HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevostavba promyšlená do nejmenšího detailu

Zastoupení panelové výstavby dřevostaveb v České republice stále roste. Jak se však bydlí lidem v takto postavených domech? Jak jsou spokojení a co by příště udělali jinak? Přijeli jsme se podívat na jednu takovou dřevostavbu u Hradce Králové. Majitelé si dům promysleli do nejmenšího detailu a skoro nic by neměnili.


Dřevostavba
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan Homola

Rodina s tříletým chlapečkem pochází z Hradce Králové. Ve městě je podle jejich názoru sice spousta možností, ale když bydlíte v bytě, může se život stát dost monotónní. V menší obci nedaleko Hradce měli k dispozici pozemek a rozhodli se začít stavět v této klidné lokalitě. Pan Jan pracuje ve firmě, která dřevostavby vyrábí a manželka se vrací zpět do pracovního života po mateřské dovolené. Do práce to však stále mají jen kousek a my s redakcí jsme se přijeli na návštěvu jejich krásného domečku. Prohlédnout si ho můžete v naší galerii.

Fotogalerie:

i Foto: Jan Homola

Dispozice domu

Vstup do domu je z podélné strany do prostorné předsíně. Předsíň navazuje na středovou chodbu s volným průchodem do obývacího pokoje spojeným s kuchyňským prostorem. V přízemí se dále nachází ložnice s šatnou, pokoj, koupelna, samostatné WC a schodišťový prostor do druhého patra. Výstup schodiště ústí v chodbě, která spojuje další dva pokoje, kancelář, druhou koupelnu a technickou místnost.

U rodinného domu se nachází i garáž s dalšími prostory, které nabízí příjemné posezení s vlastní kuchyní.

Jak dlouho jste přemýšleli o stavbě domu?

Výstavbu domu jsme zvažovali už dlouho, ale řešili jsme různé rodinné záležitosti. Chvíli jsme čekali v bytě, než jsme nabrali chuť a dech stavět. Dříve nám vyhovovalo být ve městě, kde je vše dostupnější, ale nakonec jsme toužili být někde v klidu. Na rozdíl od bytovky můžeme kdykoliv vyjít ven a syn má mnohem lepší podmínky pro hraní.

V jakém stavu byl pozemek, než jste začali stavět?

Spolu s naším domem se stavěl ještě dům sousední. Zatím jsme jedni z posledních, kdo tu stavěl. Inženýrské sítě tu sice jsou, ale jejich napojení je trochu složitější. Dům je ale standardně napojený na elektřinu a vodu i s čističkou do dešťové kanalizace.

Jak dlouho vám trvalo vyřízení stavebního povolení?

Stavební povolení jsme měli bez problému během pár týdnů a vše plynule navazovalo.

Máte typovou dřevostavbu, nebo individuální projekt?

Projekt našeho domu vycházel z typové varianty, která se staví poměrně často. Velkou roli ale sehrál tvar našeho pozemku, kvůli kterému jsme museli udělat vjezd od západu. Pozemek je k tomu všemu i poměrně úzký, a navíc má obec předepsaný sklon střechy 35°. Všechny tyto omezení jsme zohlednili v návrhu a dům si i uzpůsobili podle našich požadavků. Jak se dílo povedlo se můžete přesvědčit v naší fotogalerii.

Měli jste od začátku v plánu patrový dům?

Není to tak, že bychom po něm přímo toužili. Prostě to tak vyplynulo. Určitě to ale není na škodu, a nakonec bych si poradil i s bungalovem.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Jak dlouho vám trvala výstavba domu a byly nějaké komplikace?

Základovou desku jsme měli na klíč a byla hotová ještě v březnu. Panely se začaly montovat první týden v dubnu a prakticky do 4 měsíců jsme měli komplet hotovo. V průběhu výstavby sice zapršelo, ale panely jsou dobře připravené z výroby, tak to nebyla výrazná komplikace.

Za jak dlouho jste měli hotové terénní úpravy kolem domu?

Terénní úpravy se dokončily koncem roku a zbytek na jaře. Trvalo to zhruba 2 až 3 měsíce svépomocí, ale je to zájmová činnost, která nás baví.

Co se vám na vašem domě nejvíc líbí?

V domě mám několik vychytávek, na které jsem nepřišel úplně sám, ale jsou velmi praktické. Například skříně s uložením rozvodů nebo zabudovaná skříň s pračkou a sušičkou. Vestavěné skříně a celkově nábytek jsem se snažil navrhnout tak, aby byl co nejkvalitnější a co nejmíň se na něj usazoval prach. V domě máme i centrální vysavač, který nám velmi usnadňuje práci s úklidem.

Teď trochu klasická otázka: Jak ve vašem domě topíte?

Ve všech pokojích máme podlahové vytápění systémem elektrických rohoží s odporovým drátem. Je to podle mého naprosto dostačující a zajímavé v kombinaci s krbovými kamny. Úplně perfektní je komín od Schiedelu, King Fire Parat, který má integrovanou krbovou vložku přímo do komína. Výkon 6 až 7 Kw bohatě stačí i pro vytopení menšího domku. My to máme v kombinaci s podlahovým vytápěním a neměnil bych. Nejsou sice nejlevnější, ale opravdu za to stojí.

