HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dům i s pozemkem lze pořídit do 1,5 mil. Kč. Češi však tuto možnost stále opomíjí

Nedostupnost bydlení je téma, které ve společnosti rezonuje stále častěji. Rostoucí ceny nejen nemovitostí, ale i stavebních pozemků vzdalují mnoha mladým lidem jejich sen o vlastním bydlení. Existuje ale určitá skupina lidí, kteří se rozhodnou prozkoumávat nové cesty a možnosti. Jedním z takových je pan Lukáš, který dokázal s manželkou i v této náročné době zajistit bydlení ve vlastním rodinném domě, a to za skoro až neuvěřitelně nízké náklady. Způsob, jakým postupovali, jim lidé z okolí rozmlouvali. I nyní po několika letech však stále tvrdí, že takto dokázal ušetřit miliony korun a dosáhnout na sen, na nějž leckteří čekají roky. Připravili jsme proto pro vás s panem Lukášem exkluzivní rozhovor.


Dům za 1,5 mil. Kč
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Dobrý den, prozraďte nám, prosím, na úvod, kde se zrodil váš plán pořídit si vlastní dům.

Bydleli jsme toho času v bytě v pronájmu a připadali jsme si tam stísněně. Mám-li být upřímný, i jsme trochu záviděli lidem, kteří mají možnost pustit psa na zahradu, grilovat, udělat večer oheň a tak celkově mají životní prostor. Nic takového v paneláku nejde. Také jsme se chtěli posunout a pořídit si něco vlastního.

Jaké jste měli finanční možnosti?

Mizerné. V podstatě jsme dokázali dát dohromady něco přes milion korun, když jsme shromáždili všechny naše úspory a něco, co jsme získali od příbuzných tak nějak do startu. Za to dnes už nejenže nepořídíte rodinný dům, ale nepořídíte za to už ani samotný pozemek. Nastoupila tak frustrace. Ale nevzdali jsme se a začali jsme hledat alternativní cesty.

To by asi naše čtenáře zajímalo nejvíce. Jaké řešení jste pro sebe našli?

V podstatě při prohlídkách (pan Lukáš žije v okresním městě – pozn. redakce) jsme zjistili, že ačkoli ceny bytů a rodinných domů jsou přestřelené, co zůstává zatím poměrně dostupné, tak jsou různé rekreační chaty v okolí města, na periferii. A tak jsme se začali trochu více dívat tímto směrem a zjistili jsme, že se dělí na několik druhů. Některé jsou vymazlené a cenově nedosažitelné. Některé pak z toho či jiného důvodu jsou zcela nepoužitelné pro trvalejší bydlení. Avšak některé typy se při troše nápaditosti ukázaly jako velký potenciál. Cenově se takové nabídky pohybovaly běžně pod milionem korun a zde je skryto to nejzajímavější. Je to včetně pozemku.

To sice ano, ale ten pozemek přece není stavební...

To není, ale pokud na něm už nějaká stavba stojí, tak je možné ji na stejné zastavěné ploše rekonstruovat. Některé chaty jsou i vícepatrové, není to nic neobvyklého. A tak jsme se dívali po možnostech, kde zastavěná plocha již byla co největší. A něco takového jsme nakonec našli.

Ale zastavěná plocha asi nebude jediným důležitým parametrem...

To rozhodně ne. Pak samozřejmě je ve hře dostupnost, to jestli existuje příjezdová cesta. Pokud byste si například chtěli na takovou koupi brát hypotéku, byl by problém s bankou. I když my kupovali za hotové. A pak samozřejmě jsou další tři klíčové parametry, které je potřeba vyřešit. Tím prvním je elektřina. Pokud zde není, pak je dobré hledat dál. Pokud je, pak máme už v základu splněno. Ty další dva totiž jsou voda a kanalizace.

Kanalizace asi u chat není moc běžná, nebo jste něco takového našli?

Ne, nenarazili jsme na nic takového. Vše bylo řešeno formou jímky, která se musí vyvážet, což nám nepřišlo ideální, ale našli jsme na to řešení. Co se pak týče vody, tak to má také řešení, staré a známé. Jednoduše nechat vyvrtat studnu. Pokud se při průzkumu ukáže, že vody je dostatek, můžete se na studni domluvit s více sousedy a složit se na její zaplacení. To následně zkombinujete s dešťovkou, kterou chytáte ze střechy přes svod, a můžete s ní například splachovat. V této kombinaci už vám začne domek fungovat v podstatě stejně jako jiný rodinný dům, který je postaven někde ve městě u silnice a má regulérní přípojky.

