HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Tomáš si vyrábí elektřinu pomocí solární sestavy, kterou sám vymyslel. Zveřejnil nákres systému

Energie hýbou světem a to zejména v posledních letech, kdy jejich ceny začaly nepředvídatelně kolísat. Chytré řešení energetické soběstačnosti se stalo tématem i pro Markétu a Tomáše, kteří se rozhodli pokusit se o vytvoření vlastního ostrovního systému. Elektřinu vyrábí pomocí promyšlené sestavy tak, aby optimálně pokryla jejich potřeby. Tomáš nám poskytl své plány, podle kterých systém sestavil i soupis potřebných dílů. Ačkoliv systém není přímo dimenzován pro plnohodnotný dům, jeho obecný koncept lze využít například pro instalaci na chatě či chalupě.


Výroba vlastní elektřiny pomocí solární sestavy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Tomáš R. (se souhlasem)

Jak to začalo

Tomáš s Markétou, usměvaví manželé, se rozhodli vytvořit si vlastní ostrovní systém, který by jim dal nezávislost. A protože je rozumné začít v malém a navíc to plně rezonovalo s jejich sny, pustili se do přestavby staré dodávky s cílem vyrobit z ní plnohodnotný obytný vůz. Ani jeden z nich nebyl manuálně zručný a kutilství se vždy vyhýbali obloukem. V počátcích tedy zvažovali, že si kompletně přestavěnou dodávku koupí. Žádná však nesplňovala jejich osobní kritéria (nenápadnost, místo uvnitř auta pro kola, energetická nezávislost), a tak se rozhodli pustit se do přestavby svépomocí.

Dodávka přestavěná na obytňák – výběr správného typu auta je zásadní

Toužili po energetické nezávislosti a docílili jí

V mnoha případech se automaticky počítá s nabitím baterky doma a následným víkendovým či týdenním výletem, na který baterka utáhne ledničku. Poté se opět doma nebo v kempu dobije a celý proces se opakuje. Ale co když chtěl mladý manželský pár jen nabírat vodu a elektřinu si vyrábět sám?

Výroba vlastní elektřiny a následná úspora za energie

Tomáš se pustil do tvorby vlastní solární sestavy opravdu s grácií. Jeho solární sestava se skládá ze šesti velmi podstatných částí. A protože předpokládáme, že většinu onoho vybavení doma nemáte, zjistili jsme pro vás, jaký výrobce prodává daný komponent nejlevněji (odkaz naleznete vždy pod odstavcem).

LiFePO baterie 100 Ah

Baterie by měla vydržet zhruba 2–3 dny provozu. Obecně jsou určeny zejména pro použití v systémech nouzového napájení (UPS, automatizační systémy). Nejlépe fungují v systémech vyrovnávacího nabíjení, avšak lze je použít i v aplikacích, kde se baterie cyklicky střídají.

  • Aktuální cenu LiFePO baterie 100 Ah zjistíte zde.

Panel 380 Wp

Energetické panely jsou vyvinuty pro aplikace, kde je třeba dosáhnout co nejvyššího výkonu na co nejmenší ploše. Za 1 letní slunečný den by měl baterku nabít do plna (v ČR v létě vyrobí 1 250 Wh, na jaře a na podzim 900 Wh, ale přes zimu pouze 200 Wh). Ty nejúčinnější modely dosahují výkonu až 380 W.

  • Aktuální cenu solárního panelu 380 Wp zjistíte zde.

MPPT solární regulátor 30 A

MPPT regulátor využijete pro nabíjení palubní a startovací baterie v solárním systému. Pro obytné dodávky je naprosto ideální. Regulátor automaticky rozpozná napětí systému baterie startéru a dojde k jejímu dobíjení. Navíc je o 20–30 % účinnější než levnější PWM typ.

  • Aktuální cenu MPPT solárního regulátoru 30 A zjistíte zde.

Propojovač baterií Cyrix-ct 120 A

Při plné palubní baterii dobíjí solární systém startovací baterku. Pokud palubní baterku vyprázdníte, tak propojovač tyto baterky rozpojí, aby se nikdy nevybila ta startovací.

  • Aktuální cenu propojovače baterií Cyrix-ct 120 A zjistíte zde.

