HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Moderní rodinné domy a chaty z celého světa ukazují současné trendy v bydlení

Přinášíme vám obrovskou dávku toho nejlepšího ze všech koutů světa. V naši fotogalerii najdete stavby, na které jen tak nenarazíte. Jak se říká, to nejkrásnější je světu ukryté a čeká až bude objevené. Do našeho žebříčku TOP staveb jsme vybrali kromě moderních bungalovů a patrových domů i tzv. áčka, tiny housy, kontejnerové domy, rustikální stavby a mnoho dalšího.


moderní rodinné domy a moderní chaty
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Justin Mullet (se souhlasem)

Áčka se vrací do módy

Chaty do tvaru písmene A se stavěly v 70. letech, dnes mají ovšem obrovský úspěch a díky svému modernímu vzhledu jsou čím dál více žádanější. Tento typ stavby můžete využít nejen jako rekreační chatu, ale stejně tak i jako rodinný dům (vhodné pro bydlení až 6 osob). Svým způsobem se jedná o atypickou stavbu, čili pokud máte pozemek v řadové zástavbě, úspěchu se nedočkáte. Na druhou stranu jsou áčka dobrou volbou pro propojení bydlení s přírodo, pozemek na okraji lesa je pro ně naprosto ideální. Prohlédněte si moderní áčka i další populární typy staveb v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Justin Mullet (se souhlasem), Marek Wojtusciszyn, Miha Bratina (se souhlasem), Adriana Tobos

Pro áčkové domy je tedy už podle názvu typický jejich tvar se sedlovou střechou. Dále je u spousty z nich realizovaný přesah střechy, který zároveň kryje venkovní terasu. Propojení s přírodou je často zajištěno celoplošnými prosklenými stěnami. Velkolepost interiéru je dána místnostmi, které jsou otevřené až ke krovu.

Mohlo by vás zajímat: Originální bydlení v áčkových stavbách

Rustikální styl chat a domů, ale v moderním hávu

Masivní dřevěné prvky, tradiční motivy, kámen a různé bavlněné tkaniny. Tyto prvky jsou pro rustikální styl naprosto specifické. Často se lidem rustikální interiéry vybavují ve spojitosti s venkovským životem a lesními chatami, jelikož je jejich podstatou přenést přírodu dovnitř domu. Pravdou však je, že se tento styl objevuje čím dal častěji v městských bytech i moderních domech. Např. rustikální kuchyně či rustikální koupelny se vyznačují svojí praktičností a všestrannou funkčností.

Mohlo by vás zajímat: Rustikální interiér aneb vneste přírodu i k sobě domů

Musíte myslet i na kombinace barev. Interiéry jsou do barev teplejších odstínů a vaše rustikální kuchyně by se měla obejít bez lesklé pracovní desky. Dekoracemi jsou v tomto případě různé polštáře, rostliny, archaické textury prádla nebo koberců. Nábytek je přírodní a neutrální. Mezi oblíbené materiály patří kravská a ovčí kůže, juta nebo patchwork.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Tmavé dřevo a kámen jsou zde materiály číslo jedna. Obývací pokoj může zdobit kamenná stěna nebo kamenný krb. Dřevěné viditelné trámy u stropu jsou stejně tak oblíbeným prvkem.

Mohlo by vás zajímat: Kamenný krb je dominantou každého domu, má však svá ale

Dřevo, kámen a sklo jsou v kurzu

Nakombinovat správně barvy není jednoduché, ale co potom správný výběr materiálů? Musí si hrát do noty a vy se v jejich přítomnosti musíte cítit příjemně. Dřevo s kamenem a s prvky skla jsou ideální volbou. Nepůsobí hekticky a svojí strukturou k sobě ladí a doplňují se. Jestliže byste k těmto třem materiálům našli sympatie, vhodné barvy na doplnění interiéru domu volte neutrální. Spoustu inspirace na toto téma si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Mohli jste si sami povšimnout, že se jedná o přírodní materiály. Využívají se již několik stovek let a stále jsou v trendech na prvním místě. Jejich výhodou je, že nestárnou anebo stárnou do krásy. Kámen je neměnný a dřevo se při mechanickém poškození může lehce zbrousit. Takovou vlastnost např. plasty nemají.

Tiny house pro milovníky minimalismu

Malé a minimalistické, takové je bydlení v tiny housu. Tiny house je nejlepší volbou pro dobrodruhy, pro ty, kteří milují svobodu a cestování, jsou neradi omezováni a nepotřebují mnoho prostoru, jednoduše skromní lidé. Variant realizací domku je více. Nejčastější volba padne na pojízdný tiny house, který s vámi může procestovat svět. Pakliže nechcete kolečka, mini domek lze založit i např. na pilotech.

Jde o opravdu malý prostor, přibližně 30 m2 (velikosti se ovšem pohybují od 15 do 95 m2). Důležité je tedy promyslet do detailu celkovou dispozici tak, aby byl každý kout nějakým způsobem využitelný.

Mohlo by vás zajímat: Na zahradě postavil modulový domek pro svou maminku

Máme skvělou zprávu i pro domácí kutily. Tiny house si můžete postavit svépomocí. Konstrukce je ve většině případů ze dřeva, izolaci můžete použít klasickou, případně i lněnou nebo konopnou. Pokud byste chtěli využít další udržitelné materiály, vhodné jsou např. dřevovláknité desky a jílové nátěry.

