HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Střecha z moderních dřevěných elementů, na které parkují auta

Navštivte s námi nově postavenou dřevěnou halu, na jejíž střeše se dá parkovat. Slouží jako obchodní a logistické centrum s administraticvním zázemím. Zároveň je tento projekt špičkovým příkladem ekologické a udržitelné dřevostavby. Prohlédněte si ji zblízka.


Střecha z moderních dřevěných elementů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Novatop

Koncem září byl zahájen provoz v novém nákupním a logistickém centru ve švýcarském Märstettenu. Pro skladování dřevěných materiálů slouží nová hala s téměř hektarovou plochou, která je překlenuta speciálně konstruovanými dřevěnými nosníky. V druhém podlaží nad halou jsou kancelářské plochy, část střechy slouží pro parkování osobních aut.

 

Užitečná dřevostavba, která navíc šetří životní prostředí

Jedním z klíčových prvků střešní konstrukce jsou na míru vyrobené Novatop elementy vyrobené v ČR, převážně ve formátu 2 100 × 5 000 mm s požární odolností REI 60. Jedná se o jedinečnou dřevostavbu, první svého druhu ve Švýcarsku, která díky použitým materiálů odebere z atmosféry 3 427 tun CO2 a aktivně tak přispívá k ochraně klimatu. Díky skvěle koordinované spolupráci 13 stavebních firem, které se na stavbě podílely, mohla být hala uvedena do provozu za 34 týdnů od zahájení stavby. 

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Stavba v číslech:
Pozemek: 12 000 m2
Zastavěná plocha: 60 × 150 m 
Skladová hala: 8 700 m2
Kanceláře: 1 200 m2
Parkování na střeše: 55 míst 
Rozpětí nosníkové konstrukce: 2 × 25 m 
Spojovací materiál: 30 000 vrutů 
Stavební prvky: 770 ks Novatop elementů, celková plocha 8 500 m2
Fasáda: sendvičové panely 3 130 m2, dřevo 960 m2
Projektant: SJB Kempter Fitze AG 


Vydáno dne:
13.12.2018

Photocredit: Novatop

0

Video: Jednoduchá chata z CLT panelů ve stylu LEGO
Woody 15 je víceúčelová chata poskládaná z CLT panelů, kterou je možné postavit téměř kdekoliv a za velice krátkou dobu.

CLT panely: Vrstvené masivní panely, které voní dřevem
Co je to CLT panel? Dřevěné masivní panely jsou konstrukčním systémem dřevostaveb nabízejících pohledové dřevo, vysokou pevnost a moderní design.

Studenti v Nebrasce navrhli unikátní dřevostavbu
Realizace podle návrhu studentů architektury v Nebrasce není jen obyčejnou dřevostavbou. Široko daleko totiž nenajdete jinou dřevostavbu postavenou z CLT panelů.

Evropa má s velkými dřevostavbami velké plány. Za rok jich bude stát už jednadvacet.
Ne skromné domky, ale už pořádné stavby s výškou nad padesát metrů. Jak vypadají ty nejzajímavější projekty evropských dřevostaveb?

Světová architektura: Američtí studenti postavili mini domek srostlý s lesem
Studenti architektury na univerzitě v americké Nebrasce navrhli a postavili mini domek z prefabrikovaných CLT panelů. Tato stavba slouží jako výukový prostor a je umístěn uprostřed hlubokých oregonských lesů.

6 nejlepších studentských dřevostaveb: současní studenti to se dřevem umí
Známe vítěze největší studentké soutěže dřevěných staveb za rok 2018. Jak si umí dnešní studenti poradit s návrhy domů a konstrukcí z obnovitelného a stále více oblíbeného přírodního materiálu?

Sedlová, pultová a valbová střecha: Typy a rozdělení střech u dřevostaveb
Tvarů střech je velké množsví a pojmů okolo konstrukce střechy ještě více. Znáte je? V následujícím článku uvádíme vše podstatné ke střešní terminologii.

Rodinný dům se zastavěnou plochou 400 metrů čtverečních si na skromnost nehraje
Prostorný dům s rozlohou zastavěné plochy kolem 400 metrů čtverečních si rozhodně na skromnost nehraje. Slouží k obývání pro rodinu se dvěma dětmi a dvěma psy, kteří často vítají ve svém domě návštěvy. Proč při takové ploše majitelé odmítli postavit patrový dům?

Výrobnu helikoptér postavili ze dřeva. Navzdory požadavkům majitele ušetřili
Na výrobnu helikoptér využili 16tunové nosníky ze dřeva. Navzdory požadavkům majitele tak ale ušetřili.

Firmy šidí při výrobě a montáži vazníků. Zákazníkům zbude děravá střecha
Věřit podezřele výhodným nabídkám se u stavby střechy nemusí vyplatit. Na co si dát při výběru firmy pozor, aby vás neošidila?