HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Český průkopník postavil na Moravě rodinný dům z kontejnerů za 2,5 mil.

Rozhovor s majitelem o bydlení v kontejnerovém domě byl velice obohacující. Marek s rodinou bydleli v nájmu, posléze ve vlastním bytě i ve zděném domě. Proč se nakonec rozhodli pro kontejnery? Objasnil nám legislativní hledisko, zaslal video, na kterém dům staví, a poradil, jakým chybám se během výstavby vyhnout. To vše najdete v dnešní inspirativní reportáži.


Rodinný dům z kontejnerů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Marek P. (se souhlasem)

Hledal způsob, jak vyřešit pasivní příjem

Marek si se svojí ženou postavili luxusní dům ze starých lodních kontejnerů během jednoho roku. Dlouho hledali způsob, jak vyřešit pasivní příjem, což se také stalo podmětem k započetí jejich velkého projektu. Marek se naučil přetvářet kontejnery na moderní domy a dnes veřejně předává své know-how světu. Prohlédněte si na fotkách kontejnerový dům, který postavil, nebo si níže pusťte video z průběhu výstavby. 

Jak jste vybrali lodní kontejnery?

Výběr kontejnerů je samozřejmě široký, nicméně my jsme vsadili na ty, které jsou dostupné v kterékoliv části světa. Zvolili jsme kontejnery HC40, které jsou všeobecně nejrozšířenější. Mají rovnou střechu a je zde možnost variability tvorby designu (převisy, terasy apod.).

Co stavba z kontejnerů obnáší z legislativního hlediska?

Legislativa nenařizuje, z čeho můžete nebo nemůžete stavět. Takže z mého pohledu je vše v naprostém pořádku – stavební úřad byl bez jakýchkoliv námitek.

U nás se vyskytly pouze podmínky v rámci ochranného pásma (podmínka schovat industriální vzhled kontejneru).

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Jak dlouho už v kontejneru bydlíte?

S rodinou tu bydlíme už druhou zimu. Jsme čtyři.

Vyskytlo se po technické stránce nějaké (ne)milé překvapení?

Jako laik jsem byl třeba překvapen, jak se dokáže kontejner prohnout poté, co se vyřežou otvory na okna. Nebo třeba i to, jak jednoduché je naučit se svařovat.

Jaké pociťujete výhody bydlení v kontejneru oproti běžnému domu?

K dnešnímu dni jsem nenašel rozdíl mezi klasikou a kontejnerem. Kdo nevěří, ať přijede a vyzkouší. :) Je potřeba ho samozřejmě dobře zateplit. Dnes bych řadil náš dům do kategorie běžných domů. 

Aktuální ceny izolačních materiálů si srovnejte zde.

Jaké výhody má podle vás výsledná stavba?

1.    Určitě bych vyzdvihnul rychlost, která předčí všechny ostatní materiály.
2.    Výhodou je i jednoduchost výstavby, šikovný kutil to zvládne svépomocí.

Naše stavba z pěti kontejnerů trvala 9 měsíců, kde v prvních 6 měsících zvládne všechno opravdu pouze jeden člověk. I proto jsme zvládli odvysílat přes 40 epizod videí, kde se staví dům krok po kroku.

Stavěl jste dům svépomocí, nebo zasahovala i firma?

Snažil jsem se ze začátku opravdu držet myšlenku jednoho člověka. Postupně však přibývaly chvíle, kdy jsem si nechal radit od odborníka, který častokrát přiložil ruku k dílu.

Ke konci byly dny, kdy jsem měl na domě celou olomouckou drifterskou scénu. Dokonce byl i den, kdy nás bylo na stavbě 12. Chtěl jsem vše dokončit co nejdříve a nastěhovat se do Vánoc.

Jakou roli hraje v projektu dřevo?

Dřevo je velice důležitým izolačním prvkem použitým u přechodu mezi oknem a kovovým rámem – desky doporučuji ohoblované a natřené minimálně protiplísňovým přípravkem.

Kolik jste do rodinného kontejnerového domu investovali?

Vyřazené lodní kontejnery můžete v Česku pořídit už od 95 000 Kč, nové od 130 000 Kč. Naše stavba o velikosti 150 m2 s 30 m2 velkou terasou vyšla v té době na cenu 1,8 milionu korun. Každopádně po níže zmíněných úpravách jsme se dostali na celkovou cenu 2,5 milionu korun:

  • terénní úpravy (bydlíme ve svahu)
  • 3× betonová opěrná zeď
  • veškeré vnitřní vybavení včetně kuchyně

Řešili jste při návrhu a plánování nějaké komplikace?

Až po podání na stavební úřad šlo všechno jako po másle. Postupně se však vyskytly nepříjemné informace, např. že stavíme v památkové zóně a že je nutno změnit vzhled fasády. My chtěli přirozeně rezavějící pláty plechu s kombinací taho-kovu a stavební úřady trvaly na klasické točené omítce.

Jak dlouho probíhal proces od návrhu až po hotový dům?

Myslím, že jsme se ke dni stěhovaní dostali na 9 měsíců od začátku stavby. Plus tedy návrh a stavební povolení, které trvalo cca 1 rok.

Jak máte vyřešený systém vytápění/chlazení v kontejneru?

Dům je vytápěn přes infra topné fólie, které jsou pod anhydridem (bezúdržbové, řízené přes chytrou domácnost). Aktuálně máme zálohovou platbu 4500 Kč (elektřina, topení).

