HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Duben: Práci na zahradě už nemůžete déle odkládat. Je čas navléknout si zahradnické rukavice

Duben představuje klíčovou dobu pro zahrádkáře, kteří chtějí mít na svém stole čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky. Pokud jste si tedy doposud nenavlékli zahradní rukavice, teď je ten správný čas. V odstavcích níže vám poradíme, jak se v dubnu vypořádat s ovocnými stromy, jakou zeleninu vysadit i vysít a co můžete během pár týdnů stihnout na své okrasné zahrádce.


Co dělat na zahradě v dubnu?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Depositphotos (Free License)

Okrasná zahrada se probouzí k životu. Pomozte jí

V dubnu je ideální čas na mnoho činností v okrasné zahradě, protože se příroda probouzí k životu po zimním spánku. Tento měsíc konečně nabízí ideální podmínky pro řadu zahradnických prací. Pojďme se na ně společně a ve stručnosti mrknout. Pokud vás zajímá více ovocná nebo zeleninová zahrada a dubnové činnosti spojené s ní, přeskočte do poloviny textu.

Vytáhněte kultivátor a jdeme na to

Začněme tím, že ze všech rostlin odstraníme zimní kryt a připravíme půdu pro výsadbu nových rostlin. To zahrnuje např. odstranění plevele, provzdušnění půdy pomocí kultivátoru (aktuální srovnání cen kultivátorů najdete zde) a přidání kompostu nebo jiného organického materiálu, který upraví strukturu a živinový obsah půdy. 

Pokud naopak chcete založit nový trávník, teď je ten správný čas. Vysejte do dobře připravené půdy travní semeno a nový trávník pečlivě zavlažujte.

Trvalky, ty vám zůstanou věrné

Duben je skvělý čas na výsadbu mnoha trvalých květin, které pak budou kvést v letních měsících. Jestliže už jste je minulý rok zasadili, můžete se pustit do jejich množení dělením. Dejte si pozor, abyste příliš nepolámali rašící pupeny a sazenice vysaďte rychle, aby nevysychaly. Podívejte se do fotogalerie, které trvalky je vhodné vysadit v dubnu.

Přesazujeme dvě kvetoucí nádhery

Duben je také ideální dobou pro přesazení pěnišníků a azalek. Pokud je tedy máte doma, neotálejte. Při manipulaci s nimi si dejte pozor na to, aby se nerozpadl jejich kořenový bal. Přesazené stálezelené rostliny po výsadbě přistiňte lehkou tkaninou.

I okrasné stromy si zaslouží trochu lásky

Při jarní péči o zahradu je také důležité začít s údržbou stromů a keřů. Protože jsou jejich větve suché, namrzlé nebo jinak poškozené, řežeme je až do zdravého dřeva. Pro dosažení hladkých řezných ran je doporučeno použít ostrý nůž a rány ošetřit balzámem, což napomůže rychlejšímu hojení. Nyní je také vhodný čas na výsadbu bříz, které by měly být, podobně jako jehličnany, vysazeny s kořenovým balem.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Vy, kteří máte jezírko, poslouchejte pozorně

V dubnu už můžete konečně napustit nová nebo vypuštěná jezírka. Ale předtím, než do vody umístíte rostliny a zvláště pak ryby, nechte vodu alespoň 14 dní odstát. Koncem měsíce můžete začít s osazováním vodní nádrže rostlinami. Různé rostliny však vyžadují rozdílnou hloubku vodní úrovně – mrkněte na názorný příklad v galerii.

Zahradní jezírko okrasné i na koupání – inspirace, jak ho založit svépomocí

Co dělat s ovocnými stromy v dubnu?

Na jaře je ideální doba pro vysazování nových stromů, přičemž teplomilné druhy jako broskvoně by měly být vysazeny do konce měsíce. Od poloviny dubna je také vhodný čas na řez peckovin, který pomáhá podporovat jejich zdravý růst a výnos.

Pro udržení prokypřené a nezatravněné půdy pod keři a menšími stromky drobného ovoce je důležité ji pravidelně upravovat. Dalším krokem je přihnojení stromů dusíkatým hnojivem. Pokud je naopak potřeba přibrzdit příliš bujný růst ovocných stromů, doporučuje se provést řez před jejich rozkvětem.

Málo známá přísada v hnojivu výrazně urychluje klíčení i růst. Nejvíc pomáhá hned na jaře

Je nejvyšší čas vysévat a vysazovat další zeleninu

Duben je ideální čas pro vysévání některých druhů zeleniny přímo do záhonů, jako například:

  • ředkvičky,
  • červená řepa,
  • klasický a cukrový hrách.

Tyto plodiny rychle rostou a brzy přinášejí úrodu. Je ovšem důležité dodržovat správné rozestupy mezi rostlinami a zajistit jim dostatečnou zálivku.

Nemáte pařeniště? A proč?

