HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Když sousedova kočka není zvaný host. Zabránit jejímu vstupu na pozemek lze velmi jednoduše

Rodinný dům se zahradou má v Česku několik milionů lidí. K takovému bydlení neodmyslitelně patří i určitá forma sdílení prostoru se sousedy. Do takového sdílení patří i situace, kdy se nám po pozemku mohou prohánět všelijaká zvířata. Ne vždy to ale může být žádoucí. Někteří lidé mohou mít na určitý typ zvířat alergii, může to dráždit některé naše mazlíčky, mohou nám zanechat na pozemku nehezkou smradlavou vzpomínku a tak podobně. Pojďme se dnes zaměřit konkrétně na kočky. Zjistili jsme, jakým způsobem se dá jednoduchou a přirozenou cestou zabránit vstupu sousedových koček na náš pozemek.


Rostliny odpuzující kočky
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pixabay (CC0)

Kočka není pes

Průměrný cvičený pes je schopen porozumět významu až 165 lidských slov. Kočky prý zvládnou až dvakrát tolik, jen je jim to úplně jedno. A to je právě možnou příčinou problémů, které s cizími kočkami můžete mít. Jste jim lhostejní a vaši zahradu klidně považují za své teritorium, lovecké území, prostor k páření a třeba i toaletu. Vy naopak dáváte přednost zpěvu ptáků, nestojíte o mrtvé myšky na zápraží a záhonky si raději hnojíte sami. Jak tedy například sousedovým kočkám vysvětlit, že se s nimi o vlastní prostor dělit nechcete? Jde to. Stačí, když své území osadíte rostlinami, které kočky přirozeně odpuzují.

Špatný výběr dřeviny pro živý plot může způsobit velké problémy

Rostliny z kočičího pekla

Následující rostliny fungují jako kočičí repelenty na přírodní bázi.

Kakost český (Geranium bohemicum)

Kakost je kočkám nepříjemný hned dvěma způsoby. Odpuzuje je pro ně nepříjemnou intenzivní vůní a současně vytváří povrch, po němž svými tlapkami chodí jen nerady.

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia)

Je to fascinující rostlinka pro své medicínské využití, ale skvěle vám pomůže i proti kočkám. Ty totiž mají velmi silně rozvinutý čich a výrazné vůně je dráždí.

Voňatka citronová (Cymbopogon citratus)

Voňatka je překrásná a voní po citrusových plodech. Co se na ní nelíbí kočkám? Narušuje jejich pachovou komunikaci. Vytváří pro ně zónu, kde takříkajíc nemají signál.

Routa vonná (Ruta graveolens)

Dorůstá výšky polokeře a svým majestátním vzhledem umí dotvářet charakter přírodní zahrady. Kočky ji přímo nesnáší, protože do ovzduší vylučuje pro ně závadné látky.

Polej obecná (Mentha pulegium)

Polej je nízce rostoucí půdopokryvná bylinka připomínající svou intenzivní vůní mátu. A kromě toho, že ji nesmírně proslavila písnička od kapely Nirvana? Ano, odpuzuje kočky.

Kopřivěnka psí (Coleus caninus)

Kopřivěnka by vám v zahradě, do které kočky nesmí, určitě chybět neměla. Její nafialovělé kvítky totiž kočkám připomínají zápach jejich nesmiřitelných nepřátel, psů. Bojí se jí.

Dobromysl obecná (Origanum vulgare)

Není jen skvělou bylinkou do kuchyně. Do svého okolí totiž dobromysl vyzařuje látku, vonnou silici zvanou carvacol. A ta na čichový aparát koček působí jako alergen.

Smil italský (Helichrysum italicum)

Je to polodřevitá trvalka, která je silně aromatická. Tak aromatická, že se jí i ty nejneposednější kočky raději vyhýbají obloukem. Nechtějí se jí dotknout, aby nezačaly vonět stejně.

Hlohyně šarlatová (Pyracantha coccinea)

Hlohyně je popínavý i plazivý keř, který kočkám vystavuje zákaz vstupu stejně důrazně, jako řidičům značka na silnici. Obsahuje kyanogenní glykosidy, které jim čpí.

Šalvěj rozmarýna (Salvia rosmarinus)

Šalvěj se vyznačuje svou intenzivní vůní, která je ovšem pro kočky tak intenzivní, že má až omračující účinek. Zdroji tohoto pro ně tak silného zápachu se budou preventivně vyhýbat.

Ptáte se, jaká kouzla za tím stojí?

Je to vlastně prosté. Zatímco lidé disponují v průměru pěti miliony čichových buněk, kočky jich mají 200 milionů. To, co nám může připadat jako docela intenzivní vůně, je tedy odzbrojuje čtyřicetkrát větší silou. A protože se kočky řídí svými zvířecími instinkty – teritorium si značí a partnery vyhledávají na bázi čichových podnětů – silná aromata na ně působí rušivě.

Zmíněné druhy rostlin narušují jejich životní rutinu, orientaci, komunikaci. Jistě si nepůjdete odpočinout a posedět s přáteli a kávičkou vedle zapnuté sbíječky. Ten kravál by vám na klidu nepřidal a neslyšeli byste se. A zrovna tak, jako nás ohlušuje randál bouracího kladiva, dokážou nos koček „ohlušit“ intenzivní dráždivé vůně.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Správné místo je zásadní

Jak s rostlinnými repelenty pracovat? Obecně se doporučuje vytvářet cosi jako bariérovou ochranu. Abyste kočky odpudili, je třeba na hranicích pozemku či zahrady uvedené rostliny vysadit. Práci si můžete usnadnit tím, že zvolíte výsadbu do květináčů, které pak můžete volně přemísťovat podle potřeby. Třeba kolem plotu nebo mezi záhonky.

Důležité je zacílit na místa, která kočky lákají. Pokud si jemný štěrk na vysypané pěšince pletou s kočkolitem, postavte tu květináče v hustotě dvou repelentních rostlin na metr čtvereční. Kočku už tu neuvidíte. Dobré také je, že těmito pro kočky repelentními rostlinami řešíte víc než jeden problém.

Levandule a voňatka skvěle odpuzují i bodavý hmyz, čerstvý rozmarýn a dobromysl se v kuchyni neztratí, smil je skvělý pro domácí výrobu aromatických olejů. Odpuzujete tak nezvané kočky a přitom máte užitek navíc. Soused nemusí vůbec vědět, proč už se vaší zahradě jeho kočky vyhýbají.

Vydáno dne:
24.04.2024

Photocredit: Pixabay (CC0)

72

Jak založit rychle rostoucí živý plot?

Jak vybrat dřeviny pro živý plot a kde je vysadit? Povíme si v článku... Číst více →



Soukromí na zahradě – živý plot, dělicí stěny a další skvělé vychytávky

Přemýšlíte, jak si udělat soukromý koutek na vaší zahradě? Prohlédněte si zajímavé tipy a vychytávky, jak si takové místo jednoduše vytvořit... Číst více →



Sousedovo grilování na balkoně mě přivádí k šílenství. Mohu se nějak bránit?

Čtenářka Kateřina nás kontaktovala s prosbou ohledně řešení sousedského sporu, které se týká grilování. Jaké se v takové situaci bránit?.. Číst více →



Zakázat nájemníkovi kouření ani chov zvířat majitel nesmí

Domy a bytové jednotky, ve kterých bydlí silní kuřáci nebo vášniví chovatelé domácích zvířat (typicky koček), mají jedno poměrně známé specifikum... Číst více →



Nejezděte do Tater, pokud máte psa. Hrozí pokuta až 80 tis. Kč

Ačkoli jsou čtyřnozí miláčci od nepaměti nejlepším přítelem člověka a jejich základní domovinou je příroda, vedení TANAP se rozhodlo, že jejich vstup do místních hor zcela zakáže... Číst více →



Předzahrádka může skvěle nahradit drahý plot. Často je však potřeba nejprve konzultovat s úřadem

Kde najdete levné varianty drahých plotů? Jaké předražené rostliny mají v Česku svou levnou alternativu? Jak vyřešit bezúdržbovou předzahrádku? A jak zvítězit v boji se sousedy a s obecním úřadem?.. Číst více →



Odmítnout pronájem nemovitosti může majitele přijít draho

Vlastnictví nemovitosti má v Česku velkou tradici a skoro každý buď nějakou vlastí nebo má zájem v budoucnu pořídit... Číst více →



Běhá váš pes na cizí pozemek a v noci štěká? Hrozí vám soud a pokuta až 100 tisíc

Pro mnohé se jedná o člena rodiny, může však také narušit sousedské vztahy. V takovém případě někdy dochází i k volání policie, podání žaloby nebo udělení vysokých pokut... Číst více →



Spoluvlastnický podíl na cestách lze darovat obci. Přináší to řadu výhod

Možná jste při pohledu do katastru nemovitostí zjistili, že společně se svou nemovitostí a souvisejícím pozemkem jste také majitelem podílu na některých společných prostorech okolo vašich nemovitostí... Číst více →



Za pokácení stromů na vlastním pozemku hrozí pokuta 100 000 Kč

Ačkoli se mnoho lidí domnívá, že na svém vlastním pozemku si můžou dělat v podstatě všechno, co se jim zlíbí, není tomu úplně tak... Číst více →