HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Vyhlídka Granasjoen: působivá kombinace dřeva a betonu se ztrácí v jezerní krajině

Surový beton a zjemňující dřevěné obložení – to činí vyhlídku Granasjoen nenápadnou. Těží z přírodních krás Norska i umu místních architektů. Díky jejich zkušenostem je teď severský kraj bohatší o mimořádnou stavbu, která je v létě téměř neviditelná. Kryje ji totiž zatravněná střecha a křoviny na břehu malebného jezera. Pojďme ji společně hledat.


Dřevostavba v Norsku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Projekt s názvem Vyhlídka Granasjoen, stojící nedaleko stejnojmenného jezera a vesničky Nerskogen, mají na svědomí architekti ze studia Bergersen Arkitekter. Navzdory této prosté informaci je tím řečeno mnohé. Tvůrci totiž pochází z Trondheimu a jsou tedy více než dobře obeznámeni s konkrétními podmínkami v místě. Mezi ně se počítá nezvykle horké suché léto, ale také deštivá polovina roku a velmi tuhá zima. Stavba se tak poměrně často ocitá na hranicích rozmáčené pustiny nebo bývá zavalená decimetry sněhu.

Univerzální obydlí pro okamžiky radosti i nepohody

„Dům primárně slouží jako letní obydlí, ale přežít bez úhony pochopitelně musí i zbývající části roku,“ vysvětluje architekt Kjetil Nordo, který je za realizaci zodpovědný. Projekt v maximální míře těží z překrásných výhledů na nedaleké jezero a přírodní monument pohoří Trollheimen. Další výhodou stavby je skutečnost, že se nenachází na pozemku sama. Blízko stojí jedna celoročně obývaná stavba od stejných majitelů.

Díky tomu se mohlo rozvržení vyhlídky Granasjoen ubírat více alternativním směrem. Ve své podstatě flexibilně doplňuje ty funkce domu, které hlavní sídlo nenabízí. „Může to být útočiště pro lyžaře a běžkaře v zimě, místo k relaxu a příjemnému posezení s výhledem, letní byt anebo jen místo, kam pozvete sousedy k venkovnímu grilu,“ dodává Nordo. „Díky úzké spolupráci se zadavatelem dokáže vyhovět všem rozmanitým požadavkům.“

Co je to gapahuk?

Univerzální využití nemusí ale hned nutně znamenat i jednoduchost návrhu. Tvůrci se při plánování tohoto projektu jistě zapotili. Precizní výběr materiálů, práce se dřevem, dispoziční rozvržení i celkové sladění s okolní krajinou posouvá stavbu na vyšší úroveň. To vše se navíc odehrává na pouhých 18 metrech čtverečních. Architekti při návrhu vyhlídky Granasjoen vycházeli z tradičního designu tzv. norského gapahuku. Tedy terénního přístřešku, který už před staletími využívali pastevci a poutníci jako útočiště před nepohodou.

Zelená střecha k norským stavbám patří

Hlavním rysem gapahuků je jednostranně nakloněná střecha, která se u historických dochovaných exemplářů těchto staveb ztrácí pod příkrovem mechu, lišejníků a travnaté zeleně. A vegetace na střeše nechybí ani u vyhlídky Granasjoen, byť sem byla dodána uměle.

„Původní gapahuky vychází ze dvou předsazených sloupů a spojovacího trámu, které vytvoří čelní rám,“ vysvětluje Nordo. „Na ně se pak váže zkosená střecha, která ponechává vstupní stranu objektu otevřenou. A podobný model, byť s trochu sofistikovanějšími materiály, jsme aplikovali i zde.“ Do prostoru otevřená část je tu ovšem zakrytá trojvrstvým izolačním sklem se zabudovanými posuvnými dveřmi. Tím je definován hlavní směr výhledu i posezení uvnitř.

Dřevo dokáže zázraky

Nic z toho by ale nebylo kompletní bez působivých jemných obkladů z borovicového dřeva uvnitř a ožehem upraveného fasádního dřeva venku. Tento poněkud netradiční způsob opracování není ryze norským vynálezem, Bergersen Arkitekter jej odkoukali v Japonsku. Opalování tu využívají jako efektivní cestu konzervace dřeva do vlhkého klimatu. A navíc tím získali nenapodobitelný tmavý tón fasády, díky kterému se objekt v křovinách u jezera Granasjoen doslova ztrácí.

Mohlo by vás zajímat: Video: Japonská technika ochrany dřeva Shou-sugi-ban Yakisugi

Beton potřebuje zjemnit

Velký betonový krb i celé komínové těleso působí možná na první pohled trochu nelidsky. Dojem z šedého monolitu však zjemňuje vyznění interiéru. Ten je vřelý a lehký, a to hlavně díky instalovaným dřevěným vyhřívaným lavicím a podlaze z opracovaného dřeva. Přírodní dojem pochopitelně krásně doplňuje výhled na okolní krajinu. To dělá z vyhlídky Granasjoen místo, kde chcete prožívat chvíle plné nenáročného odpočinku i radosti.

 

Autor:

Vydáno dne:


Photocredit: Kjetil Nordo

1 -1

Hodnocení: 4.9/5 (57 hodnocení)

Podělte se s námi o Váš názor:

Související články:

Zvažte prosím deaktivaci AdBlocku pro tento web.

Přístup k obsahu tohoto portálu je zdarma. Naším zdrojem příjmu je totiž bannerová reklama.

Používáním systému AdBlock nás připravujete o finanční zdroje, bez kterých nebudeme schopni portál nadále provozovat.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonu ruky na červené značce a zvolte 'Nespouštět na stránkách na této doméně'. Děkujeme!

PŘEČETL JSEM A CHCI PŘEJÍT NA PORTÁL