HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Nízkonákladová dřevostavba se stala dokonalým útočištěm pro mladou rodinu

Daleká Kostarika není jen dovolenkovým rájem pro turisty, stává se také středobodem ekologického stavitelství. Rozmáhá se tu nyní trend nízkonákladového bydlení, avšak v souladu s udržitelností a soběstačností. Dům z našeho článku je toho příkladem. Je ukázkou moderní architektury, nízkého rozpočtu a ekologické udržitelnosti. Inspirujte se touto překrásnou dřevostavbou.


Černý dům Kostarika
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
ⓘ Foto: Fernando Alda

Mladá rodina vyhledala architektonické studio LSD (Laboratory Sustaining Design), které se nachází v hlavní turistické metropoli Kostariky. Dobře znají rychle se rozvíjející město a kladou důraz na respektování okolní přírody. I proto byli schopni svým klientům navrhnout ve všech aspektech dokonalé rodinné bydlení na pobřeží. Prohlédněte si tuto úžasnou dřevostavbu ve fotogalerii.

Fotogalerie:

ⓘ Foto: Fernando Alda

Dům s moderním designem

Projekt Black Playground nenápadně dominuje jedné z kostarických pláží, a to nejen svou vysokou udržitelností, ale také moderním designem, který je chytře zakomponován do přírodního prostředí. Determinantou návrhu projektu se stává ráz okolní krajiny, která není potlačena, ale stává se součástí díla. 

Stavba, která odolá rozmarům počasí

Rezidence je situována v tropickém klimatu Střední Ameriky. Kostarické pobřežní oblasti se vyznačují střídáním kratšího takzvaného suchého a delšího mokrého období. Vlhké mikroklima tvoří ideální prostředí vhodné pro prosperitu místní flóry, ale mnohem horší podmínky pro klasické ekologické dřevostavby. Je třeba důslednější materiálové kombinace. Písečné pláže tu plynule, ale s razancí, přecházejí v hustý listnatý porost. Což ale také klade specifické nároky na základy stavby.

Nesnadná přání klientů

Vedoucí architekti Rodolfo Tinoco a Luis Mauricio Solis se museli vypořádat s výzvou, kterou jim nastoluje nejen samotná panenská příroda. Přáním mladé rodiny byl takový návrh domu, který bude respektovat zdejší ráz a platformu krajiny. Proto se dům nachází na relativním vrcholu kopce s výhledem na oceán a svým designem odráží vřelý vztah nynějších obyvatel rezidence k přírodě. Designérům se podařilo plně využít potenciál lokace projektu, a dali tak vzniknout modernímu zelenému bydlení.

Bydlení propojené s přírodou

Projekt je vzorovým příkladem v portfoliu studia a naplněním jeho snahy o místní rozvoj udržitelné architektury. Geometrie tohoto nákladově efektivního a udržitelného domu je inspirována křivkami přirozeného kontextu krajiny. Křivky exteriéru rezidence se snaží napodobit přilehlé prostředí. Platforma terasy obklopující horní patro kopíruje tvar vyvýšeného pozemku domu. Nepravidelná délka minimalistických prvků zábradlí kolem terasy je inspirována nerovností přechodu geografických úrovní. Černé betonové vnější zdi splývají s pozadím zelené vegetace kolem nich a vytvářejí kontrast s bílými stěnami v interiéru.

Dům se svými konstrukčními prvky otevírá krajině a vpouští ji dovnitř. Sice se zde nachází umělé osvětlení ve formě bodových světel a minimalistických lustrů, ale hlavním konstrukčním prvkem je otevřenost prostoru. Ta poskytuje dostatek přirozeného denního svitu. Posuvné skleněné dveře ve společenské oblasti ve druhém patře poskytují výhled na kopce a oceán. Naproti tomu dřevěná povrchová úprava velké střechy vytváří kontinuitu zevnitř ven.

Ekologie, ale také finanční úspora

Architektonické studio bylo založeno s cílem vyvíjet jedinečné návrhy rodinných domů a hotelů, které se zaměřují na neustále se měnící interakci člověka s přírodou. Proces návrhů projektů od požadavků klientů po stavbu a správu na místě je realizován nejen dialogem mezi účastníky projektu a týmem designérů. Spolupráce probíhá na všech úrovních, tedy také s konzultanty, vedoucími stavby, skupinami uživatelů i větší komunitou.

Jedním ze základních požadavků na moderní výstavbu rodinných obydlí je úspornost jejich provozu. Otevřenost prostoru vytváří přirozeně větrané a osvětlené prostředí. Architekti zaměřili svou pozornost také na nízkonákladové zacházení s vodními zdroji. Nainstalovali zde proto solární panely, které slouží k ohřevu vody. Dále také sběr a zadržení dešťové vody v retenční nádrži činí z tohoto domu vysoce udržitelný dům. Význam této rodinné rezidence je utvářen přímým vztahem s jeho bezprostředním kontextem. Kontrast užitého materiálu a jeho barev dokonale zapadá do okolní krajiny. Černý studený beton a světlé hřejivé dřevo spolu s bílými stěnami umožňuje optické splynutí stavby s přírodou.


Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Mgr. Radomír Dohnal

Vydáno dne:
09.08.2020

2 -1

Mohlo by Vás zajímat: