HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevěné tesařské spoje – jak spojit trámy na pergole nebo osedlat krokev? Poraďte si i bez hřebíků a vrutů

Ujasněte si, jak mají být tradiční tesařské spoje správně provedené, kam v dřevěné konstrukci přesně patří, a ušetřete tak peníze za drahou práci tesařů. Ať už rekonstruujete starý dům s původní krovovou konstrukcí nebo stavíte venkovní pergolu či přístřešek pro auta, s tesařskými spoji se setkáte téměř všude.


Tesařské spoje
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ivan V. (se souhlasem)

Seznamte se s 10 nejčastějšími tesařskými spoji a naučte se pracovat se dřevem jako mistři řemesla.

1. Tupý sraz

Tupý sraz je způsob spojení dřevěných prvků, kdy se dva dřevěné prvky napřímo setkávají bez jakéhokoliv překrytí. Základní princip tohoto spoje spočívá v tom, že jsou oba kusy dřeva jištěny tesařskou skobou (tzv. kramlí). Tento tesařský spoj se často používá při stavbě stropů, pergol, staveb z trámů nebo výrobě nábytku. Jak vypadá spoj tzv. na sraz, si prohlédněte v galerii.

2. Tupý sraz s příložkou

Tupý sraz s příložkou je pokročilou variantou tesařského spoje tupý sraz. Tento spoj zahrnuje přidání dalšího dřevěného nebo spojovacího prvku (příložky) k jádru spoje, což zvyšuje jeho pevnost a stabilitu. Je vhodný pro stavbu trámů, nosníků, pergol, venkovních altánů, teras a dalších konstrukcí, které musí odolávat nárazům, tlaku nebo zátěži.

3. Šikmý sraz

Šikmý sraz je v podstatě stejný jako sraz tupý. Na rozdíl od tupého srazu je však řezaný pod určitým úhlem. Tento spoj se obvykle používá u střech, schodišť, podlah nebo vikýřů.

4. Čepování

Čepování je tradiční, byť složitější metoda spojování dřevěných prvků. Tento spoj zahrnuje vytvoření vzájemně zaklíněných čepů a drážek na konci dvou dřevěných prvků, což vytváří pevné a stabilní spojení.

Jeho hlavní výhodou je, že nepotřebuje žádné spojovací materiály jako hřeby, kolíky nebo šrouby, což umožňuje čistý a estetický vzhled konstrukce. Nicméně kvůli své náročnosti vyžaduje čepování zručnost a dovednost v práci se dřevem.

5. Přeplátování

U rovného přeplátování se překrývá jeden kus dřeva přes druhý. Tento spoj se obvykle používá pro spojení dvou křižujících se trámů. Přeplátování se nejčastěji vyskytuje v konstrukcích, kde je potřeba napojit stávající dřevěné prvky – např. vaznice u valbové střechy.

Speciálním typem je rohové přeplátování, se kterým se často setkáváme u rohových spojů masivních dřevostaveb.

Video: Tvorba rybinového spoje

6. Štěpování

Tesařský spoj štěpování se používá ke spojení dvou dřevěných prvků tak, že jeden prvek je řezán šikmo a vsunut do drážky ve druhém prvku. Tento spoj se často nazývá štěpování na tupý sraz nebo vkládaný sraz kvůli způsobu, jakým je jeden prvek vložený do druhého.

Štěpování na tupý sraz se nejčastěji vyskytuje v konstrukcích trámů, krovů a stropních konstrukcích. Je také používán pro rámování dveří a oken.

Michal staví svépomocí roubenku na Hané. Jde to i bez tesaře, říká

7. Kampování

Kampování je spojení dvou na sebe kolmých nebo šikmých dřevěných prvků. Hloubka zapuštění je 1/8 až 1/6 tloušťky menšího profilu. Tento spoj má několik výhod, mezi které patří jednoduché provedení a možnost provádět opravy nebo údržbu bez složitého bourání.

8. Osedlání

Osedlání je spojení dvou prvků, z nichž jeden má zářez (sedlo) a druhý je většinou bez zářezu. Tyto dva prvky se následně osadí k sobě. Osedlání se nejčastěji využívá v konstrukcích jako jsou trámy (styk krokve a pozednice), nábytek, rámy dveří a oken či historické rekonstrukce (zachování tradiční techniky a vzhledu). Osedlání můžeme rozdělit na:

  • jednostranné,
  • oboustranné pro nárožní krokev,
  • jednostranné pro nárožní krokev,
  • oboustranné pro úžlabní krokev.

