HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Ivan ušetřil na stavbě venkovního přístřešku. Podělil se s námi o postup pro laiky a dodal i výkresy ke stažení

Pan Ivan z Karvinska toužil vybudovat rodině luxusní zahradu. S aktuálními cenami materiálů a zahradního vybavení by se však daleko nedostal. A proto se rozhodl vzít situaci do vlastních rukou. Manželce Lucii a jejich dvěma dětem, Ivánkovi a Valince, postavil na zahradě dokonalé místo pro rodinné setkávání. Byť pracuje jako projektový manažer a zkušeností se dřevem příliš neměl, dokázal kompletně svépomocí postavit nádherný dřevěný přístřešek. A aby ulehčil práci všem kutilům (laikům), kteří stojí před podobným rozhodnutím, poskytnul nám přesný fotopostup krok po kroku a výkresy s kótami ke stažení.


přístřešek svépomocí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ivan V. (se souhlasem)

Pane Ivane, jaké máte zkušenosti s prací se dřevem?

Když jsem s prací se dřevem začínal, vše jsem pečlivě studoval a sbíral inspiraci a cenné rady on-line. Střední i vysokou školu jsem absolvoval v oborech elektro a informační technologie, takže ani z této oblasti jsem si, co se dřevostaveb týče, nic nepřinesl. Postupem času jsem rozvíjel znalosti, a tedy i zdokonaloval provedení samotných staveb.

Jaké dovednosti by měl člověk mít, aby dokázal postavit takový přístřešek?

Člověk musí být hlavně zapálený pro to, co chce postavit. V mém případě je ten zápal umocněný skutečností, že mám kancelářskou práci, a tedy samotný „relax“ pro mě není televize, počítač nebo konzole, ale právě manuální práce, zejména pak se dřevem. Ta totiž i voní. :) Samozřejmostí musí být i kvalitní vybavení, bez kterého se jednoduše neobejdete.

Fotogalerie:

i Foto: Ivan V. (se souhlasem), ARCHEVIO Studio (se souhlasem)

Jaký materiál jste použil při stavbě zahradního přístřešku? 

  • Dlažbu s UV povrchovou úpravou (aktuální cena betonové dlažby zde, cena UV lazury zde),
  • KVH smrkové hranoly na konstrukci (přesnou cenu KVH hranolů zjistíte tady a teď),
  • smrkové palubky pro obklad dvou stěn přístřešku a bednění střechy,
  • zvenčí vše natřeno třemi vrstvami lazury (aktuální cena zde),
  • střecha je trapézový plech (aktuální cena zde),
  • konstrukce kuchyně a baru je z KVH hranolů a smrkových palubek.

Řešil jste při návrhu a realizaci nějaké komplikace?

Částečně problém s přívodem vody a odpadem. Nakonec se vše podařilo, ale příště je lepší na vodu a odpad myslet dříve, než jsou hotové obrubníky a dlažba.

Co je potřeba si při výrobě pohlídat?

U venkovního přístřešku takových rozměrů standardně pravoúhlost. Nic jiného mě nenapadá.

Za jak dlouho jste přístřešek postavil? 

Přibližně dva měsíce trvala dlažba (výkop kufru, betonáž základových patek, betonáž obrubníků, štěrk, hutnění, pokládka dlažby), tři měsíce stavba samotného přístřešku a měsíc stavba kuchyně s barem.

Přesný postup výroby zahradního přístřešku 5,95 × 3,75 m:

Fáze 1 – Výkopové práce a základy (fotopostup)

1. Vykopal se kufr cca 6,5 x 4 m a cca 30–35 cm do hloubky.
2. Vykopaly se díry pro základové patky 35 x 35 cm. Těch je celkem 6.
3. Betonáž patek – udělal jsem nad terénem kufru ztracené bednění tak, aby finální hloubka patek pod budoucí rovinou dlažby byla alespoň 80 cm.
4. Do každé patky jsem vyvrtal díru 28 mm v průměru a cca 25 cm do hloubky a na chemickou kotvu upevnil 24mm závitovou tyč o délce 50 cm.
5. Následně jsem osadil a zabetonoval obrubníky. Nezapomněl jsem si protáhnout hadici pro přívod elektřiny.

Fáze 2 – Pokládka venkovní podlahy (fotopostup)

6. Celý kufr se po vyzrání betonu vysypal štěrkem, který se důkladně zhutnil.
7. Poté se standardním způsobem do frakce 4/8 položila dlažba. Ta se kvůli rozměru nehutnila, ale utloukala gumovou palicí.

