HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Neznalostí při výběru oken tratí lidé tisíce korun ročně. Skla je nutné vybírat podle světových stran

Na severu klepete kosu a na jihu se rozpouštíte vedrem. Není řeč o cestovním ruchu, ale o špatném výběru oken v domě či bytě. Zdá se to být zanedbatelnou prkotinou, ale dobrý výběr oken a jejich prosklení pro konkrétní světovou stranu může ušetřit peníze a zvýšit pohodlí. Proč však dělat věci jednoduše, když to jde složitě? To si patrně říká většina domácností, protože až 90 % nových oken izoluje nedostatečně.


Velká část domácností vybírá svá okna špatně
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Alisher Akilov (Wikipedia Commons) a Andrea S. (se souhlasem)

Většina vybírá okna špatně, pak se diví

Obliba prosklených stěn u novostaveb v poslední době stále roste. S ní se zvyšují také požadavky na tepelnou izolaci a co nejmenší energetické ztráty. Řešení mohou poskytnout izolační skla, která jsou u nás stále opomíjena nebo zaměňována s klasickými dvojskly či trojskly. Velká část majitelů vybírá při návrhu domu špatný typ okenního zasklení. Tato chyba přitom tvoří až 40 % celkových tepelných ztrát domu.

Je nutné si uvědomit, že při výběru je důležité především sklo, nikoliv okno jako takové. Správné izolační sklo je složené ze dvou nebo tří plochých skel. Ta jsou slepena v distančním rámečku tmelem. Prostor mezi jednotlivými skly je vyplněn inertním plynem, jenž zlepšuje tepelně izolační vlastnosti. Především u moderních domů s velkou mírou prosklení tvoří okna jakousi obálku domu. Jejich výběr se tak odrazí na průkazu energetické náročnosti budovy.

Více než 90 % nových oken izoluje nedostatečně. Prodejci mlčí a lidé zbytečně přeplácí

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Jiná okna na sever, jiná na jih

Izolační skla mají určité parametry, jejichž úpravami lze u oken dosáhnout rozdílných vlastností z hlediska příjmu či blokování tepelné energie, světelné propustnosti a barvy.

  • Tepelná izolace – Udává, kolik tepla sklo propustí z interiéru do exteriéru.
  • Solární faktor – Udává, kolik tepla ze slunečního záření projde do interiéru.
  • Světelná prostupnost – Určuje, kolik procent viditelného světla projde z exteriéru do interiéru.
  • Vzduchová neprůzvučnost – Stanovuje, jak moc sklo izoluje zvuky z exteriéru.
  • Světelná reflexe – Udává, kolik procent viditelného světla se od skla odrazí zpět do exteriéru.

Na základě orientace oken do světových stran je důležité vybrat pro konkrétní okna ty nejvhodnější parametry, aby byla jejich funkce co nejefektivnější.

  • Sever: Jedná se o nejchladnější světovou stranu, kde nesvítí přímé paprsky. Je zde větší riziko úniku tepla. Hodí se sem menší okna s dobrou tepelnou izolací.
  • Jih: Strana, která je vyhřívaná sluncem po celý rok. Je zde tedy příležitost pro tepelné zisky. Hrozí však riziko přehřívání domu či bytu. Na tuto stranu se vyplatí umístit větší okna.
  • Západ: Tato strana je vyhřívaná sluncem po celý rok, nejvíce však v létě. Je zde příležitost pro tepelné zisky, ale riziko přehřívání interiéru.
  • Východ: Jedná se o světovou stranu, která je vyhřívaná sluncem především ráno a dopoledne. Je zde příležitost pro tepelné zisky bez většího rizika přehřívání.

Správná volba jednotlivých parametrů izolačních oken zabraňuje přehřívání domu v létě a potřebě nadbytečného vytápění v zimě. Dobře zvolené kombinace mohou zvyšovat kvalitu života. Pokud máte například okna na jihu, která vedou do ulice, je vhodné volit izolační skla s dobrým poměrem solárního faktoru a vysokou hodnotou vzduchové neprůzvučnosti, aby vás nerušil venkovní hluk.

