HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Venkovní zahradní schody – originální nápady a nejvhodnější materiály

Venkovní schody do zahrady nebo na terasu by měly být odolné vůči různým vlivům počasí. Ke splnění takové podmínky je potřeba zvolit vhodný materiál, z kterého schody postavíme či smontujeme. Pro mnohé je také velmi důležitý design a estetická stránka věci, tedy jak samotné zahradní schody vypadají. Inspirujte se v našem článku.


Venkovní schody inspirace
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: CanonExplorer (Flickr CC 2.0)

Venkovní schody na zahradu nebo na terasu

Venkovní schody potřebujeme na různých místech kolem domu: před hlavním vstupem do domu, na samotném prostranství zahrady či venkovní schody, které vedou z terasy nebo balkonu na zahradu a propojují více úrovní na pozemku. Pojďme se podívat blíže na jejich specifika a nejpoužívanější materiály, jako bonus získáte i velkou dávku inspirace v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: CanonExplorer (Flickr CC 2.0), BillyOh, Stuart Mclaughlan, Claudine D

Schody z terasy na zahradu

Jste majiteli pěkného domu s terasou nebo s balkonem a chcete scházet na zahradu po krásných schodech? Možností je mnoho. Můžete se o tom přesvědčit v připravené fotogalerii. Volba bezpečného a trvanlivého materiálu je u venkovního schodiště velice důležitá. Dobře si promyslete, z čeho budete venkovní schody vyrábět. Není chybou zvolit tzv. betonové zahradní schody, dřevěné venkovní schody nebo udělat schody kovové, na kterých se bude krásně vyjímat venkovní dlažba (pro venkovní použití se doporučuje protiskluzová dlažba). Podívejte se na různé typy venkovních schodišť a porovnejte si ceny podle materiálu zde.

Ideální rozměry venkovního schodiště

Rozměry venkovního schodiště závisí na různých faktorech (prostor, který máte k dispozici, účel schodů, předpokládaný provoz, estetické preference a místní stavební předpisy). Zde je ale několik obecných pravidel:

  • Výška schodů: Standardní výška jednotlivých schodů se doporučuje v rozmezí 15 až 18 cm. Důležité je zachovat stejnou výšku pro všechny schody v jedné sestavě!
  • Šířka schodů: Minimální šířka schodů by měla být kolem 90 cm, aby umožnila pohodlný a bezpečný pohyb po schodišti. Pokud je prostor k dispozici, je lepší volit širší schody, které poskytují větší prostor pro chůzi, obzvláště na zahradě.
  • Náklon: Nejčastější náklon schodů se pohybuje mezi 30 a 35 stupni. Nižší náklon poskytuje pohodlnější stoupání, zatímco vyšší náklon umožňuje úsporu místa. Dbejte však na to, aby náklon byl dostatečně mírný, pokud máte například malé děti.
  • Nástup a výstup: Vždy je vhodné mít rovnou plochu na začátku a na konci schodiště, aby byla zajištěna plynulá a bezpečná přechodová zóna.
  • Obrubníky a zábradlí: Uvažujte o umístění obrubníků nebo zábradlí podél schodů, zejména pokud jsou schody vysoké. To zvyšuje bezpečnost a minimalizuje riziko pádu.

Mohlo by vás zajímat: Výpočet jednoramenného schodiště

Zahradní schody ve svahu

Pokud hledáte venkovní schody na zahradu, která je ve svahu, nerovná nebo víceúrovňová, potom věřte, že i v takových případech existuje mnoho originálních řešení. Schody na zahradě mohou být vyskládané z kamenů, z barevné mozaiky, z dřevěných pražců nebo gabionů. Ani betonové řešení není výjimkou.

Nová a levná metoda zpevňování svahu nahrazuje gabiony i betonové a kamenné zídky

Materiály na venkovní schodiště

Kovové venkovní schody

Co se týče údržby, jsou kovové schody (nerezové) jednoznačně nejlepší volbou. Díky možnosti zvolit pororoštové nášlapy je nutnost jejich údržby minimální. V dešti či při sněhové pokrývce se nemusíme obávat uklouznutí, protože na pororoštových nášlapech voda ulpívá minimálně. Tento druh venkovního schodiště nám umožňuje zvolit si, zda bude točité, bočnicové, nebo segmentové – skládá se z několika dílů, které lze přizpůsobit místu. Často se lze setkat s kovovým schodištěm v kombinaci se dřevem nebo venkovní dlažbou. I zde je třeba dbát na její správný výběr a pohlídat si protiskluzový povrch.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Dřevěné venkovní schody

Dřevěné schody na zahradu jsou docela často vyhledávaným artiklem, protože se na přímém slunci nesnesitelně nerozžhaví, v chladném počasí naopak nestudí a působí přívětivě a elegantně zároveň. Jejich nevýhoda tkví v tom, že se o ně musí pravidelně pečovat. Zárukou dobré volby jsou exotické dřeviny, které jsou odolné, tvrdé a tím pádem vhodné do venkovního prostředí. Nejčastěji se používají dřeviny z Malajsie a Indonésie, jsou to bangkirai nebo merbau.