Fáze 3 – Stavba dřevěné konstrukce (fotopostup)

8. Na stojky 140 x 140 mm se v horní části udělaly čepy, na spodní straně se vyvrtala díra pro závitovou tyč a přišroubovala se ocelová deska pro patku.
9. Jakmile dorazilo dřevo, provedl jsem 3 nátěry tenkovrstvou lazurou 3v1 v odstínu teak a začal jsem stavět konstrukci z KVH hranolů.
10. Do vaznic 160 x 140 mm se v místech spojení se stojkou udělaly dlaby.
11. Stojky se spojily s vaznicemi na čep a dlab a to se pojistilo konstrukčními vruty 260 x 10 mm, vždy 2 kusy do spoje.
12. Ve dvou lidech jsme přední a zadní „stěnu“ usadili na závitové tyče, kde už byly připraveny matice, kterými se upravila výška jednotlivých stojek tak, aby byla celá konstrukce ve váze.
13. Přední a zadní stěna se spojily hranoly 140 x 140 mm, opět na čep a dlab + 2 kusy konstrukčních vrutů 260 x 10 mm v každém spoji.
14. Z KVH hranolů 140 x 140 mm jsem vyrobil 12 kusů pásek (zavětrovacích vzpěr) a ty jsem přišrouboval vždy dvěma kusy konstrukčních vrutů 260 x 10 mm do stojky a dvěma kusy do vaznice.
15. Všechna místa, kde by byly viditelné vruty, jsem vyvrtal sukovníkem a hlavu vrutu schoval pod suk.
16. Po kompletaci konstrukce jsem dvě stěny opláštil palubkami ze severského smrku tloušťky 19 mm. Vše jsem opět opatřil třemi vrstvami tenkovrstvé lazury. Ve spodní části každé stěny je přišroubovaná deska s těsněním, která je navíc opatřená nátěrem z gumo-asfaltu kvůli vlhkosti. Tato deska uzavírá mezeru mezi palubkami a dlažbou, kudy profukoval vítr.

Fáze 4 – Stavba střechy (fotopostup)

17. Dále jsem pokračoval montáží krokví z KVH hranolů 160 x 100 mm. Na těch jsem vytvořil sedla pro lepší usazení na vaznice a opět vše spojil dvěma kusy konstrukčních vrutů 260 x 10 mm do každého spoje.
18. Jakmile byly umístěny všechny krokve, celou střechu jsem zaklopil palubkami tloušťky 19 mm.
19. Střešní konstrukce je dvouplášťová, takže na pojistné kontaktní folii jsou kontralatě (na těsnicí pásce), latě a nakonec plechový trapézový plech. Všechny klempířské prvky byly vyrobeny na míru.
20. Veškerá elektroinstalace je provedena na venkovní části zadní stěny a skrz hranoly jsou kabely vyvedeny do míst, kde jsou osazeny zásuvky a vypínače.
21. Světlo v zahradním přístřešku zajišťuje LED pásek umístěný ve vyšší vaznici, ale časem bych rád přidal nějaké stylové zavěšené svítidlo nad bar.

Fáze 5 – Venkovní kuchyně a vybavení (fotopostup)

22. Po dokončení posezení už jsem se věnoval pouze návrhu, výrobě a montáži kuchyně a baru, které jsou opět sestavené z KVH hranolů a palubek. Jako pracovní deska je použitá standardní kuchyňská a je zde umístěn i dřez se studenou vodou a odpadem.

Proč jste se pustil do projektu svépomocí a vynechal tak z celého procesu firmu?

Po stavbě sauny z předchozího roku jsem byl tak motivovaný a pozitivně naladěný, že jsem se opět pustil do stavby svépomocí bez toho, aniž bych oslovoval firmy.

Sauna svépomocí krok po kroku – postup a výkresy ke stažení

Kolik jste do projektu investoval peněz?

Kompletní venkovní přístřešek včetně kuchyně, baru, vybavení i dlažby vyšel na 185 000 korun. Všechny práce byly svépomocí.

Z hlediska ceny – nevyšlo by levněji, kdyby vám zahradní přístřešek realizovala firma?

Mám ve svém okolí několik přátel a blízkých, kteří se zabývají výstavbou nejrůznějších staveb na klíč a víceméně se jejich názor nelišil. V daném standardu, který jsem použil, by realizaci nacenili minimálně na dvojnásobek.

Jak to bylo s úřady? Bylo nutné vyřídit nějaké dokumenty?

Protože jsem přístřešek navrhnul v rozměru 25 m2 a odstup od vedlejšího pozemku je více než 2 metry, nebylo potřeba vyřizovat vůbec nic.

V čem je váš přístřešek (vyrobený svépomocí) lepší oproti kupovanému kusu?

