HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Sedací parapet – využijte na maximum zabitý prostor pod oknem

Slyšeli jste už někdy pojem sedací okno, lehací okno nebo sedací parapet? Tato interiérová vychytávka vám ušetří nějaký ten centimetr v pokoji, a navíc místnost stylově rozzáří. Dopřejte si tento luxus i u vás doma, sedací parapet má víceúčelové využití. Jaké jsou minimální rozměry takového parapetu?


Sedací parapet
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Posezení na okně vybízí k relaxu

Máte-li široké parapety, stačí dokoupit několik doplňků a vaše relaxační místo je vytvořené. V opačném případě, jestliže máte úzké parapety, nezoufejte. Možná budete muset přistoupit na menší zásah do konstrukce nebo vybavení domu či bytu, ale nebudete to pro vás znamenat velká omezení. Co takhle vyměnit sedací soupravu ve vašem obývacím pokoji za posezení na okně? Namísto pozorování televize budete mít krásný výhled do přírody.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, Se souhlasem majitelů domu, Imperfect Interiors, Chevallier Architectes (se souhlasem)

Sedací parapet – jaké jsou ideální rozměry?

Pro tento konstrukční prvek neexistují předepsané rozměry, pouze doporučené, a to z hlediska komfortu.

Hloubka sedacího parapetu (rozměr od okna ke hraně parapetu) se odvíjí od vašich možností a představ. V ideálním případě by měla být tato vzdálenost větší jak 100 cm. U výšky myslete na to, abyste mohli pohodlně vstát. Komfortní výška je cca 50–100 cm. Délka parapetu se odvíjí od toho, jaký účel bude sedací parapet mít. Budete-li si na něm chtít natáhnout nohy, volte zhruba 150 cm. Budete-li si na něj chtít i lehnout, pak bude ideální spíše 200 cm.

Rozměry parapetu na sezení:

Hloubka parapetu: min 50 cm (ideálně 100 cm)

Výška parapetu: 40–50 cm (max. 100–120 cm)

Délka parapetu: 150–200 cm (záleží na vás)

Sezení v okně má víceúčelové využití

Sedací okna nabízí hned několik možností využití. Které se vám zalíbí nejvíce? Sedací parapet vám přijde vhod v obýváku, kuchyni, ložnici i v dětském pokoji; v domě, bytě, na chalupě i v tiny housu.

Sedací parapet jako součást vestavěné skříně

Posezení na okně může vypadat také působivě, bude-li součástí vestavěné skříně nebo jiného nábytku. Můžete kolem něj umístit více úložných prostorů nebo i knihovnu. Pokud vás zajímá návrh sedacího parapetu v obýváku, podívejte se na více fotografií a inspiraci zde.

Líbí se vám konkrétní tento obývací pokoj s vestavěnou skříní a sedacím parapetem? Patří sympatické rodině v okolí Brna. Přečtěte si více o jejich domě v článku:

Tomáš s Kristýnou postavili dům hlavně kvůli dětem. Jejich neobvyklé řešení půdorysu vás překvapí

Nápomocný parapet v kuchyni

Sedací parapet využijete i v kuchyni a to hned několik způsoby. Nejenže budete mít dostatek světla na vaší pracovní ploše, získáte i odkládací prostor či menší bar. Pokud jste zvyklí vařit a u toho si povídat s vašimi blízkými, bude pro ně takové místo perfektní. Zajímá-li vás návrh sedacího parapetu v kuchyni, podívejte se na více fotografií zde.

Jednolůžková postel pro chvilku odpočinku

Pokud bojujete s prostorem, můžete využít široký okenní parapet i pro chvilku odpočinku. Stačí koupit drobné doplňky, které zútulní toto místo a především se díky nim stane pohodlným. Více o dekoracích se dočtete níže.