Dřevěné terasy a jejich životnost

Betonové schody

Betonové schody, jak už název napovídá, jsou z odolného a mrazuvzdorného materiálu. Betonové schody lze tvořit několika způsoby. Nejenom, že se můžeme pustit do klasického betonování schodišťových stupňů, nebo seskládat schody ze stavebnice, ale můžeme schody vylévat s pomocí různých forem a tak zapříčinit jejich estetickou různotvárnost. 

Venkovní schody z kamene

Schody z přírodního kamene jsou velice oblíbenou a přirozenou variantou pro každou zahradu. Kamenné schody si zvládnete zrealizovat i svépomocí. Nezapomeňte však na pár důležitých faktorů: schody musí být bezpečné, pevné, pohodlné a dobře schůdné, nesmějí v zimě klouzat a jejich údržba by měla být snadná.

Venkovní schody jsou důležitou součástí téměř každého domu se zahradou, proto bychom na ně měli myslet už při samotném plánování projektu domu. Věnujte jim patřičnou pozornost. Dívejte se kolem sebe a inspirujte se. Zde můžete k vaší inspiraci využít pestrou fotogalerii. Přejeme vám šťastnou volbu!

Vydáno dne:
08.04.2022

Photocredit: CanonExplorer (Flickr CC 2.0)

2

Co potřebujete znát pro výpočet a návrh schodiště

Podle jakých pravidel se počítají a navrhují schodiště.. Číst více →



Návod pro výpočet jedno a dvouramenného schodiště

Potřebujete rychlý výpočet pro vaše navrhované schodiště? Zde je řešení.. Číst více →



Závěsné houpací křeslo je hitem posledních let – 60+ inspirace na oživení bytu i zahrady

Závěsné houpací křeslo je zajímavou alternativou nejen do zahrady ale i obývacího pokoje. Závěsné křeslo vám poskytne prostor relax, oživí design vašeho domu a oblíbí si jej malí i velcí. Inspirace + fotogalerie... Číst více →



Dřevěné bazény na zahradu svépomocí, jak na to?

Máte zahradu a uvažujete o dřevěném bazénu? Dozvíte se druhy konstrukcí, cenu bazénových folií, i jestli je lepší kartušová nebo písková filtrace... Číst více →



Zahradní lavičky a lavice: Tipy jak a podle čeho je vybrat

Zahradní lavička má své místo v každé zahradě. Vyberte si zahradní lavičky pohodlné, bezúdržbové a odolné. Podívejte se, jaká kritéria při výběru lavice sledovat... Číst více →



Kamení na zahradě v hlavní roli: Zužitkujte jej do posledního oblázku

Kámen je nepostradatelnou součástí zahrady. Přinášíme tipy, jak ho zajímavě a jednoduše zužitkovat a vytvořit si na zahradě originální a užitečné kamenné stavby... Číst více →



Vyberte si zahradu ke dřevostavbě: Je libo francouzskou, nebo raději anglickou?

Vaše dřevostavba se bude krásně vyjímat uprostřed dokonalé zahrady. Je tu náš rádce, který vám nabídne různé typy zahrad. Výběr už je na vás... Číst více →



Schodiště: rozdělení a základní pojmy – to nejdůležitější na jednom místě

Trápíte se s volbou schodiště? Jak schodiště spočítat nebo jak jej navrhnout? Přečtěte si rozsáhlé rozdělení schodiště ve stručné formě – na jednom místě... Číst více →



Dřevěné schodiště svépomocí – cena, výpočet a postup výroby od zkušeného kutila Honzy

Inspirujte se realizací krásného dřevěného jednoramenného schodiště, které při rekonstrukci podkroví sám vyrobil pan Honza. Jaké byly celkové náklady?.. Číst více →



Kam umístit osvětlení schodiště? Posuňte bezpečí i luxus domu o level výš

Chcete vybrat osvětlení schodiště? Váháte, pro jaký typ se rozhodnout a které faktory zvažovat při výběru? Nechte se inspirovat v článku a fotogalerii... Číst více →