HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Spoluvlastnický podíl na cestách lze darovat obci. Přináší to řadu výhod

Možná jste při pohledu do katastru nemovitostí zjistili, že společně se svou nemovitostí a souvisejícím pozemkem jste také majitelem podílu na některých společných prostorech okolo vašich nemovitostí. Typicky se pak jedná o cesty využívané k přístupu na dané nemovitosti. Držení vlastnických práv k těmto cestám s sebou však nenese žádné výhody, spíše naopak.


Spoluvlastnický podíl na cestách lze darovat obci
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: kewl (Flickr CC 2.0)

Na chatu po tankodromu

Problém cest, které mají více soukromých vlastníků, je zejména v tom, že obec nemá z podstaty věci povinnost takové cesty udržovat v uživatelném stavu. To jest v létě se starat o jejich technický stav a v zimě zajišťovat jejich průjezdnost. Obce to v některých případech dělají nad rámec své povinnosti, někde od toho ale již upustili. Kvůli soukromému vlastnictví těchto cest rozdělenému mezi jednotlivé spoluvlastníky tak vzniká paradoxní situace, že cesty chátrají a jsou špatně průjezdné.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Převod na obec překvapivě přináší výhody

S vlastnictvím cest se tedy nesou pouze povinnosti. Příjezdová cesta jako taková musí zůstat průjezdná, a tedy ani v případě, že bude převedena na obec, nehrozí, že se její využitelnost jakýmkoli způsobem zhorší. Naopak ve chvíli, kdy obec nabude vlastnická práva nad touto cestou, vzniká jí povinnost se o cestu starat a udržovat ji ve funkčním stavu. Tím tato finančně velmi nákladná povinnost odpadá vám i ostatním spoluvlastníkům. Situace je tak prospěšná pro všechny zúčastněné strany.

Sto vlastníků sto názorů

Problémem může být velké množství spoluvlastníků, kteří společně drží vlastnická práva k jedné společné cestě. Přesvědčit všechny spoluvlastníky o převodu jejich podílu na obec je poměrně složité a čím více spoluvlastníků je, tím hůř se situace převodu řeší. V případě menšího množství spoluvlastníků je však možné se s obcí a ostatními vlastníky domluvit a převod zrealizovat. Pomůžete tím nejen obci, které zjednodušíte agendu, ale také zejména sobě a ostatním, kteří cestu využívají.

Vydáno dne:
03.05.2024

Photocredit: kewl (Flickr CC 2.0)

1

Jak postavit nový plot bez souhlasu úřadu a souseda
Víte, jaké oplocení si můžete postavit bez souhlasu souseda, a co taková příprava před stavbou plotu obnáší? To se dozvíte v následujícím článku.

Chceme stavět vlastní dům – vyberme správný stavební pozemek
Víte, co všechno je se stavebním pozemkem spojeno a na co si máte dát u jeho koupě pozor? Přečtěte si více informací v článku.

Nahlásil sousedovu černou stavbu, nyní má sám problém
Sousedské spory jsou tu s námi od nepaměti. Přesněji řečeno od doby, kdy si lidé začali stavět své příbytky ve vzájemné blízkosti.

Když sousedova kočka není zvaný host. Zabránit jejímu vstupu na pozemek lze velmi jednoduše
Rodinný dům se zahradou má v Česku několik milionů lidí. K takovému bydlení neodmyslitelně patří i určitá forma sdílení prostoru se sousedy.

KVÍZ: Jak se dělí majetek při rozvodu? Správně odpoví jen každý desátý Čech
Komu připadne zděděný majetek a jak je to s hypotékou při rozvodu? Ačkoliv se v České republice rozpadne téměř každé druhé manželství, na tyto otázky dokáže odpovědět málokdo.

Ideální čas na pořízení nemovitosti právě nastal. V dohledné době se zřejmě nebude opakovat
Pořízení nemovitosti je pro většinu lidí událost, ke které se odhodlají jen jednou za život. Pro některé ani to ne.