Líbí se vám myšlenka chodit po vyhřáté dřevěné podlaze? Podívejte se kolik stojí topné rohože – aktuální ceny.

U kontejnerového domu je nutná výměna vzduchu. U nás doma jsme zvolili rekuperační jednotku, kde navíc využijeme tepla vycházejícího vzduchu na ohřev vzduchu čerstvého.

Už jste slyšeli o rekuperaci vzduchu? Podívejte se na její aktuální ceny.

Rekuperace vzduchu – co to je, jak funguje a co umí kromě větrání. Vyplatí se vám do ní investovat?

Jak se řeší přípojky v kontejnerovém domě?

Dobrá otázka. Kontejner má sice výšku 2,9 metrů, ale určitě nechcete snižovat strop kvůli odpadům nebo rekuperaci. Celé horní patro domu je zvednuté o 25 cm přes železné jekly (ocelové profily), na kterých horní dva kontejnery leží.

A jak se vám v kontejneru žije?

Opravdu je to bydlení jako každé jiné, vizuálně nepoznáte, že jste v kontejnerech (žádné ozvěny jako v jeskyni nebo podobně).

Doporučil byste kontejnerový dům ostatním?

Určitě ano, je to alternativa. Možná ne nejlevnější, ale zase o to rychlejší proces výstavby.

Názor redakce:

Podobně jako říká pan Marek, kontejnerové domy nepatří k finančně nejdostupnějším variantám. Tyto konstrukce vyžadují značnou tepelně izolační obálku, která vám celou stavbu prodraží. Kontejnerové domy jsou rychlou variantou pro ty z vás, kteří si chcete postavit dům svépomocí. Z hlediska financí se takový dům nejvíce vyplatí pouze v teplejších klimatických oblastech (v zahraničí). Skvělou alternativou jsou v České republice např. modulové domy.

Kdybyste byl opět na začátku, rozhodl byste se stejně?

Těch fází během výstavby je opravdu spousta a komplikací stejně tak. Ale myslím, že to byl správný krok. 

Velice děkujeme Markovi za rozhovor, který se pro nás stal obrovským přínosem. Více podrobných informací o konstrukční stránce výstavby kontejnerových domů naleznete ve fotogalerii.

Napište nám

Stavíte nebo rekonstruujete dům, chatu nebo tiny house? Podělte se o své zkušenosti i s ostatními čtenáři. Napište nám do redakce na adresu redakce@drevostavitel.cz, připojte krátký popis, několik fotek a inspirujte skrze Dřevostavitele i další stavebníky.

Vydáno dne:
15.12.2022

Photocredit: Marek P. (se souhlasem)

8

Z Prahy do Brna za 20 minut? Brzo se možná dočkáme díky tomuto dřevěnému mrakodrapu!

V Brně má do padesáti let vyrůst futuristický dřevěný mrakodrap ukrývající stanici hyperloopu. Zajímá vás, jak bude nejspíš vypadat?.. Číst více →



Po zaplacení nájmu jim už nic nezbylo, rychle si tedy postavili vlastní levné bydlení

Když v bytě platíte tak vysoký nájem, že už nic neušetříte, je nejvyšší čas si postavit vlastní bydlení. Rychle a levně... Číst více →



Rodinný dům k nastěhování za 6 měsíců

Rodinný domek v Havlíčkově Brodě byl kompletně zrealizován za neuvěřitelných šest měsíců a majitelé jsou s výsledkem nadmíru spokojení. Jak dokázali dům tak bleskurychle postavit?.. Číst více →



Prefabrikovaný flexibilní dům chrání své obyvatele před divokými požáry

Když potřebujete rychle postavit dům, vyberete prefabrikovaný. Když nemáte dost peněz, vyberete takový, který se dá kdykoliv rozšířit... Číst více →



Postavte si levný a stylový mini domek svépomocí. Zn.: Za šest týdnů

Jak vyřešit vlastní bydlení levně, rychle a ekologicky? Postavte si mini domek na kolečkách svépomocí. Jak na to se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Kontejnerový dům se stal domovem 7členné rodiny s nízkými příjmy

Za pomoci levných materiálů se dá postavit finančně dostupný dům pro rodiny, které mají nízké příjmy a potřebují pomoc. Jak takové bydlení vypadá?.. Číst více →



Moderní rodinné domy a chaty z celého světa ukazují současné trendy v bydlení

Stavby, na které jen tak nenarazíte, jsou k nahlédnutí v naší fotogalerii. Jestliže vás zajímá, co je momentálně v trendu, přečtěte si náš nový článek o moderním bydlení... Číst více →



Honza si nechal postavit hezký bungalov 4+kk ve své rodné vesnici u Jihlavy

Prohlédněte si typový bungalov 4+kk postavený nedaleko Jihlavy. Proč se majitel, pan Honza, rozhodl pro dřevostavbu a jak jeho dům vypadá?.. Číst více →



Vystupte z řady a bydlete levně, rychle a stylově. Proč volit kontejnerový dům?

Chtěli byste rychle a levně bydlet? Investujte čas, úsilí a vaše peníze do svého vlastního bydlení. Kontejnerové domy jsou stále víc populárním řešením... Číst více →



Zkušenosti se stavbou rodinného domu – na čem znatelně ušetřit a jak se vyhnout stresu

Prohlédněte si české rodinné domy včetně půdorysů, na jichž doporučeních byl založen tento článek. Přinášíme vám zkušenosti českých stavebníků z první ruky... Číst více →