HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Video: Japonská technika ochrany dřeva Shou-sugi-ban Yakisugi

Japonci jsou mistři dřevařského umění, to je všeobecně známo. Jak ale své dřevo chrání před stárnutím a vnějšími vlivy? Přece prastarou technikou Shou-sugi-ban! Technika Shou-sugi-ban v japonštině znamená spálená cedrová prkna. Je to tradiční metoda opalování dřeva za účelem jeho ochrany. 

 


i Foto: © Dřevostavitel

Tato speciální technika povrchové úpravy dřeva má skvělé konzervační účinky. Dřevo tak odolává lépe nepříznivým povětrnostním podmínkám, hmyzu i ohni (vytvoření zuhelnatělé vrstvytotiž dřevo chrání a izoluje od dalšího šíření ohně). Technologický postup je vidět na videu. Dřevěná prkna se nejdříve opálí a potom se upraví zuhelnatělý povrch. To se dělá kartáčováním, omytím vodou a napuštěním oleje. Takto ošetřené dřevo vám vydrží minimálně 80 let.

 

Vydáno dne:
17.03.2017

14

Video: Překrásné japonské tesařské umění
Ukázka dokonalého ručního opracování dřeva podle tradičních japonských postupů.

Důmyslnost korejských dřevostaveb z 15. století inspiruje i dnes
Korea a Japonsko jsou již tradičně mekkou funkčního a promyšleného architektonického designu. Pojďme se inspirovat historií jejich dřevostaveb.

Dřevo, vlhko a plísně. Jak se žilo v historických japonských domech?
Japonské domy bývaly plné plísní a aby se v nich dalo žít, zavedli Japonci několik netradičních pravidel. Máme pro vás pravdivou historii japonské architektury.

Pálenka a pivo ze dřeva? V Japonsku se experimentů s alkoholem nebojí
Alkohol ze dřeva, který dozrává v dřevěných sudech. Jaké další tajemství japonští výrobci originálního lihu ještě prozradili?

Tři nejstarší dřevostavby světa. Které to jsou?
Prohlédněte si dřevostavby, které jsou starší než království Velké Británie, pamatují dobývání Antarktidy nebo japonské císařství.

Jak v Japonsku přistupují k moderním dřevostavbám?
Dřevo je v Japonsku považováno za tradiční stavební materiál. Architekti na projektu domu v Akashi dokazují, že své kouzlo má i dnes.

Japonská dřevostavba se špetkou filozofie. Jaké poselství nám předává?
Japonský architekt s duší filozofa přenesl své hluboké myšlenky i do této dřevostavby s názvem Jeden rok. Jak vypadá a jaké nese poselství?

Co udělat pro to, aby dřevo ve stájích pro koně vydrželo
Je opravdu možné použít dřevo v koňských stájích všude? A na co je nutné si dát pozor? Odpovědi na tyto otázky a další tipy se dozvíte v našem článku.

Konstrukční ochrana dřeva v exteriéru a interiéru
Jak zajistit dlouhou životnost dřevěných prvků ve stavbě, aniž bychom je museli chemicky či jinak chránit? A jaký je rozdíl v ochraně dřeva v interiéru a exteriéru? To vše se dozvíte v tomto článku.

Japonský dům budoucnosti
Nepravidelná dynamická fasáda kombinuje obálku ze dřeva a skla, která se zevnitř jistí ocelí. Prohlédněte si tento „dům budoucnosti“.