Navíc máme i doplněné větrání s řízenou rekuperací tepla a letos konečně nainstalované fotovoltaické panely na střeše. Co se týká zahradního domku, tak tam udržujeme jen minimální provozní teplotu elektrickými přímotopy.

A kolik vás stojí výdaje za vytápění?

Dokud jsme neměli fotovoltaiku, tak při 160 m2 domu a zhruba 65 m2 zahradního domku nám roční náklady vycházely okolo 33 tisíc, což je okolo 2 750,- Kč/měsíc. Letos již máme nainstalovanou fotovoltaiku a je znát snížení nákladů na zhruba 21 tisíc korun, a to už měsíčně vychází na příjemných 1750,- Kč.

Jak se v domě cítíte v létě? Nepřehřívá se vám dřevostavba?

Přehřívání v domě cítit není. Na domě máme klasické rolety i předokenní rolety s čidly na světlo, takže ty fungují samy. Bylo by lepší dům umístit výhodněji vůči světovým stranám, ale to jsme byli limitováni pozemkem. V druhém patře jsme dali klimatizace, takže v zimě mohou částečně topit a v létě naopak chladit. Je příjemné, jak jde shora chladný vzduch.

Kde v domě máte skladovací prostory?

V domě máme kromě vestavěných skříní i půdu a technickou místnost. Jinak na zahradě je venkovní samostatná garáž s letním domem, kam dáváme větší sezonní věci.

Venkovní letní domek používáte tedy spíš jako skladiště?

Tak z části ano, protože v garáži jsem nikdy úplně neplánoval parkovat. V letním domku se ukrývá i úprava vody pro zahradu, která čerpá vodu z jímky a studny dle potřeby. V další místnosti je kompletně vybavený kuchyňský kout s posezením a samostatné venkovní sezení.

Je něco, co byste na domě dnes udělal jinak?

Celý dům jsme se snažili co nejvíc promyslet dopředu. Přeci jen u panelové výstavby není cesty zpět, jakmile se zadá jejich výroba. Zpětně bych asi přehodnotil okno v koupelně, které je dělené, ale spíš ho neotevíráme a bylo by asi hezčí mít pevné okno s jasným výhledem. Jinak sem, tam bych doplnil zásuvku, ale to jsou drobnosti. Například, nikdy by mě nenapadlo, že nám na zahradě budou dělat problém žáby, které vyhrabávají gabióny a dlažbu.

Jaké máte další plány?

Postupně jsme dodělávali fotovoltaiku nebo markýzu pro venkovní sezení. Teď je na řadě i venkovní dřevník.

Děkujeme za návštěvu v krásné a moderní dřevostavbě a přejeme mnoho úspěchů.

Plánujete stavbu rodinného domu? Navštivte ONLINE KURZ, kde se naučíte, jak správně postupovat i na co si dát pozor. více informací »


Vydáno dne:
20.09.2017

Photocredit: Jan Homola

33

Krbová kamna, jak vybrat ta správná

Na co si při výběru krbových kamen dát pozor a jak se nespálit.. Číst více →



Markýzy na terasu: Jak se při výběru nespálit

Podle čeho vybírat markýzu na vaši terasu? Jaké existují typy markýz.. Číst více →



Krbová kamna s výměníkem teplovodním nebo teplovzdušným?

Krbová kamna, která vytopí celý dům? Když k nim připojíte.. Číst více →



Detail: Napojení obvodové stěny a stropní konstrukce

Stavíte dřevostavbu a řešíte napojení obvodové stěny na konstrukci stropu? Pokud si nejste jistí, jak na to nezoufejte a přečtěte si doporučení odborníků... Číst více →



První interaktivní on-line kurz o stavbě domu je na světě!

Nový unikátní kurz Stavíme dům aneb 6 kroků k vlastnímu bydlení vás seznámí s tím, co vás při stavbě domu čeká, na co si dát pozor, i jak šetřit peníze... Číst více →



Dřevník a přístřešek na dřevo: Uskladňujeme palivové dřevo

Dřevníky a přístřešky na dřevo jsou výbornými pomocníky pro skladování palivového dříví. Podívejte se, kde dřevník postavit a jakou zvolit konstrukci... Číst více →



Vždy si chtěli postavit víkendový dům na horách. Jak to dopadlo?

Přečtěte si příběh a zkušenosti lidí, kteří toužili po víkendovém domě v horách. Rozhodli se nerekonstruovat starý dům, ale postavit si úplně nový. Postavit si dům v CHKO nemusí být takový problém! Přečtěte si, jak na to... Číst více →



V USA jsme bydleli v 80leté dřevostavbě. Rozhodli jsme si ji postavit i doma.

Navštivte s námi dům mladé rodiny, která si nechala postavit dřevostavbu na základě architektonického návrhu. Podle čeho si vybrali firmu a proč se rozhodli pro dřevo?.. Číst více →



Video: Neuvěřitelně schované tajné místnosti

Potřebujete pauzu? Potřebujete se na chvíli schovat před celým světem? Ve videu vám ukážeme ty nejvychytanější skryté a tajné místnosti!.. Číst více →



Dům Edity a Jana – Jak se jim bydlí a co by dnes udělali jinak?

Jak se bydlí v nové dřevostavbě Editě a Janovi? Přečtěte si jejich zkušenosti s výstavbou a pár rad, které by poradili budoucím stavebníkům... Číst více →