HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Návod na výrobu ptačí budky: rozměry budky pro různé druhy ptáků a přehled nejčastějších chyb

Chtěli byste na svou zahradu přilákat ptačí obyvatele? Vyrobte jednoduchou ptačí budku podle našeho návodu a pomůžete tak nejen jim, ale i sobě. Ptáčkové získají bezpečný úkryt před predátory a místo pro hnízdění a na oplátku vás zbaví nežádoucích škůdců, jako jsou housenky a další druhy hmyzu. V našem článku vám poradíme, jak by měla ptačí budka vypadat, pokud chceme, aby se v ní zabydlel konkrétní druh, jakým chybám se při výrobě vyhnout a kam ptačí budku umístit, aby se k ní nedostali predátoři.


ptačí budka návod
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří Svoboda

Není ptáček jako ptáček

Podzim je pro výrobu a zavěšení ptačí budky ideální období. Do jara je dost času na to, aby se noví obyvatelé patřičně zabydleli a připravili se na hnízdění. Než se ale pustíte do výroby budky, ujasněte si, jaké ptáčky chcete na svou zahradu přilákat. Není totiž ptáček jako ptáček. Udělejte si přehled v naší galerii.

Fotogalerie:

i Foto: Jiří Svoboda, Pexels, Jan KASZUBA, Kathy Büscher

Které druhy ptáků mají zahrádkáři nejraději?

Nejoblíbenější mezi zahrádkáři jsou jednoznačně sýkorky. Těch je několik druhů, ale pro všechny platí, že dokážou spořádat až 1 kg hmyzu za jedno období hnízdění. A hnízdí i dvakrát do roka. Vrabci, ač jsou často považováni za škůdce, krmí svá mláďata převážně hmyzem, a patří tak mezi velmi užitečné pomocníky. Jednoznačné to není u špačků, kteří si sice rádi pochutnají na ovoci, obzvláště třešních, zároveň však mají v oblibě třeba slimáky, kteří dokážou zlikvidovat mnoho úrody. Pro špačky však také platí, že si většinou potravu hledají ve větší vzdálenosti od svého hnízdiště. Je tedy možné, že budou „pečovat“ o jinou zahradu než o tu vaši.

Rozměry ptačí budky zvolte podle druhu ptačích obyvatel

Ptáčků je mnoho druhů různých velikostí. Aby byla budka bezpečná pro daný druh, je velmi důležité, aby nebyla příliš velká, nebo naopak příliš malá. Pokud chceme na zahradu přilákat malé druhy sýkorek, musíme tomu přizpůsobit velikost budky a hlavně vletového otvoru. Do větší budky by se mohl nastěhovat jiný druh, například špaček, kterého ne každý na zahradě chce. V tabulce níže jsou uvedeny rozměry budek včetně otvorů pro rozličné druhy ptáků.

K výrobě ptačí budky vám stačí staré prkno a základní nářadí

Nejlepší materiál pro výrobu ptačí budky je samozřejmě dřevo. Je to přírodní materiál, který nejvíce evokuje přirozená obydlí ptáků – dutiny stromů. Pro výrobu jednoduché budky budete potřebovat prkno o tloušťce nejlépe 20 mm, vruty a šrouby a případně lazuru pro natření vnějších stran budky. Na práci si připravte pilku, vrtačku, metr, smirkový papír a tužku.

Materiál:

  • Prkno (může být i staré, nevyužité)
  • Vruty a šrouby
  • Lazura a štětec

Nářadí:

  • Pilka
  • Vrtačka/AKU šroubovák
  • Metr
  • Smirkový papír nebo hoblík
  • Tužka

Postup výroby ptačí budky krok za krokem

  1. Pomocí metru si na prkně tužkou narýsujte rysky, podle kterých prkno nařežete. Při naměřování jednotlivých dílů myslete na to, že dno budky musí být vsazené mezi všechny čtyři stěny. Zamezíte tak zachytávání vody při dešti. Boční stěny můžete udělat zkosené tak, aby přední strana budky byla vyšší než zadní. Zkosená stříška pak zajistí stékání vody.
  2. Prkna nařežte a ohoblujte z vnější strany do hladka. Vnitřní strana může zůstat hrubá, ptáčatům se pak lépe šplhá nahoru.
  3. Na čelní straně budky vyřežeme v požadované velikosti a výšce ode dna vletový otvor, který následně vyhladíme smirkovým papírem.
  4. Prkna náležící na čelní i zadní stranu budky nahoře ohoblujte do šikmého úhlu tak, aby na ně přesně dosedla stříška. Úhel si můžete vyznačit přiložením boční stěny.
  5. Vletový otvor je dobré zesílit, aby se k ptáčatům nedostal žádný predátor. Můžete použít buď kovový kroužek, který zajistí, že otvor nerozklovou strakapoudi, nebo, jako v našem případě, můžete čelní stěnu zesílit pomocí extra prkénka. Vletový otvor je tak hlubší a projdou přes něj opravdu jen ptáčci, kteří budku obývají.
  6. Nyní můžete přistoupit ke smontování. Nejprve si předvrtejte otvory pro vruty a následně všechny části, kromě čelní stěny, přivrtejte k sobě.
  7. Čelní stěnu připevníme pomocí dvou větších stříbrných vrutů, jeden umístíme zepředu dole a druhý shora přes stříšku. Je to proto, aby se čelní strana dala lépe oddělat v případě, že budeme chtít budku vyčistit.
  8. Nakonec k budce připevněte zadní závěsnou lištu, pomocí které budku snadno připevníte na strom nebo jiné stanoviště.
  9. Když je budka komplet smontovaná, můžete ji zvenku natřít ochranným nátěrem, který jí zajistí delší životnost. Pokud chcete použít barvu, volte hnědou nebo zelenou barvu v přírodních odstínech. Výrazných barev by se ptáčci mohli bát.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Jeden tip navíc – na vnitřní stranu můžete připevnit malé bidýlko kousek pod otvor, aby se ptáčata lépe k otvoru dostala. Na vnější stranu naopak bidýlko nedávejte. Je to častá chyba, které se dopouští spousta lidí. Bidýlko v tomto případě neslouží ani tak pro ptáčky, jako spíš pro predátory, kterým usnadňuje jejich lov. V naší fotogalerii si můžete prohlédnout detailní fotky jednotlivých částí ptačí budky.

