HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Všem vlastníkům nemovitostí hrozí pokuta 400 tisíc za chybějící dokumentaci. Řešení je přitom překvapivě snadné

Ať už jste vlastníkem novostavby nebo starší nemovitosti, měli byste si pořádně ohlídat, zda máte v pořádku příslušnou dokumentaci. Za pár chybějících lejster totiž můžete dostat téměř půl milionovou pokutu. Problém je v tom, že v mnoha případech dokumentace chybí nebo není kompletní a majitelé nemovitostí netuší, co s tím. Není však třeba propadat panice. V článku vám poradíme, jak tuto situaci snadno a levně vyřešit.


Jak získat chybějící dokumentaci k nemovitosti? Existuje snadné a levné řešení
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz a Josef P. (se souhlasem)

Povinnosti se nevyhne žádný vlastník nemovitosti

Stavební zákon, který byl v posledních měsících vášnivě diskutován, nabude účinnosti v plném rozsahu 1. července 2024. Některé oblasti této novely však začaly platit již 1. ledna 2024. Mezi ně patří například navýšení pokuty za nedostatečnou stavební dokumentaci, a to z 200 na 400 tisíc. Povinnost uchovávat aktuální stavební dokumentaci vznikla již v roce 2006, nicméně v letošním roce se pokuta za chybějící nebo nedostatečné dokumenty může vyšplhat až na dvojnásobek.

Je třeba také upozornit na to, že se tato skutečnost netýká pouze nových staveb, ale také těch stávajících, zkrátka a jednoduše všech. Donedávna nebylo žádnou výjimkou, že nemovitost neměla dostatečnou dokumentaci o svém současném stavu, nebo dokonce vůbec žádnou. To se však s příchodem tohoto roku pomalu mění.

Pokuta v řádech statisíců

V případě, že majitel nebude mít ke stavbě aktuální a odpovídající dokumentaci, hrozí mu nově pokuta ve výši až 400 tisíc korun. Tato sazba byla novelou zvýšena z původních 200 tisíc korun. Cílem vysokých sankcí je lidi přimět k tomu, aby si aktuální dokumentaci poctivě vedli, a právě s ohledem na výši této pokuty se opravdu nevyplatí pečlivé vedení dokumentace podcenit.

Nemáte aktuální dokumentaci? Ještě si nemusíte zoufat

V případě, že nemáte aktuální nebo vůbec žádnou projektovou dokumentaci, měli byste nejdříve zamířit na stavební úřad. Pokud ani zde nebudou mít žádné dokumenty k vaší stavbě, může se úřad podívat na archivní satelitní snímky. V případě, že se na nich nemovitost vyskytuje, je možné vystavit takzvaný pasport, tedy jakousi náhradu za originální dokumentaci. Ten je identický s dokumentací současného stavu objektu a obsahuje totožné části.

Zákon č. 283/2021 Sb. říká, že: „Vlastník stavby je povinen uchovávat po celou dobu trvání stavby ověřenou dokumentaci odpovídající jejímu skutečnému provedení podle vydaných povolení. V případech, kdy se dokumentace nedochovala nebo není v náležitém stavu a stavba byla povolena nebo povolení podle právních předpisů platných při provedení stavby nevyžadovala, je vlastník stavby povinen pořídit pasport stavby.“

Všem vlastníkům nemovitostí vznikla 1. ledna nová povinnost. Pokud na ni zapomenou, hrozí jim pokuta 400 tisíc

A kolik mě to bude stát?

Nechat si vytvořit zmíněný pasport není nic složitého. Hotový bude cca za několik týdnů a jeho cena se může lišit v závislosti na tom, u koho si jej necháte dělat. Průměrná cena za vypracování pasportu stavby také závisí na velikosti a složitosti nemovitosti. Pro běžné rodinné domy se ceny obvykle pohybují v rozmezí 20 až 40 Kč za metr čtvereční zastavěné plochy. U složitější stavby mohou částky narůst až do 150 Kč za metr čtvereční. Celkově tak zaplatíte cca 1–3 tisíce u bytů a 3–10 tisíc u rodinných domů.

