HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kam umístit osvětlení schodiště? Posuňte bezpečí i luxus domu o level výš

Na co se zaměřit v případě osvětlení schodiště a jaký typ osvětlení vybrat? Je vhodné dané varianty kombinovat? V čem je orientační osvětlení schodiště perfektní? V tomto článku najdete odpovědi na předešlé otázky. Poukážeme na některé možnosti, kterých, jak sami poznáte, je velké množství. Načerpejte inspiraci a informace!


Stylové osvětlení schodiště
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Schodiště – tepna každého interiéru

Při samotném výběru osvětlení schodiště je důležité, abychom se zaměřili nejenom na design a správnost výběru, ale i na efektivitu, barvu světla a jeho funkčnost. Mějme na paměti, že je schodiště tepnou našeho domova, dominanta a důležitá část interiéru. Osvětlení schodiště můžeme řešit několika způsoby nebo jejich kombinací, což je mnohdy nejlepší řešení. Podívejte se na možnosti a ukázky osvětlení vnitřního i venkovního schodiště ve fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, grace jung, Conrad Baker, Sarah Nelissen

Nástěnné osvětlení schodiště nesmí chybět

Ideální je samozřejmě osvětlení schodiště přirozeným světlem (oknem nebo světlovodem), to však není možné vždy a slouží jen přes den, kdy svítí slunce. Osvětlení schodiště, které se považuje za hlavní zdroj světla, najdeme většinou na stěně nebo na stropě. Přesto, že se velmi často můžeme setkat s tím, že jsou schody osvětleny jenom orientačním světlem, nástěnné světlo by se nemělo opomíjet. Naopak, je velmi důležité! Jaké typy osvětlení schodiště jsou k dostání na českém trhu? Aktuální ceny si srovnejte zde.

Co je orientační osvětlení schodiště?

Orientační osvětlení umisťujeme blízko jednotlivých schodů (stupnic) a můžeme díky nim na schodech vytvořit drobné efekty. Jeho umístění je nejčastěji dvěma následujícími způsoby.

Zapuštění světla u schodiště:

  • Zapuštění světla do zdi – taková světla mohou mít různé tvary, ale vhodná a přirozená jsou světla obdélníkového tvaru. Obdélníkové světlo přirozeně osvítí hranaté schody. Čím níž osvětlení zapustíme, tím intimněji bude působit.
  • Zapuštění světla do schodiště – světlo můžeme zabudovat buď do samotného čela schodu nebo do nášlapné strany. U tohoto typu osvětlení je potřeba, abychom pořídili světla pochozí.

Noční – orientační osvětlení schodiště

Funkcí nočního orientačního osvětlení je především bezpečnost, protože jak už název napovídá, slouží uživateli k orientaci v noci. Na schodišti vytváří intimní atmosféru a případné efekty. Počet světel volíme podle délky schodiště, zpravidla se umisťují po 3–4 schodech.

Pokroková technologie: osvětlení schodiště s čidlem

Pokud jsme zastánci pokrokové technologie a máme rádi pohodlí, potom si zvolíme osvětlení schodiště s čidlem. Toto osvětlení schodiště se vyplatí, pokud máme malé děti nebo ho naopak také docení starší lidé. Pokud bychom instalovali osvětlení do chodby, potřebovali bychom tolik čidel, kolik je přístupů do chodby. Myslete na to, že světla se umisťují vždy za čidla.

Osvětlení s čidlem můžeme umístit několika způsoby:

  1. LED osvětlení do zábradlí u schodů,
  2. LED osvětlení schodiště do jednotlivých schodů,
  3. LED pásky (umisťujeme pod hranu schodů, na zeď ke schodišti, do spáry mezi zdí a schodištěm, do podhledové strany schodů).

LED pásky s příkonem 4,8 W/m by na osvícení schodiště měly stačit. Možností je zkrátka nepřeberné množství. Inspirace na vás čeká v galerii.

LED osvětlení – vše, co je dobré vědět, než začnete nakupovat

Osvětlení venkovního schodiště

Velmi často musíme vyřešit i osvětlení venkovního schodiště. Zde volíme nástěnné LED páskyLED světla do samotných schodů nebo do případné boční zídky, bočnice nebo zábradlí.

Při výběru osvětlení schodiště nezapomínejme, jaké jsou jeho dvě hlavní funkce – funkčnost a bezpečnost. Z hlediska estetického provedení můžeme volit mezi mnoha variantami, typy a tvary osvětlení. Nechte se inspirovat ve fotogalerii, jak schodiště nasvítit.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Způsob zapínání osvětlení schodiště

Způsob zapínání je vhodný na čidlo, nebo využijeme klasické vypínače. K takovému řešení přistupujeme, pokud nechceme, aby se osvětlení venkovního schodiště zapínalo kvůli venkovním vlivům počasí nebo pohybům zvěře. Především na terase, kam nám vedou prosklené dveře, je osvětlení na čidlo nevhodné. U venkovních schodů na terase se setkáváme i s osvětlením stropním (v podbití střechy).

Vydáno dne:
06.10.2022

Photocredit: Shutterstock

4

Co potřebujete znát pro výpočet a návrh schodiště

Podle jakých pravidel se počítají a navrhují schodiště.. Číst více →



Řešíte v dřevostavbě schodiště? Máme pro vás inspiraci

Inspirujte se realizacemi schodišť, která jsou víc než vstup do druhého patra.. Číst více →



Osvětlení do chodby – tipněte si, kolikrát denně ji navštívíte?

Chodba je důležitou součástí našeho bydlení, mnohdy slouží jako přijímací, tedy vstupní místnost. Prosvětleme první dojem každého našeho návštěvníka! Jak na to?.. Číst více →



10 praktických tipů na úložný prostor pod schodištěm

Tyhle nápady úložného prostoru pod schodištěm by vás možná ani nenapadly! Jakými způsoby je možné využít prostor pod schody? Vychytávky a inspirace pro vás... Číst více →



Venkovní zahradní schody – originální nápady a nejvhodnější materiály

Je pro vás důležitý celkový design a funkčnost venkovních schodů? Váháte nad tím, jaký materiál pro venkovní schodiště zvolit? Dřevo, kov, beton nebo kámen? Poradíme vám... Číst více →



Schodiště: rozdělení a základní pojmy – to nejdůležitější na jednom místě

Trápíte se s volbou schodiště? Jak schodiště spočítat nebo jak jej navrhnout? Přečtěte si rozsáhlé rozdělení schodiště ve stručné formě – na jednom místě... Číst více →



Dřevěné schodiště svépomocí – cena, výpočet a postup výroby od zkušeného kutila Honzy

Inspirujte se realizací krásného dřevěného jednoramenného schodiště, které při rekonstrukci podkroví sám vyrobil pan Honza. Jaké byly celkové náklady?.. Číst více →