15A síťová nabíječka

Klasickou síťovou nabíječku doma pravděpodobně máte. Měla by nabít baterku během 7 hodin (přes noc na ubytování v kempu).

  • Aktuální cenu síťové nabíječky 15 A zjistíte zde.

Měnič napětí z 12 V na 230 V (1000 W)

Ačkoliv lednici při normálním chodu stačí kolem 40 W, při startu kompresoru může vyžadovat až 25× větší výkon.

  • Aktuální cenu 12V měniče napětí zjistíte zde.

Například Tomáš s Markétou v dodávce nabíjí tyto spotřebiče (s uvedením denní spotřeby):

  • lednice 230 V 36 litrů ~ 300 W,
  • notebook 5 hodin ~ 100 W,
  • kuchyňský mixér,
  • 12V led osvětlení 5 hodin ~ 20 W,
  • bufík 3 hodiny ~ 100 W,
  • 2 mobily ~ 50 W,
  • čerpadlo vody, nabíjení foťáku, chytrých hraček…

Schéma elektro spotřebičů v obytné dodávce naleznete zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Důležité je mít na paměti to nejpodstatnější

Jestliže bydlíte v obytné dodávce, je obzvláště důležité si pohlídat množství paliva, aby bylo vždy dost na topení, když noční teploty poklesnou. Stejně tak je namístě zamyslet se nad množstvím veškerých věcí (víc věcí neznamená šťastnější posádku, ale jen to, že se nic nedá pořádně najít) a přejít na pomalé cestování. Opravdu se rok v kuse nedá cestovat stejným stylem, jako když je člověk na týdenní dovolené. Je potřeba zvolnit a sem tam odpočívat.

Přestěhovali se do dodávky. Tomáš s Markétou odhalili, kolik tím měsíčně ušetří

Vydáno dne:
26.10.2023

Photocredit: Tomáš R. (se souhlasem)

5

Pusťte se svépomocí do přestavby dodávky na obytňák. I tady využijete dřevo

Pokud vás láká svobodné a dobrodružné cestování, pusťte se do zajímavého projektu – přestavby vlastní obytné dodávky. Máme pro vás několik rad pro začátek... Číst více →



Svépomocí si přestavěli dodávku na obytné auto a teď cestují po Česku i Evropě

Mladý manželský pár z Brna se pustil do přestavby dodávky svépomocí. Co byl pro ně největší oříšek? Jaké jsou jejich zážitky z cest a kolik je to celé stálo?.. Číst více →



Obytná dodávka svépomocí – Jiří s Nikol ji přestavěli za 14 dní. Známe konečnou cenu

Kolik stojí přestavba dodávky? Jirka s Nikol Macháčovi inspirují Čechy svým krásným příběhem... Číst více →



Přestěhovali se do dodávky. Tomáš s Markétou odhalili, kolik tím měsíčně ušetří

Tomáš s Markétou si přestavěli dodávku svépomocí. Poskytli veřejnosti plány a schémata rozvodů... Číst více →



Dodávka přestavěná na obytňák – výběr správného typu auta je zásadní

Tomáš s Markétou a jejich malým synem se rozhodli přestěhovat do obytné dodávky. Jejich měsíční výdaje klesly na 15 tisíc korun a bydlení si nemohou vynachválit. V rozhovoru se nám svěřili s detaily i strastmi, které je provázely od počátku... Číst více →



Nájemní bydlení vyměnili za obytňák. Náklady jim klesly o 180 tisíc Kč ročně

Manželský pár s dítětem odešel z nájmu a investoval veškeré úspory do přestavby starého ojetého auta. Tomáš s Markétou dříve platili několik tisíc korun měsíčně. To se však po odstěhování do dodávky velmi rychle změnilo... Číst více →



Mladý pár s 3letým synem žije v obytné dodávce. Jejich měsíční výdaje jsou 15 tisíc korun

Byť nebyli Tomáš ani Markéta manuálně zruční, dokázali si svépomocí přestavět dodávku na obytnou. Aby dalším zapáleným cestovatelům ulehčili počáteční strasti, popsali nám v rozhovoru kompletní postup přestavby dodávky od výběru správného auta až po výrobu vlastní solární sestavy... Číst více →