Existuje řešení, které je zdarma

Zde se už dostáváme oproti pokutě 400 tisíc na mnohem přijatelnější částku. Pořád však existuje i varianta, která je zdarma. Pasport totiž může ve skutečnosti zhotovit prakticky kdokoliv, jelikož zákon neukládá, že by ho mohla udělat pouze autorizovaná osoba. Je však třeba mít na paměti, že každý úřad může vyžadovat jiné náležitosti. Proto byste se měli nejdříve na příslušném úřadě informovat, co vše po vás bude vyžadovat.

Na to, co vše má pasport obsahovat, se můžete podívat v galerii.

Jakmile tento pasport podáte na stavební úřad, můžete si s ním domluvit konkrétní prohlídku, po které úředník stavbu zapíše do RÚIAN, tedy Registru územní identifikace, adres a nemovitostí.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
25.06.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz a Josef P. (se souhlasem)

2

Nový stavební zákon je tu. A s ním přichází velké změny
Povedlo se nám s redakcí získat čerstvé a ověřené informace, co nový stavební zákon přináší a co se pro nás, běžné občany, mění. Není toho málo.

Firmy se k nim otáčely zády. Pravidla hry se změnila, když se dozvěděly o jejich majetku
Nesnadný výběr stavební společnosti nebyl jedinou překážkou, která potkala mladý pár. V rozhovoru nám slečna Veronika prozradila, že se s přítelem nedokázali shodnout ani na konstrukčním systému stavby. „Tohle byl snad největší boj, který jsme spolu kdy svedli,“ dodává.

Nový stavební zákon děsí stavaře. Čekání na podpis v Bruselu může proces ještě více zkomplikovat
Zmatek, chybějící informace a mnoho nedostatků. Tak hodnotí stavaři nový stavební zákon, který nabyl účinnosti na začátku letošního roku.

Stavební úřad může přijít k vám domů na kontrolu. Pokud ho nepustíte dovnitř, hrozí pokuta 50 tisíc
Jedná se sice o váš vlastní pozemek, koho na něj však pustíte, si v některých případech sami vybrat nemůžete. Zvláště, pokud se to týká úřadů.

Ivan Bartoš veřejně promluvil o nadcházejících změnách ve stavebnictví. Začnou platit od 1. 7.
„Vycházejme z toho, že cílem stavebního řízení je stavbu povolit, nikoli zakázat,“ zahájil na konferenci svou prezentaci ministr Ivan Bartoš a detailně představil konkrétní podobu přicházející digitalizace stavebního řízení.

Zavolali jsme ministru Bartošovi, aby nám objasnil věci, které znervózňují naše čtenáře
Všichni napjatě čekají, co přinese nový stavební zákon. S ním přijde také digitalizace. Dva strašáci současně. Komentátoři se předhání, co z toho způsobí větší apokalypsu.

Nezávislý technický dozor ušetří lidem v průběhu stavby hodně peněz. O této možnosti se však mnozí dozví až pozdě
Technický dozor na stavbách je nedílnou součástí stavebního procesu a jako nezbytný a přínosný ho vnímá 98 % dotázaných projekčních kanceláří.

Daň z nemovitosti ještě více vzroste. Vlastnit dům či byt se značně prodraží
Asi každý, kdo vlastní nějakou nemovitost, byl při pohledu na letošní vyúčtování poněkud zaskočen. Daň z nemovitosti totiž vzrostla průměrně na dvojnásobek.

Češi se snaží vyzrát na nový stavební zákon. Spěchají s podáním žádostí do konce června
Není čas ztrácet čas. Češi se ve velkém snaží podat žádosti o povolení stavby před začátkem července, tedy před začátkem platnosti nového stavebního zákona. Jejich cílem je vyhnout se chaosu, který může přinést takzvané přechodné období.

Daň z nemovitosti se zřejmě sníží, avšak jen vybrané skupině majitelů
Zvýšení daně z nemovitosti rezonuje ve společnosti a v některých regionech vedlo až k projevům nespokojenosti místních obyvatel.