevěného nábytku nepoužívají. Výjimku ale tvoří plastifikované dřevo, které díky speciální úpravě ztratí působením vody, teploty a tlaku některé ze svých klasických vlastností jako je tvrdost a pevnost v ohybu.

Některé dřeviny jsou pro tuto úpravu vhodnější než jiné, například bukové dřevo. Této jeho vlastnosti hojně využíval například Michael Thonet, německý podnikatel, truhlář a zakladatel firmy TON proslulé svým nábytkem z ohýbaného dřeva.

9. Recyklované dřevo

Jedním z hlavních současných východisek architektury a stavebnictví je trvale udržitelný rozvoj, se kterým se přímo váže využití recyklovaných materiálů. Dřevo je pro recyklaci ideálním materiálem. Ačkoliv opakovaným použitím jeho kvalita a možnosti použití klesají, dá se využívat prakticky až do úplné degradace ve formě palivového dřeva.

TIP: Nábytek z palet: Fotogalerie plná nápadů a inspirace

Samotná recyklace zahrnuje širokou škálu možností od technologicky náročnějšího zpracování do různých velkoplošných materiálů, z nichž k nejznámějším patří klasické dřevotřískové desky, až po zpracování odpadního dřeva na míru pro designové kousky. Klasickým příkladem recyklace dřeva může být dnes poměrně hojně rozšířené použití dřevěných palet pro výrobu nábytku.

Co tvoří recyklované dřevo neobyčejným je zejména to, že recyklace samotná pomáhá vznikat novým a zajímavým nápadům, jak se dá dřevo dále využívat.

10. Strom jako součást stavby

Možná by se mohlo zdát, že strom začíná být pro stavitele zajímavým až po skácení. Opak je někdy pravdou. Architektonická kvalita stromu tkví často v tom, že je strom sám o sobě neobyčejným prvkem, na němž se dá stavět celý návrh stavby. Stromy jsou nám přirozeně blízko, lahodí našim smyslům a pomáhají nám přiblížit se ve stavbách přírodě. Jejich použití ve stavbě může být různé, od drobných doplňků, přes větší dekorace, až po stromy, které se stavbou doslova srůstají.

Nechte se inspirovat: Domy ve stromech: Fotogalerie, která vás vtáhne do jiného světa

Jedno dřevo, různý kabát

Jak je patrné, dřevo tvoří v oblasti stavebnictví variabilní materiál s různorodým využitím. Můžeme jej hledat v těch nejnamáhanějších konstrukčních prvcích, i v estetických a hravých detailech.

Jeho speciální vlastnosti, které jej odlišují od ostatních stavebních materiálů, jej předurčují ke kreativní práci a jistě se i v budoucnu můžeme těšit na nová neotřelá řešení se dřevem v hlavní roli.

Také by vás mohlo zajímat: Neuvěřitelné kruhové plastiky inspirované městem

Vydáno dne:
23.02.2018

Photocredit: Shutterstock

4

Dřevo je geniální kompozit 2.díl

Zajímavé srovnání dřeva s průmyslově vyráběnými kompozity.. Číst více →



Ptačí budka a krmítko pro ptáčky: Návod jak na to

Vyrobte si doma ptačí budky nebo krmítko pro ptáky z papíru, PET lahve nebo kokosového ořechu. Máme pro vás návody a inspiraci... Číst více →



Šindelová krytina na střechu: Jak a podle čeho vybrat správný šindel

Vybíráte šindelovou krytinu na střechu? Jaký je rozdíl mezi kanadským a asfaltovým šindelem a jaké jsou vlastnosti a ceny dalších šindelů se dozvíte zde... Číst více →



Video: Jak si vyrobit dřevěný trezor

Dřevěný zámek si asi nedáte na dveře od bytu, ale rozhodně stojí za to se podívat, jak takový zámek vyrobit a jak může fungovat... Číst více →



Video: Kácení stromů nechte raději na odbornících

Kácení stromů může být často rizikové. Pokud s kácením nemáte zkušenosti, raději zavolejte odborníka, který vám strom pokácí. Vyhněte se zbytečným zraněním z hlouposti... Číst více →



6 kroků a budete brousit parkety jako mistr (praktický návod)

Váháte, jestli se pustit do broušení parket? S následujícími 6 kroky se nemáte čeho obávat. Vymyslete typ úpravy, sežeňte vše potřebné a pusťte se do toho! Stačí trocha odvahy, peněz a času a budete chodit po parketách jako na zámku... Číst více →



Nejstarší křesťanský kostel ve Švédsku stojí pod zemí. Podívejte se

Jak ochránit archeologický nález před drsným podnebím a přitom jej zpřístupnit veřejnosti? Inspirujte se u švédských architektů... Číst více →



Tajemství houslí od Stradivaria? Chemií ztýrané dřevo!

Originální housle od Stradivariho se cení na pět milionů dolarů. Co ale skutečně stojí za jejich mimořádným zvukem?.. Číst více →



Specifika bydlení na vodě: Bez kolaudace i vodováhy

Láká vás bydlení v hausbótu, na lodi nebo v plovoucím domě? Přečtěte si, jak se navrhují, stavějí, jak se v nich bydlí a jaká mají specifika... Číst více →



Vědci našli způsob, jak stavět budovy téměř neomezené výšky. Ze dřeva!

Jak to, že je celulóza tak pevná a téměř nezničitelná? A dalo by se to nějak využít? Rozhodně ano! V našem článku se dočtete více... Číst více →