HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Přístřešek na auto postavil tesař sousedovi o 100 tisíc levněji. Podělil se o postup i rozpočet

Na dobré sousedské vztahy se někde už jen nostalgicky vzpomíná. Nikoli však na Plzeňsku, kde je stále normální si vzájemně pomáhat. Tak začíná příběh šikovného kutila Tomáše, který neváhal vyhovět prosbě svého souseda. Jakožto zkušený tesař mu postavil promyšlený přístřešek na auto v rekordním čase a za minimální náklady. Nacenění práce od firmy bylo za trojnásobnou cenu. Prozradil nám proto, jak postupoval a na čem dokázal ušetřit, aniž by musel snížit kvalitu. Prozradil nám také, na čem má většina prodejců dřeva největší marži.


Přístřešek na auto
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Tomáš V. (se souhlasem)

Tomáše byste za svého souseda nejspíš chtěli také. Tesařině se věnuje od mládí, kdy začal pracovat se dřevem v menší vesnici na Plzeňsku. I přesto, že se řemeslu věnuje už zhruba 14 let, je dost skromný. „Něco o práci se dřevem vím a dost toho s ním umím, ale za profíka se nepovažuji,“ říká na úvod. Přístřešek na auto postavil za pouhých 31 hodin a vy si jej můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Jaké zkušenosti a dovednosti by podle vás měl mít člověk, aby dokázal postavit takou stavbu?

Aby si mohl člověk postavit tento přístřešek sám, nemusí být extra manuálně zručný. Ti zkušenější ale mají spoustu věcí v oku. Laici třeba mívají špatně ohoblované a obroušené řezy, které jsou navíc i křivé. Ve finále je pak jednoduché poznat, jestli přístřešek stavěl někdo zručný, nebo právě laik. 

Mohl byste prozradit čtenářům, jak jste tedy začínal s realizací přístřešku na auto?

Udělal jsem si jednoduchý náčrt přístřešku na auto a přibližně si ho okótoval – zaznačil jsem si ve výkresu rozměry (6,5 × 6 m). Potom jsem sehnal a zajistil dřevo od známého, který má pilu. Tento člověk také rozumí tesařině, takže jsme si sepsali rozměry sloupů, vaznic, krokví apod. Domluvili jsme se na termínu dodání a já pak mohl už jen čekat na doručení.

A z jakého dřeva jste přístřešek postavil? 

Dělá se to buď ze surového smrku nebo modřínového dřeva. Úplně nejlepší, a tedy cenově o dost dražší, je lepené dřevo (BSH, KVH). Já tedy zvolil klasiku smrk.

Aktuální ceny KVH hranolů zjistíte např. zde.

Opracovával jste materiál, nebo jste ho nechal v surové kvalitě?

Surové řezivo se musí (podle toho, jestli bude vidět) dál opracovávat – broušení a hoblování. Konkrétně na tomto projektu je ta větší část nehoblovaná a ta menší část ohoblovaná. Zároveň bude ta menší část natřena 3mm vrstvou tenkovrstvé olejové lazury.

Kolik vašeho souseda přístřešek na auto stál?

Fáze výstavby byla rozdělená na dvě části – já jsem udělal hrubou konstrukci a můj soused si pak dodělal zbytek (svépomocí). Za práci a materiál jsem si vzal 45 000 korun. Netroufám si říct, kolik by mohla celá stavba stát. Tipuju okolo 120 tisíc.

Kolik stálo dřevo a materiál na stavbu přístřešku?

Celkem byly na stavbu potřeba 3 kubíky dřeva. A vzpomínám si, že 1 kubík materiálu je v přepočtu 8 000 korun (z pily).

Seznam dalšího potřebného materiálu:

  • tenkovrstvá olejová lazura (aktuální cena zde),
  • palubky (aktuální cena zde),
  • difuzní folie (aktuální cena zde),
  • latě a kontralatě (aktuální cena zde),
  • plechová krytina (aktuální cena zde),
  • spojovací úhelník a vruty.

Řešil jste v průběhu nějaké komplikace?

Při návrhu a plánování jsem neměl žádné problémy, protože toho mám už dost za sebou. Takové přístřešky dělám bez plánů, bez jakéhokoliv zdlouhavého přemýšlení.

Jak dlouho trval celý proces (od návrhu až po finále)? 

Celý projekt trval suma sumárum týden, ale samotná práce byla v řádech desítek hodin. Nechtěl jsem chodit k sousedovi na zahradu, když nebyl doma, takže jsme se domlouvali na dny, kdy jsme mohli být oba přítomní.

Popište nám, prosím, postup stavby přístřešku pro auto

Na místě plánované výstavby jsem si zaměřil plochu, kde budou stát sloupy. V rozích jsem si zaznačil, kde budou základy. Na jedné straně jsou betonové patky o rozměrech 40 × 40 × 60 cm (normálně se provádí základ do hloubky 80 cm, ale tady mi to přišlo zbytečné). Na druhé straně je betonové bednění. Zde se musela dělat opěrná zeď – je tam železný vingl (90 x 90 mm).

Dále jsem si určil výšku patek, na kterých celá konstrukce stojí. Co se týká spojů, neprováděl jsem klasický tesařský čep a dlab. Sousedovi nijak nevadily vruty, a tak jsme se domluvili, že se vydáme touto cestou.

Na sloupy se položila vaznice a provedlo se zavětrování. Důležité je zaměřit diagonálu, aby všechno hezky sedělo a odpovídalo rozměrům. Stejně tak se musí neustále používat vodováha.