Vraťme se ještě k té jímce. Je zde povinnost nechat ji pravidelně vyvážet a často její kapacita nebývá nic moc. Jak to řešíte?

Pořídili jsme si místo toho domácí čistírnu odpadních vod. Investice je to v podstatě symbolická, celkově se vejdete do několika desítek tisíc korun. A tento systém potom zajistí přeměnu odpadní vody na vodu užitkovou, kterou lze již například využít k zalévání. I když nás varoval dodavatel, že s tím nemáme zalévat například jahody nebo jiné plodiny určené ke konzumaci. Ale jinak slouží dobře a spolehlivě.

Dělali jste nějakou rekonstrukci?

Samozřejmě. Nikdo dnes nechce bydlet v několik desítek let staré rozpadlé chatě. Na druhou stranu uvést takovou stavbu do moderního hávu není zas až tak náročné a dá se to dělat postupně. Druhou variantou je na dané zastavěné ploše vybudovat něco nového. To pak samozřejmě stojí trochu jiné peníze, pořád ale se pohybujeme v nižších milionech korun, a tedy v cenovce, za kterou dnes nepořídíte ani ten samotný stavební pozemek. Což mi přijde jako opravdu mimořádně dobrá varianta.

A velikost stavby vám tedy stačí a vyhovuje tak, jak je?

Na pozemku si můžete legálně dostavět další stavbu do určitých metrů zastavěné plochy. Toho je dobré využít. Vytvoříte si tak něco jako dvojdomek, kdy tuto druhou stavbu využijete například jako úložiště pro sezonní věci. Stejně tak si můžete do země zapustit sklep, dnes se dají sehnat i plastové prefabrikované sklepy, které se jen zakopou a vše je hotové. Tohle máme také v plánu, ale zatím na to nedošlo.

Přesto mi to nedá, není to na bydlení malé?

Lidé často žijí v naprosto mylných představách o tom, co je malé. Žijí v králíkárně v paneláku, ale při představě, že si postaví dům, chtějí, aby měl aspoň 200 metrů. To je podle mě velká chyba, která zablokuje mnoha mladým lidem cestu k vlastnímu bydlení. Jde totiž o to, že pokud se naučíte žít minimalisticky, zjistíte, že vám k životu stačí opravdu zlomek místa. V tu chvíli se nabídne začít pracovat s místem trochu jinak, jinými slovy trávit víc času venku. My jsme přistavěli k domku rozlehlou terasu, na které trávíme poměrně hodně času. Dělali jsme si ji svépomocí s pomocí pár přátel. Tím jsme de facto obytný prostor značně zvětšili, aniž bychom ale potřebovali hned automaticky velký dům. Vtip je totiž v tom, kde trávíte a kde chcete trávit čas.

To je možná dobré na léto, ale co v zimě?

Je jedno, jestli je léto nebo zima, uvědomte si, že většinu času stejně je člověk mimo dům, pokud chodí do práce a má různé další aktivity. Pokud je doma, ať již s partnerem nebo s rodinou, tak zase chce čas trávit s nimi, a tedy nepotřebuje, když to tak řeknu, pro každého extra pokoj s vlastní toaletou a sprchou.

Myslíte, že takto lze žít i s dětmi?

Ano, znám takové rodiny a jsou velmi spokojené. Vtip je v tom, že lidé se toho docela dost bojí. Když pátráte po tom, proč se bojí, zjistíte, že v podstatě je to jen strach z neznámého. Nic jiného v tom není. Všichni to dělají nějak, tak já to přece budu dělat taky tak a ne jinak, protože jinak bych byl asi „divnej“. V podstatě se jedná o ovčí instinkt. Faktem je, že menší rodiny, které takto žijí, si obvykle pochvalují právě svobodu, kterou získali tím, že se vydali podobnou cestou. To, že nemusí splácet hypotéky a mohou peníze, které vydělají v práci, investovat buď do rozvoje svého bydlení a dalších dostaveb nebo mohou cestovat.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

To zní velmi pozitivně a skoro až neuvěřitelně. Je něco, na co je třeba si dát pozor?