V pařeništi se už můžete pustit do výsevu raných odrůd zeleniny, které potřebují delší dobu k vývoji než jejich letní protějšky. Mezi tyto druhy patří např. květák, kedlubny, různé typy zelí, včetně hlávkového a ledového salátu, a také pórek. Využitím pařeniště poskytnete rostlinkám stabilní a teplé prostředí, které podporuje klíčení semene a růst mladých rostlin a chrání je před proměnlivým jarním počasím. Důležité je myslet na správnou vlhkost a teplotu, obvykle mezi 15 a 20 °C, která je klíčová pro úspěšný růst. Srovnejte si dubnové ceny všech moderních pařenišť na českém trhu zde.

První zeleninu můžete zasít už v únoru. Co do pařeniště patří a co ne?

Kelímky na předpěstování ještě neschovávejte

Můžete si předpěstovat salátové okurky, melouny a cukety v hrncích nebo kelímcích. Začněte v interiéru 4–6 týdnů před očekávaným koncem chladných nocí, což rostlinám umožní vyhnout se nepříznivému počasí a škůdcům.

Pokud se moc těšíte, urychlete sklizeň

Použití netkané textilie pro ochranu zeleniny na záhonech je efektivní strategie, která chrání rostliny nejen před nepříznivými vlivy počasí, ale také před škůdci a některými chorobami. Porovnejte si její aktuální ceny na českém trhu zde. Netkaná textilie propouští světlo, vodu a vzduch, čímž zajišťuje stabilnější mikroklima pro růst rostlin. Toto zlepšení podmínek může výrazně urychlit růst a vývoj zeleniny, což vede k ranější sklizni a často i k většímu a zdravějšímu výnosu.

Ten čas tak letí... pusťme se do předklíčení brambor

Předklíčení brambor, což znamená umístění hlíz na světlé místo s teplotou kolem 10 °C několik týdnů před výsadbou, podporuje vývoj silných, zdravých výhonků, které se po vysazení do země rychle ujímají a začínají růst.

Bylinky do kuchyňky

Duben je ideální doba pro výsev aromatických bylin. Vysít můžete majoránku, oregano, levanduli, tymián a další, které naleznete na fotkách níže. Pokud doma nemáte místo, kam bylinky zasít, porozhlédněte se po stylových květináčích. Jejich aktuální ceny na českém trhu si můžete porovnat zde.

Vydáno dne:
10.04.2024

Photocredit: Depositphotos (Free License)

2

Nejlepší odrůdy česneku pro výsadbu na jaře. Zajistí mimořádnou kvalitu a intenzivní chuť

Pokud jste před zimou nestihli do záhonů zasadit česnek, poradíme vám odrůdy, které můžete vysadit i na jaře. K tomu navíc přidáme i podrobný návod na jejich pěstování... Číst více →



Málo známá přísada v hnojivu výrazně urychluje klíčení i růst. Nejvíc pomáhá hned na jaře

Rychle podpoří růst rostlin a zeleniny, zničí slimáky a dodá všechny potřebné živiny půdě. Tato téměř všemocná přísada v hnojivu je mezi zkušenými zahrádkáři běžná, málokterý začátečník ji však zná... Číst více →



Opomíjený systém sám spolehlivě zalévá a hnojí rostliny. Stojí pár korun a hodí se všude

Jednoduchý a levný systém odvede velkou část práce za vás a postará se o pravidelnou a přiměřenou zálivku i hnojení vašich rostlin... Číst více →



Konec března je ideální pro vysetí hrachu. Úrody se dočkáte už na konci jara, stačí vybrat správný druh

Těšili jste se celou zimu na sladký a zelený hrášek? Konečně jste se dočkali. A v žádném případě nebude takto včasné zasetí žádným házením hrachu na stěnu... Číst více →



Nejdůležitější je zajistit správné pH půdy. Poté budete borůvky sklízet po kilech

Borůvky se zdají být téměř zázračným ovocem. Pro jejich vypěstování stačí dodržet základní pravidla a úroda přijde brzy... Číst více →



Vypěstovat si doma hlívu ústřičnou zvládne každý. Špatná péče je však často příčinou nebezpečných plísní

Hlíva ústřičná má kromě ozdravných účinků také skvělou chuť. Vypěstovat ji navíc zvládne každý. Stačí dodržet základní podmínky a zanedlouho můžete úrodu sklízet ve velkém... Číst více →



Od syna dostala k narozeninám elektrické kolečko. Práce na zahradě jí opět dělá radost

Práce na zahradě se s rostoucím věkem stává stále náročnější. Někdy to dojde až do stavu, kdy senior raději nechá zahradu ladem a ta chřadne... Číst více →



Pěstování okurek má svá pravidla. Zbytečné chyby mohou pokazit celou úrodu

Tato pranostika říká, že je půda připravená na setí některých druhů zeleniny. Nezůstaňte pozadu ani vy. Připravili jsme pro vás návod, jak při výsevu postupovat a jakým chybám se vyhnout... Číst více →