Fotogalerie:

i Foto: Alisher Akilov (Wikipedia Commons) a Andrea S. (se souhlasem), © Dřevostavitel.cz

Bezpečí a ticho

S velkou mírou prosklení u moderních domů souvisí také větší potřeba řešit bezpečnost. U izolačních oken ji zajišťují vrstvená skla, na kterých je nanesena folie. Na jednotlivých typech izolačních skel může být různý počet vrstev folie. Tím narůstá odolnost oken proti vysklení. Folie zajišťují kromě bezpečnosti také vyšší neprůzvučnost oken.

Názornou ukázku, jak izolační skla fungují, ukazuje toto video:

Izolační okna nemovitost zhodnotí

Díky dobré volbě izolačních skel můžete získat vyšší třídu energetické náročnosti budovy (PENB), čímž se vám mimo jiné usnadní cesta ke stavebnímu povolení a zhodnotí nemovitost jako taková. S větší mírou prosklení roste požadavek na dobrou izolaci skel. U budov, kde tvoří skla velkou část stěn, může správná izolace ušetřit tisíce. Další výhodou je, že správně izolovaná skla neztrácí s časem své vlastnosti, a i po letech odvádí svou práci stále dobře. Mnoho majitelů izolaci skel stále podceňuje. Správně izolovaná skla jsou přitom stejně důležitá jako zateplení fasády domu.

Vydáno dne:
28.08.2023

Photocredit: Alisher Akilov (Wikipedia Commons) a Andrea S. (se souhlasem)

2

Vnější zastínění 1. díl - Do domu vpustí světlo, ale teplo nechá před okny

Proč a jak na vašem domě použít vnější zastínění, které vpustí světlo, ale teplo nechá před okny?.. Číst více →



Dřevěná nebo plastová, aneb jaká okna pořídit

Volba oken do jakékoli stavby je bezesporu dilematem každého stavebníka... Číst více →



Plastová okna do dřevostavby: Jaké mají výhody a nevýhody?

Jaká je cena plastových oken, jak je vybrat a jak probíhá jejich montáž?.. Číst více →



4 způsoby, jak zvolit předokenní rolety nebo předokenní žaluzie

Řešíte, zda pořídit předokenní rolety nebo žaluzie? Rozebrali jsme pro vás čtyři základní kritéria, podle kterých zvolíte předokenní žaluzie nebo rolety... Číst více →



Ekologické okenní profily: Jaké jsou současné trendy?

Současné trendy se zaměřují zejména na rámy oken a ekologii použitých materiálů. Proč a jaké jsou možnosti? Odpoví článek... Číst více →



Bydlete chytře a nechte svá okna vydělávat!

Jak ušetřit při výběru oken? V článku se dozvíte, kam okna umístit, jaké vybrat zasklení i na co si dát pozor, aby vám vaše okna přinesla tepelné zisky... Číst více →



Okna a izolace vám umí ušetřit až 70 % nákladů. Návod, jak toho dosáhnout

Když se řekne zateplení, vybaví se většině z nás nová fasáda. Možností zateplení je ale mnohem více. Které z nich je to úplně nejvýnosnější?.. Číst více →



Více než 90 % nových oken izoluje nedostatečně. Prodejci mlčí a lidé zbytečně přeplácí

Až 40 % ztrát tepla má na svědomí špatný typ oken a prosklení. Řešením jsou izolační skla, která násobně snižují energetické ztráty i náklady na vytápění domu... Číst více →



Tady je svět ještě v pořádku. Na moravské vsi otec se synem společnými silami rekonstruují dům

Otec se synem se pustili do společné rekonstrukce podkroví. Pan Martin se s námi podělil o postřehy z instalace střešních oken... Číst více →



Klimatizaci zavrhl. „Za méně peněz mám lepší řešení,“ pochvaluje si stavař z Brna

Stavař Jakub z Brna trpěl v přehřátém podkrovním bytě. Zvolil jednoduché a levné řešení... Číst více →