Nakonec se umístí vrcholová vaznice, jejíž velikost se odvíjí od spodních vaznic. Posléze se položily krokve. Délku krokví jsem neřešil, protože soused má plechovou střechu (plech se nařeže na požadovanou délku podle délky krokví). Na střechu pak přijdou palubky, difuzní folie, kontralatě, latě a samotný plech.

Dřevěné tesařské spoje – jak spojit trámy na pergole nebo osedlat krokev? Poraďte si i bez hřebíků a vrutů

Byl jste na to sám, nebo vám někdo pomáhal?

Dělal jsem to sám s tím, že mi pak se stavbou pomohl i soused. Co se ale týče měření, řezání, hoblování – to jsem vše dělal sám. Kdyby tam byli dva nebo tři tesaři, kteří to umí, tak je to samozřejmě rychlejší. Minimálně 3–4 dny to ale zabere.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Z hlediska ceny – nevyšlo by levněji, kdyby projekt realizovala firma?

Určitě ne. Firma by si vzala o 100 tisíc víc, a to jen za přístřešek na auto bez vrat, palubek atd.

Kolik stojí hotové garážové stání? Srovnání aktuálních cen zde.

A na čem podle vás výrobci nejvíce vydělávají?

Bezesporu na materiálu. Vy například odkoupíte dřevo za 8 tisíc korun, firma tak za 10 tisíc korun. V případě firmy tam figuruje více lidí, proto jsou ceny vyšší. Pokud to bude dělat živnostník, je velká pravděpodobnost, že bude cena nižší. Ale samozřejmě to není pravidlem.

Na čem lze v průběhu takového projektu ušetřit?

Je toho spousta, ale napadají mě asi nejvíce rozměry dřevěných prvků (méně kubíků dřeva), čili na materiálu. Já jsem dělal přístřešek ze sloupů o rozměrech 16 × 16 cm, běžně se dělá 12 × 12 cm. Takže třeba tady by šlo něco ušetřit. Zvolil jsem v tomto případě větší rozměr, protože mám radši masivnější konstrukce. 

Co se týče materiálu, tak je třeba i levnější rostlé dřevo oproti lepenému. Cenový rozdíl je přibližně 7 tisíc za kubík, ale přesně to nevím.

Mockrát děkujeme panu Tomášovi za skvělý a inspirativní rozhovor a stejně tak jeho sousedovi za poskytnuté fotografie. Ať máte v budoucnu spoustu úspěšných realizací.

Vydáno dne:
04.10.2023

Photocredit: Tomáš V. (se souhlasem)

11

Stavba pergoly či přístřešku: Návod jak na povolení a stavbu

Je potřeba stavební povolení? Jaké zásady u stavby zahradního přístřešku a pergoly dodržovat, si povíme v článku... Číst více →



Garážové stání svépomocí: montážní návod a projekt ke stažení

Zvažujete u vašeho domu garážové stání pro své auto? Postavte si ho svépomocí. Dáme vám podrobný montážní návod včetěn výkresové dokuemntace ke stažení zdarma... Číst více →



Pergola, kterou vám budou sousedi závidět

Tato promyšlená pergola bez problému pojme 15 lidí, kteří pod ní mohou společně vařit, jíst a schovat se před deštěm. Více naleznete v této fotogalerii... Číst více →



Zahradní pergola svépomocí + návod

Máme pro vás projekt pergoly i montážní návod ke stažení. Stačí jen vyřešit stavební povolení, umístění a střešní krytinu na pergolu... Číst více →



Návrh a realizace dřevěné garáže na auta s obytným podkrovím – návod, jak na to

Mít vlastní garáž je snem mnoha motoristů. V dnešním článku jsme se zaměřili na garáže ze dřeva včetně návrhu i možností provedení. Načerpejte rady i inspiraci... Číst více →



Garážové stání u domu – různé typy a inspirace, ukázkový postup výstavby

V dnešním článku se zaměříme na garážové stání pro auto řešené formou dřevěné konstrukce. Máme pro vás taky spoustu inspirace na různé typy garážových stání pro vaše auto... Číst více →



Dřevěná pergola jako přežitek? Hliníkové pergoly jsou na vzestupu, ale nehodí se na každou zahradu

Vybíráte pergolu k vašemu domu a přemýšlíte, jaký materiál a design pergoly zvolit? Inspirujte se v našem článku a bohaté fotogalerii... Číst více →



Ivan ušetřil na stavbě venkovního přístřešku. Podělil se s námi o postup pro laiky a dodal i výkresy ke stažení

Šikovný kutil pan Ivan postavil luxusní venkovní přístřešek svépomocí. Rodina tak značně ušetřila... Číst více →



Dřevěné tesařské spoje – jak spojit trámy na pergole nebo osedlat krokev? Poraďte si i bez hřebíků a vrutů

Ujasněte si, jak mají být tradiční tesařské spoje správně provedené, kam v dřevěné konstrukci přesně patří, a ušetřete tak peníze za drahou práci tesařů... Číst více →



Přístřešek, venkovní sauna a udírna. Starostlivý otec Ivan překvapil svoji rodinu novou zahradou

Přestože pracuje Ivan jako projektový manažer a zkušeností se dřevem příliš neměl, dokázal svépomocí postavit přístřešek, venkovní saunu a udírnu. Stáhněte si výkresy s kótami a prohlédněte si také fotopostup v galerii... Číst více →