Protože jsem si celý projekt kreslil v Google SketchUp, sám jsem si přesně vytvořil vyhovující vnitřní rozložení, rozměry apod. To samozřejmě nabízejí i firmy specializující se na stavby na klíč, ale za úplně jinou cenu. Navíc samotná práce se dřevem je pro mě maximálně relaxační záležitost.

Tip redakce: Pan Ivan poskytl své výkresy s přesnými kótami, aby si podle nich mohli přístřešek postavit i další zahradní kutilové. Stáhněte si je zde.

Na čem lze v průběhu takového projektu ušetřit?

Jednoznačně na použití dřeva menších rozměrů, užších palubek, na střešní krytině a dlažbě. Také na použití řeziva z pily namísto KVH. Vše ale opět na úkor kvality a snížení životnosti.

Kdybyste byl opět na začátku, bylo by něco, co byste udělal jinak?

Dnes bych zahradní posezení postavil větší. Ale tato možnost rozšíření zde pořád je.

Na co jste nejvíce hrdý?

Na kuchyni s barem. Žena mě odrazovala zejména od baru, že bude nevyužitý. Skutečnost je taková, že při všech oslavách a akcích je bar první místo, které se zaplní.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Co byste vzkázal lidem, kteří zvažují podobný projekt?

Takto velká stavba už není pro jednoho člověka. Doporučuji si k sobě vzít jednoho „fachmana“. V mém případě mi po celou dobu významnou měrou pomáhal otec.

Chystáte se na další podobné projekty?

Jistě, práce se dřevem se stala mým koníčkem.

Velice děkujeme panu Ivanovi za inspirativní rozhovor plný užitečných informací a přejeme mu spoustu úspěchů u budoucích projektů.

Vydáno dne:
06.08.2023

Photocredit: Ivan V. (se souhlasem)

7

Stavba pergoly či přístřešku: Návod jak na povolení a stavbu

Je potřeba stavební povolení? Jaké zásady u stavby zahradního přístřešku a pergoly dodržovat, si povíme v článku... Číst více →



Pergola, kterou vám budou sousedi závidět

Tato promyšlená pergola bez problému pojme 15 lidí, kteří pod ní mohou společně vařit, jíst a schovat se před deštěm. Více naleznete v této fotogalerii... Číst více →



Jaké pergoly se staví v Rusku? Zveme vás na prohlídku jedné z nich

Kolik různých funkcí může mít jedna pergola o ploše 36 metrů čtverečních? Podívejte se, jak pojali řešení v Rusku... Číst více →



Zahradní pergola svépomocí + návod

Máme pro vás projekt pergoly i montážní návod ke stažení. Stačí jen vyřešit stavební povolení, umístění a střešní krytinu na pergolu... Číst více →



Dřevěná pergola jako přežitek? Hliníkové pergoly jsou na vzestupu, ale nehodí se na každou zahradu

Vybíráte pergolu k vašemu domu a přemýšlíte, jaký materiál a design pergoly zvolit? Inspirujte se v našem článku a bohaté fotogalerii... Číst více →



Bioklimatické pergoly vytlačují z trhu zaběhlou klasiku. V čem tkví jejich výhoda?

Jaký je rozdíl mezi klasikou a bioklimatickou pergolou? Poznejte moderní zastřešení terasy. Přehled typů, fotogalerie + zkušenosti uživatelů... Číst více →



Rozhovor s kutilem, který si postavil na zahradě výjimečnou udírnu. Získali jsme fotodokumentaci

Ivan si postavil na zahradě udírnu svépomocí. Popsal nám detailní postup výroby, ceny materiálů i to, jak na celém procesu ušetřit... Číst více →



Přístřešek na auto postavil tesař sousedovi o 100 tisíc levněji. Podělil se o postup i rozpočet

Na dobré sousedské vztahy se někde už jen nostalgicky vzpomíná. Nikoli však na Plzeňsku, kde je stále normální si vzájemně pomáhat. Tak začíná příběh šikovného kutila Tomáše, který neváhal vyhovět prosbě svého souseda... Číst více →



Dřevěné tesařské spoje – jak spojit trámy na pergole nebo osedlat krokev? Poraďte si i bez hřebíků a vrutů

Ujasněte si, jak mají být tradiční tesařské spoje správně provedené, kam v dřevěné konstrukci přesně patří, a ušetřete tak peníze za drahou práci tesařů... Číst více →



Přístřešek, venkovní sauna a udírna. Starostlivý otec Ivan překvapil svoji rodinu novou zahradou

Přestože pracuje Ivan jako projektový manažer a zkušeností se dřevem příliš neměl, dokázal svépomocí postavit přístřešek, venkovní saunu a udírnu. Stáhněte si výkresy s kótami a prohlédněte si také fotopostup v galerii... Číst více →