Atypické kontejnerové domy jsou ekologickým řešením

Kontejnerový dům? To jako budu bydlet v kontejneru? Určitě většina z nás měla podobnou reakci, když slyšela o kontejnerových domech poprvé. Ve všeobecnosti se však jedná o modulární a nízkonákladové stavby. Kontejnerové domy si zachovávají svůj vzhled, což znamená, že se zde obejdete bez fasády. Možností jsou i dřevěné obklady. Domy nejsou zpravidla tak velké, na druhou stranu jsou ale velice moderní a když si trochu pohrajete s designem, mohou být velice útulným místem.

Máme pro vás pár tipů: Vyhrajte si se světlem, ať už se jedná o světlo denní nebo umělé. Bytové doplňky hrají klíčovou roli. Záleží jen na vás, jestli zvolíte neutrální barvy jako je bílá v kombinaci s hnědou, khaki a béžovou nebo mix barev, jako je bílá, šedá, černá s doladěním do kontrastu se žlutou nebo tmavě modrou. Cestou k úspěchu jsou také různé potisky a vzory.

Výhodou kontejnerových domů je rychlost realizace (přibližně 8 týdnů). Dále potom ekologicky šetrný způsob výstavby, neboť se kontejnery nemusí nešetrně likvidovat. V neposlední řadě se jedná o atypickou stavbu a kdo by nechtěl dům, u kterého se kolemjdoucí zastaví a zpovzdálí jej obdivuje?

Mohlo by vás zajímat: Kontejnerové domy jako světový trend: Mají u nás budoucnost?

Umístění domu ve svahu, v poušti nebo na vodě

Domy a chaty se staví čím dál více na těžko dostupných místech. Myšlenka probudit se, roztáhnout závěsy a vidět krásnou rozprostírající se krajinu láká spoustu lidí. Mít rodinný dům nebo chatu zapuštěnou do kopce je moderní, ovšem není to ve všech případech tak růžové, jak to může vypadat. Komplikace spojené převážně s dopravou jsou v tomto případě největší překážkou.

Mohlo by vás zajímat: Mladá rodina bydlí v malém domku uprostřed lesů západně od Prahy

Na druhou stranu je zde nespočet výhod. Kromě pohádkového výhledu pozorovaného z terasy s kávou v ruce si dopřejete i čistějšího vzduchu. Konkrétně pokud byste stavěli na kopci v horách, městský smog z továren a automobilového průmyslu bude od vaší domácnosti daleko. Další výhodou je naprostý distanc od rušného života. Přeci jen je větší pravděpodobnost, že se setkáte se sousedy v řadové zástavbě v blízkosti většího města než někde na svahu v horách, na vodě nebo i na poušti. Čtete správně. Jestliže vás zajímají domy na netradičních místech, určitě nakoukněte do naší galerie fotografií.

Zdroj informací: Kateřina Pospíšilová

Vydáno dne:
18.11.2021

Photocredit: Justin Mullet (se souhlasem)

4

Bungalov nebo dům na patro?

Podíváme se na výhody a nevýhody přízemních a vícepatrových domů... Číst více →



Dřevostavby jako bungalovy: Proč je to výhodné?

Proč je výhodné stavět dřevostavby jako bungalovy? Odpověď v příspěvku.. Číst více →



Moderní bungalov na tradiční farmě? Posuďte sami, jak se architektům povedl

Je možné postavit moderní vzdušný bungalov na tradiční farmě v jižní Anglii? Přečtěte si náš článek a posuďte sami, jak se architektům podařilo skloubit staré s novým... Číst více →



Moderní bungalov na stáří – 360° videoprohlídka domu

Navštivte s naší 360° kamerou zajímavý bungalov, který si nechal postavit starší manželský pár. Stavba byla velmi rychlá, a to i díky tomu, že přesně věděli, jak má stavba vypadat... Číst více →



Atriový bungalov jako dokonalé propojení venkovního a vnitřního prostoru

Atriový bungalov je ideálním řešením pro ty, kteří milují otevřené domy, ale zároveň nemají rádi, když jim sousedé koukají do talíře. Prohlédněte si tento dům skrytý mezi borovicemi... Číst více →



Bungalovy do tří a půl milionů, které se v Česku staví nejčastěji

Bungalovy patří mezi nejoblíbenější typ staveb u nás. Které z nich se těší největší oblíbenosti a jsou nejčastěji vyhledávány?.. Číst více →



Lada s Patrikem to nevzdali a dnes bydlí ve svém vysněném bungalovu

Na návštěvě u Lady a Patrika se budete cítit jako doma. Sympatická majitelka bungalovu nám prozradila, jak se její rodině v dřevostavbě žije... Číst více →



Pětičlenná rodina Martiny a Václava bydlí v dřevostavbě na dosah Prahy

Martina a Václav se rozhodli pro klidné rodinné bydlení na dosah Prahy, kam dojíždí do práce. Co pro ně bylo při plánování nového domu stěžejní? A jaká je jejich zkušenost s dřevostavbou?.. Číst více →



Áčkové chaty – 70+ inspirací na překrásné stavby v přírodě

Rekreační i rodinné chaty do tvaru písmene A jsou spojením staré funkčnosti v moderním pojetí a kouzelné přírodní atmosféry. Co ještě nevíte o áčkových chatách? Prohlédněte si fotky v galerii 70+ áčkové chaty – inspirace... Číst více →



Velkolepá áčková chata s proskleným štítem a terasou je ukrytá v lesích

Lesní chata do tvaru A podtrhuje nejmodernější trendy současného navrhování interiérů. Podívejte se na fotografie v galerii... Číst více →