Praktické tipy pro umístění ptačí budky

Jakmile je budka hotová, můžete ji umístit na vybrané stanoviště. To by mělo zajišťovat bezpečí před predátory i počasím. Jak takové místo vybrat? Řiďte se následujícími tipy:

  • Jedna budka na jeden strom – s budkami to nepřehánějte, mnoho ptáků má teritoriální chování a mohli by se navzájem vyhánět. Navíc by si zbytečně konkurovali v získávání potravy. Ze stejného důvodu, pokud máte v plánu umístit na zahradu více budek, dbejte na to, aby jednotlivé budky byly od sebe vzdálené alespoň 15 metrů.
  • Minimálně 2 metry nad zemí – budku umístěte alespoň 2 metry nad zemí, aby na ni nevyskočily kočky či jiná zvířata.
  • Mimo větve – budka by neměla být připevněna na místě, kde ústí větve stromů, aby se k ní nedostala kočka.
  • Jihovýchodní směr – v našich klimatických podmínkách je nejlepší budku umístit tak, aby vletový otvor mířil na jihovýchod. Na této straně je nejmenší riziko zatečení vody při dešti.

A jaké jsou tři nejčastější chyby při výrobě a umístění budky?

Pokud jste četli pozorně, jistě jste tyto chyby odhalili. První a velmi častou chybou při výrobě ptačí budky je bidýlko, které je nejen zbytečné, ale i nebezpečné. Umožňuje totiž predátorům dostat se blíž k ptáčatům. Druhou chybou, ke které často dochází, je nesprávná velikost vletového otvoru. Pro malé sýkorky stačí opravdu malý otvor, který zajistí, že se do budky nedostanou větší ptáci a nezaberou si budku pro sebe. A třetí chybou, které se mnozí dopouštějí, je špatné umístění budky, nejčastěji příliš nízko nad zemí. Všechny tyto chyby mohou malé ptáčky stát život, dejte si proto pozor při výrobě i umístění a vyvarujte se jich.

Přejeme, ať se vám ptačí budka podaří a najde spokojené obyvatele.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
18.09.2020

Photocredit: Jiří Svoboda

11

Vruty do dřeva – spojujeme různé typy dřevěných konstrukcí

Vyznáte se ve vrutech? V následujícím článku se dozvíte, kde všude se vruty v oblasti dřevostaveb využívají, z čeho se skládají nebo z jakého materiálu se vyrábí... Číst více →



Pivní set ze dřeva svépomocí: montážní návod ke stažení

Vyrobte si svůj vlastní pivní set. Přinášíme vám jednoduchý návod, podle kterého to hravě zvládnete. Přesvědčte se v našem článku... Číst více →



Vertikální záhon svépomocí: zahrádka, kterou můžete mít i na balkoně

I na balkoně si můžete vypěstovat zeleninu pro vlastní spotřebu. Poslouží vám k tomu vertikální záhon, který si snadno vyrobíte sami... Číst více →



Pusťte se svépomocí do přestavby dodávky na obytňák. I tady využijete dřevo

Pokud vás láká svobodné a dobrodružné cestování, pusťte se do zajímavého projektu – přestavby vlastní obytné dodávky. Máme pro vás několik rad pro začátek... Číst více →



Starou chatu proměnili téměř svépomocí na plnohodnotný rodinný dům

Mladá rozrůstající se rodina koupila starou barabiznu. Levně a z velké části svépomocí ji přestavěla na plnohodnotný rodinný dům. Jak vypadá výsledek?.. Číst více →



Zahradní domek na nářadí svépomocí: postavte si ho podle našeho návodu

Zahradní domek na nářadí je nezbytnou součástí zahrady, když máte zahradničení jako koníček. Jak na jeho stavbu svépomocí? Inspirujte se v naší fotogalerii... Číst více →



Bazén z palet svépomocí za hubičku. Podívejte se, co se ukrývá v jeho stěně

Čtenář Jakub si vyrobil luxusní bazén ze starých palet a dřevěných latí. Podívejte se, jak se mu to povedlo a na kolik ho bazén vyšel... Číst více →



Návod na výrobu originálního dřevěného křesla svépomocí podle našeho čtenáře Jakuba

Jakub se rozhodl vyrobit tatínkovi k narozeninám originální dřevěné křeslo. Vyrobte si taky takové podle jeho návodu... Číst více →



DIY kurníky pro slepice – 25+ inspirace pro chovatele, kteří chtějí domácí vajíčka

Rozhodli jste se pro domácí chov slepic? Pusťte se do budování domácího kurníku. Načerpejte základní potřebné informace a inspirujte se v galerii... Číst více →