HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Cenu rodinného domu určuje zejména užitná plocha. Víme, jak ji navýšit a neplatit peníze navíc

Pokud byste se rozhodli pro rodinný dům, který bude mít zastavěnou plochu alespoň 100 m2, upřednostněním dřevostavby před zděným domem získáte menší pokoj navíc (7 m2). Ten může sloužit jako šatna, pracovna nebo třeba pokoj pro hosty či herna. Ba co víc – pokud byste se někdy rozhodli svou dřevostavbu prodat, větší dispozice rodinného domu má logicky i větší tržní hodnotu. Ale to už je jen třešnička na dortu.


Výhody dřevostaveb
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Se souhlasem majitelky dřevostavby

Udělejme si nejprve pořádek v pojmech

Užitná plocha je hojně využívaným pojmem ve stavebnictví, jelikož nejvíce vystihuje prostor, který v domě využíváte. V jednoduchosti bychom mohli říci, že se jedná o podlahovou plochu místností bez započítaných ploch příček, komínů, sloupů apod., tedy jen čistá plocha ložnice, kuchyně, obývacího pokoje atd. Dále sem také patří plocha sklepů, balkonů a teras.

  • Užitná plocha = představuje vnitřní plochu domu, kterou plně využíváte.
  • Podlahová plocha = celková vnitřní plocha domu (bez obvodových stěn).
  • Obytná plocha = představuje vnitřní plochu domu, kterou plně využíváte k obývání (obytné místnosti jako obývací pokoj, ložnice, dětské pokoje atp.).
  • Zastavěná plocha = součet všech zastavěných ploch na vašem pozemku.

Pojem užitková plocha se již od roku 2010 nepoužívá. Pokud jste ji doteď měli ve svém slovníku, můžete na ni zapomenout.

Příklad: Moderní dům pro čtyřčlennou rodinu

Na obrázcích níže jsme vám ukázali typový dům s dispozicí 4+kk a jeho vyznačenou zastavěnou plochu (120 metrů čtverečních), podlahovou, obytnou a užitnou plochu (99 metrů čtverečních). Pro vaši představu se jedná o stavbu obdélníkového tvaru o rozměrech přibližně 13,1 x 9,1 metrů.

Podobné typové domy můžete prozkoumat v katalogu projektů:

Přejít do katalogu →

V domě se zastavěnou plochou 100 m2 získejte menší pokojíček navíc

Dřevostavby využívají lehké rámové konstrukce a izolační materiály jsou zpravidla uvnitř stěn. Díky užším obvodovým stěnám, často o tloušťce 20–25 cm, poskytují dřevostavby více vnitřního prostoru při stejné zastavěné ploše. Tyto stavby jsou také energeticky efektivní díky výborné izolaci. Mnoho rodin žijících v dřevostavbě si tak příliš neláme hlavu s vytápěním. Nejčastěji volí kombinaci podlahových topných fólií a tepelného čerpadla. Aktuální ceny tepelných čerpadel na českém trhu si můžete porovnat zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Zděné domy se liší tloušťkou stěny. Asi o 20 cm

Zděné domy jsou postaveny z masivních zděných konstrukcí, jako jsou cihlové nebo betonové bloky či pórobeton, a izolační vrstvy jsou často umístěny na vnější straně zdiva. Obvodové stěny jsou tedy tlustší, obvykle mezi 30–45 cm, což ve finále snižuje velikost vnitřního prostoru.

Porovnali jsme dřevostavbu a zděný dům

Dřevostavby díky subtilnějším stěnám nabízejí při stejném půdorysu více vnitřního prostoru než zděné domy, což vede ke zvětšení užitné plochy. Navíc jsou energeticky efektivní díky kvalitnímu zateplení konstrukce.

Na druhé straně, silnější obvodová stěna zděného domu sice zmenšuje užitnou plochu, ale hraje vám do karet s akumulací tepla.

Vydáno dne:
27.05.2024

Photocredit: Se souhlasem majitelky dřevostavby

1

Video: Jednoduchá chata z CLT panelů ve stylu LEGO
Woody 15 je víceúčelová chata poskládaná z CLT panelů, kterou je možné postavit téměř kdekoliv a za velice krátkou dobu.

CLT panely: Vrstvené masivní panely, které voní dřevem
Co je to CLT panel? Dřevěné masivní panely jsou konstrukčním systémem dřevostaveb nabízejících pohledové dřevo, vysokou pevnost a moderní design.

Unikátní chata z CLT stojí v drsných podmínkách – ve výšce 934 m n. m.
Horská chata postavená z CLT panelů a fasádou z dřevěných kůlů je mimořádně unikátní stavbou. Stojí ve nadmořské výšce 934 m n. m. a potvrzuje nezdolnost dřeva.

Dům na klíč vs. hrubá stavba – přehled pojmů, které definují konečnou cenu
Budete stavět a potřebujete se trochu zorientovat v pojmech? V následujících odstavcích jsme vám vše v jednoduchosti shrnuli.

Dřevostavba z CLT panelů byla po svém využití rozebrána, odvezena a připravena k dalšímu použití
Dřevěný pavilon byl postavený za necelé čtyři dny, díky modernímu systému. Přečtěte si o této dřevostavbě více v článku.

Půdorys domu jim ušetřil 600 tisíc a dopřál soukromí od dětí
Vyměnili cihly za dřevostavbu a získali 10 m2 navíc. Dům se zajímavým půdorysem krásně ukazuje, jak lze změnou konstrukčního systému ušetřit místo.

KVÍZ: Pozor – srub není roubenka. Spousta lidí nepozná ani dům z KVH a neví, co je hrázděnka
Vyznáte se v dřevostavbách? Rozeznáte srub od roubenky a poznáte podle fotky hrázděnku? Pojďme na to.