9. Zadrápnutí

Zadrápnutí zahrnuje vyřezávání drážek nebo zářezů do jednoho dřevěného prvku a umístění dalších prvků do této drážky. Často se používá pro spojení trámu šikmého s trámem vodorovným, když v tomto místě trám končí. Obvykle se k dokončení spoje používají hřeby, kolíky nebo šrouby, které zajistí, že oba prvky zůstanou pevně spojeny (např. spojení krokví s vrcholovou vaznicí).

Přístřešek na auto postavil tesař sousedovi o 100 tisíc levněji. Podělil se o postup i rozpočet

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

10. Zapuštění

Zapuštění je metoda spojování dřevěných prvků, která zahrnuje vyřezání části jednoho dřevěného prvku a umístění druhého prvku do tohoto vyřezaného prostoru.

Japonsko – kolébka tradičních tesařských spojů

Inspirujte se složitějšími japonskými tesařskými spoji, které jsou nejen perfektně funkční, ale taky krásné na pohled.

Tesařské spoje vs. vruty

Pokud jsou tesařské spoje správně provedené, měly by vydržet několik desítek let. Nahlédněte do naší fotogalerie a ujasněte si, kam v dřevěné konstrukci přesně patří. Pokud si však na toto složitější tesařské opracování dřeva netroufáte, možným východiskem je i použití klasických vrutů.

Na český trh se dostaly vruty dvojí kvality. Lidé si neuvědomují míru rizika

Vydáno dne:
12.10.2023

Photocredit: Ivan V. (se souhlasem)

6

Stavba pergoly či přístřešku: Návod jak na povolení a stavbu

Je potřeba stavební povolení? Jaké zásady u stavby zahradního přístřešku a pergoly dodržovat, si povíme v článku... Číst více →



Pergola, kterou vám budou sousedi závidět

Tato promyšlená pergola bez problému pojme 15 lidí, kteří pod ní mohou společně vařit, jíst a schovat se před deštěm. Více naleznete v této fotogalerii... Číst více →



Dřevník a přístřešek na dřevo: Uskladňujeme palivové dřevo

Dřevníky a přístřešky na dřevo jsou výbornými pomocníky pro skladování palivového dříví. Podívejte se, kde dřevník postavit a jakou zvolit konstrukci... Číst více →



Jaké pergoly se staví v Rusku? Zveme vás na prohlídku jedné z nich

Kolik různých funkcí může mít jedna pergola o ploše 36 metrů čtverečních? Podívejte se, jak pojali řešení v Rusku... Číst více →



Zahradní pergola svépomocí + návod

Máme pro vás projekt pergoly i montážní návod ke stažení. Stačí jen vyřešit stavební povolení, umístění a střešní krytinu na pergolu... Číst více →



Dřevěná pergola jako přežitek? Hliníkové pergoly jsou na vzestupu, ale nehodí se na každou zahradu

Vybíráte pergolu k vašemu domu a přemýšlíte, jaký materiál a design pergoly zvolit? Inspirujte se v našem článku a bohaté fotogalerii... Číst více →



Ivan ušetřil na stavbě venkovního přístřešku. Podělil se s námi o postup pro laiky a dodal i výkresy ke stažení

Šikovný kutil pan Ivan postavil luxusní venkovní přístřešek svépomocí. Rodina tak značně ušetřila... Číst více →



Přístřešek na auto postavil tesař sousedovi o 100 tisíc levněji. Podělil se o postup i rozpočet

Na dobré sousedské vztahy se někde už jen nostalgicky vzpomíná. Nikoli však na Plzeňsku, kde je stále normální si vzájemně pomáhat. Tak začíná příběh šikovného kutila Tomáše, který neváhal vyhovět prosbě svého souseda... Číst více →



Moderní kotvení nadkrokevních izolací a provětrávaných fasád. Hlavní roli hrají vruty do dřeva

Moderní způsob kotvení nadkrokevní izolace či provětrávané fasády spočívá v použití vrutů. Jak se liší aplikace vrutů v měkké a tuhé izolaci?.. Číst více →



Kotvení pomocí vrutů je jednoduché a rychlé. Klíčové je pohlídat si rozteč

Moderní způsob kotvení nadkrokevní izolace či provětrávaných fasád spočívá v použití vrutů. Je však třeba dát si pozor na jejich správnou délku nebo rozteče... Číst více →