Rozhodně. Pokud kupujete takovou nemovitost, pohlídat si různé detaily. V první řadě to, že chata nebo onen malý domek stojí na vlastním pozemku. Někdy se stane, že pozemek patří někomu jinému, to není do budoucna dobrá situace a určitě bych se nepouštěl na takovém místě do žádných rekonstrukcí. Také je dobré si ověřit, jak to tam je s vodou, typicky podle toho, jestli má někdo ze sousedů studnu. A nebo se poptat nejbližších studnařů. Zkušenost praví, že když se kohokoli se studnou zeptáte, jak je na tom, tak řekne, že voda je nepitná a má jí málo. I když to není pravda. Je to taková česká specialita (smích).

Prozraďte nám více o tomto způsobu bydlení z pohledu energie a vytápění, což je dnes důležité téma.

Topíme klasicky kamny na dřevo a elektřinou. Myslím, že je to nejčastější způsob v těchto případech. Vtip je v tom, že na malém objemu stavby, pokud si stavbu dobře zaizolujete, což jsme udělali, protopíte prostě málo peněz, ať už topíte čímkoliv. Podstatné je, aby samotný topný systém, který si pořídíte, byl levný. My jsme si dali při rekonstrukci do podlahy odporové kabely, což je asi nejlevnější varianta topení vůbec. Je nám v podstatě jedno, kolik stojí kilowatthodina, protože jich protopíme jen pár.

Poznámka redakce: Srovnejte si aktuální ceny kamen na dřevo například zde.

Zvažovali jste tepelné čerpadlo?

Ne. Je to možná dobrá věc do větších domů, kde se uplatní, ale v našem případě by nás stálo polovinu, co celý náš dům, takže to je opravdu naprostý nesmysl. Navíc nevím, kam bychom dali všechny ty technologie. To je úplná utopie a ani jsme o tom nepřemýšleli. Zato však do budoucna zvažujeme fotovoltaiku na střechu, protože co se týče energií, tíhneme trochu k nezávislosti. Ne kvůli úspoře, ale zkrátka aby, kdyby vypadl proud, tak abychom měli na čem uvařit, čím posvítit a nabít mobily.

Nějaké plány ohledně úprav do budoucna?

Chceme přestavět celou jižní stěnu tak, aby byla více prosklená a abychom získali lepší solární zisky. To nám poradil kamarád, který se v tom pohybuje roky. V kombinaci s vnějším zastíněním si tak lze zajistit v zimě topení pomocí solárních zisků a v létě příjemné klima v domě díky zastínění. Tím, že jsme víceméně v lese, tak je klima dobré i tak. Podstatný je také klid, který tu je, za což jsme vděční.

Topení vypnuté a doma 24 °C, zatímco venku je 0 °C. Promyšlený systém šetří majiteli peníze

Myslím, že vaše povídání bylo vyčerpávající. Moc děkuji za rozhovor.

Rádo se stalo.

Vydáno dne:
01.04.2024

Photocredit: Shutterstock

28

Chalupářský styl bydlení – český venkovský styl nejen na chatu a chalupu

Zařiďte si vaši chalupu v tom správném venkovském stylu. Poradíme vám, jak může vyniknou tradiční nábytek i s dekoracemi, ovšem moderní cestou. Pojďte s námi prozkoumat chalupářský styl bydlení... Číst více →



Našel dokonalý pozemek a starou horskou chatu proměnil ve vysněné bydlení

Prohlédněte si zdařilou rekonstrukci, která se málem nestala, kdyby se majitel pozemku vzdal při prvním nezdaru. Někdy se vyplatí zabojovat... Číst více →



Na Pardubicku koupili chatu v havarijním stavu – na opravy a vybavení padlo téměř půl milionu

Prohlédnete si v naší fotogalerii neskutečnou přeměnu staré rozpadající se chaty na moderní rekreační bydlení v Pardubickém kraji... Číst více →



Farmář Pavel ušetřil za stavební pozemek a luxusní chatu postavili na skalním výběžku

Farmáři Pavel a Hana si postavili krásný tiny house na jejich BIO farmě. Jak to šlo s úřady a získáním stavebního povolení, když stavěli na skále?.. Číst více →



Děti zavřela do sklepa, manžel skončil v kůlně. Chatu o šíři 4,8 metru přetvořila na nádherný domov

Jak přestavět chatu o šíři 4,8 metru tak, aby pro všechny bylo místo? Zdařilá rekonstrukce, při které manžela přesunula do kůlny... Číst více →



Důchodci pronajali svůj byt a příjem využili k přestavbě chaty na nádherný bungalov

Místo důchodu v paneláku se manželé rozhodli pro rekonstrukci letní chaty. Bungalov, který postavili, je motivoval k přestěhování... Číst více →