Pracovna s jedinečným výhledem

A co takhle využít široký parapet u okna jako pracovní stůl? Budete v maximální blízkosti okna, což vám zajistí dostatečný přísun denního světla. Nemluvě o tom krásném výhledu do přírody. Podívejte se do galerie, jak takové pracovní místo vypadá.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Kam navrhnout sedací parapet?

Máte-li tu možnost, navrhněte sedací okenní parapet tam, kde budete mít krásný výhled na okolní přírodu. Také přemýšlejte prakticky – kde bude ve vašem domě nejvíce denního světla?

Ideální návrh dispozice – správné rozmístění pokojů v domě podle světových stran

Sedací okna – doplňky, které vám zútulní místnost

Vytvořte dokonalý prostor s pomocí drobných doplňků. Můžete se také více rozvášnit a dokoupit i odkládací stolky nebo lampy. Nezapomeňte na barevnou harmonii mezi místností a všemi dekoracemi. Mějte všechno dokonale propojené. Sedací okno můžete ozdobit například těmito doplňky:

  • vkusné polštáře,
  • dekorativní deky,
  • stylové přehozy,
  • měkké podsedáky nebo opěrky,
  • konferenční stolek,
  • malá knihovna,
  • lampička s možností regulace intenzity světla.

Na sedací parapet myslete už v projektu domu

V ideálním případě myslete na sedací parapet již ve fázi projektování domu (před započetím výstavby). Sdělíte projektantům své představy a oni s nimi budou moci počítat hned při návrhu stavby. V opačném případě je rozšíření parapetu komplikovanější, ale ne nereálné. Pokud se chcete vyhnout velkým zásahům do domu, můžete využít alternativy k sedacímu parapetu, kterou je větší lavice umístěná pod okno nebo na míru vyrobená vestavěná skříň se sedacím prostorem.

Vydáno dne:
21.09.2022

Photocredit: Shutterstock

2

Žaluzie do plastových oken: Levné a jednoduché řešení

Pořídili jste si nová plastová okna a hledáte způsob, zastínění? Více o žaluziích pro plastová okna najdete v článku, konkrétní realizace pak ve fotogalerii... Číst více →



Úplně jiná dřevostavba: Její víceúčelová okna mají 5 funkcí navíc

Ty tam jsou doby, kdy okna sloužila pouze k prosvětlení domu. Jejich další funkcí je dnes třeba topení v zimě či izolace v létě... Číst více →



Video: Mini chata z obytného kontejneru – má luxusní interiér i výhledy

Obytný kontejner je skvělou nízkonákladovou variantou bydlení pro lidi, kteří nepotřebují velké přepychové domy. Podívejte se na krátkou video prohlídku obytného kontejneru na skalách... Číst více →



Jarní dekorace na stůl, dveře i okna – více jak 50 nápadů a inspirací nejen na venkovní výzdobu

Jaro je v plném proudu a vy stále váháte nad volbou jarní dekorace? Inspirace, jak si vyrobit jarní dekoraci na stůl nebo na dveře, je tady!.. Číst více →



Horská chata z kamene a dřeva ukrývá luxusní interiér

Alpská horská chata je postavená z materiálů, které dokážou odolávat drsné přírodě po staletí. Slouží k odpočinku rozvětvené rodině... Číst více →



Více než 90 % nových oken izoluje nedostatečně. Prodejci mlčí a lidé zbytečně přeplácí

Až 40 % ztrát tepla má na svědomí špatný typ oken a prosklení. Řešením jsou izolační skla, která násobně snižují energetické ztráty i náklady na vytápění domu... Číst více →



Absurdní chyby, které Češi udělali na svých domech

„Už nikdy bych na domě neudělal těchto 11 absurdních chyb,“ vykřikují Češi veřejně. O jaké hloupé chyby se jedná?.. Číst více →



Tady je svět ještě v pořádku. Na moravské vsi otec se synem společnými silami rekonstruují dům

Otec se synem se pustili do společné rekonstrukce podkroví. Pan Martin se s námi podělil o postřehy z instalace střešních oken... Číst více →