HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Na pozemku 3200 m2 vytvořila svépomocí luxusní zahradu. Inspiruje celé okolí

Paní Iveta bydlí se svojí rodinou u Vysokého Mýta v krásné novostavbě. Jelikož stojí dům na 3200 m2 velkém pozemku, od samého začátku přemýšlela, jak efektivně obrovskou zahradu využít a esteticky zařídit. Problémem se stala jílovitá půda, se kterou si zpočátku nevěděla rady. Řešení objevila v chytré a téměř beznákladové variantě.


Iveta si za nízké náklady zařídila luxusní zahradu na 3200m2 pozemku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Iveta H. (se souhlasem)

Paní Iveto, proč jste se pustila do tak velkého projektu?

Po dostavbě domu byla naše zahrada jako oraniště a kde nebylo rozjezděné místo po bagru, tam byla metrová travnatá prérie. Výhled z obývacího pokoje směřuje do zahrady, a proto jsem chtěla tento pohled co nejdříve pozměnit. Dnes jsem s výsledkem já i celá moje rodina spokojená.

Fotogalerie:

i Foto: Iveta H. (se souhlasem)

Kde jste se inspirovala návrhem zahrady?

Inspiraci jsem čerpala hodně z přírody, jelikož jsme chtěli, aby zahrada zapadla do vesnického rázu a nebyla úplně výstřelkem, který by budil negativní pozornost. Knížky o zahradničení plní největší část mé knihovny, takže hodně z nich. A musím říct, že Pinterest taky není úplně k zahození.

Jaký materiál jste v nové zahradě využila?

  • Kámen

Na zahradě jsme hodně využili kámen – opuku, která byl dovezena z vedlejší vesnice ze staré stodoly.

Víte, jak vypadá opuka? Širokou nabídku včetně aktuálních cen opuky zjistíte zde.

  • Dřevo

Dále bylo použito dřevo, a to na stavbu zahradního domku, pískoviště a dětského hřiště.

  • Kov

A kov, který tvoří konstrukci dřevníku, do něhož jsme vložili polena, abychom se trochu odclonili, než naroste živý plot z habrů. Z kovu je ještě venkovní solární sprcha, která je úžasným ochlazením v parných dnech.

Aktuální ceny solárních venkovních sprch si můžete porovnat zde.

Co všechno jste si dělala svépomocí?

Jelikož vlastníme pozemek s jílovým podložím, tak při sázení ovocných stromů a borovic mi s rytím děr hodně pomáhal manžel. A zídky z opuky jsme také skládali spolu. Jinak poslední dva roky hodně pomáhá 6letá dcerka – sice hlavně se sklizní, ale i to je důležité. :)

Zahradní domek, dětské hřiště i zakrytí terasy nám pak dělali tesaři.

Jakou roli hraje dřevo ve vašem projektu?

Dřevo jsme na zahradě chtěli, jelikož působí přirozeně v jakékoli podobě. Takže když jsme plánovali zastřešení terasy, rozhodli jsme se pro smrkové hranoly a podbití ze stejného materiálu, ale to jsme nechali na odbornících. Ze smrku je také vyroben zahradní domek a dětské hřiště.

Cenové srovnání sušených smrkových hranolů najdete zde.

Kolik jste do zahrady už investovala?

Co se týká finanční stránky, tak myslím, že každý, kdo dokončil stavbu domu nebo rekonstrukci ví, kolik mu zbylo peněz navíc. Takže začátky byli opravdu s minimem nákladů.

Nejprve jsem založila komposty abych měla zeminu, kterou bych mohla použít, jelikož v jílovém podloží toho opravdu moc neroste. Koupili jsme jehličnany, které byly miniaturní, a tedy i za zlomek ceny. Trvalky jsem většinou dostala k narozeninám a postupem času je namnožila, takže pár let navíc k cílenému efektu, ale možná o to z toho mám větší radost.

Během dalších let jsme dodělávali nákladnější projekty, jako je třeba terasa. Do té doby jsme využívali podlážky, ale ty mezi nejbezpečnější pochozí plochy zrovna nepovažuji a občas i dost kloužou.

Jak jste postupovala při návrhu zahrady?

Zahradu jsem dělala hlavně intuitivně, věděla jsem, jaká by zahrada měla být, co všechno by měla splňovat, a tak jsem si nafotila určité pohledy k domu a podle toho jsem si udělala náčrt.

Nejprve jsem si vypsala stromy, keře a rostliny, které jsem doufala, že by v naší mrazové kotlině mohly přežít, a pak jsem je zakomponovala do návrhu.

Popis zahrady – jaké rostliny byste u paní Ivety našli?

Zahradu se paní Iveta snažila rozčlenit tak, aby byla kompletně využitá. V zadní části jsou tyto ovocné stromy a užitkové keře:

  • vlašský ořech,
  • 2 třešně,
  • 4 jabloně,
  • 3 hrušně,
  • 2 lískové ořechy,
  • rybízy, ostružiny, maliny, kamčatské a kanadské borůvky.

Na konci pozemku je také dětské hřiště, uprostřed zahrady se nachází zahradní domek s venkovní sprchou a kruhový zeleninový záhon. Velký kus pozemku je ponechán jako květnatá louka pro včely, motýly a jiný hmyz. Těm majitelé uzpůsobili i okrasnou část trvalek kolem domu.

Některé druhy zeleniny se nedařily vypěstovat, jelikož v přemokřené půdě se jim zrovna nedařilo, takže paní Iveta udělala pokus s vyvýšeným záhonem z cihel. Není ničím spojený, cihly jsou pouze naskládané na sebe a je v něm momentálně 80 česneků, tak snad to bude mít větší úspěch než v běžném záhonu.

Podívejte se, kolik dnes stojí venkovní dětské hřiště – zde.

Exkluzivní dětské hřiště postavil tatínek dětem svépomocí – fotonávod v 9 krocích

Řešili jste při návrhu a plánování nějaké komplikace?

Komplikace jsou asi u každého plánu, takže nás překvapila hlavně velká invaze slimáků z okolního pole. Už vím, které trvalky slupnou za noc a které zvládnou částečný ohryz a stejně stihnou vykvést. Ale teď už máme dva indické běžce – Julíka a Vašíka, takže slimáci už mají smůlu.

Jak velký je váš pozemek?

Pozemek má cca 3 200 m2, tak jsem se mohla vyřádit.

Jak dlouho trval celý proces?

Proces budování zahrady u nás trval asi 3 roky. Jelikož jsme se přizpůsobovali okolním podmínkám (slimákům, hryzcům i holomrazu). První 2 roky jsme byli bez oplocení, takže jsme dodatečně zjistili, že srnkám chutnají skalničky a okoušou opravdu každý kousek stromu, který není obalený.

Zahradní skalka – inspirace, rady a správný timing

Kdybyste byla opět na začátku, co byste udělala jinak?

Určitě je pár věcí, které bychom udělali jinak. Teď už víme, že z opuky dělat suchou zídku není nejlepší řešení. Pokud ji spojíte betonem, tak je to v pořádku, v opačném případě vlivem počasí praská a drolí se.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

A také ne úplně příjemným překvapením byl fakt, že hryzci dokážou zničit už sedmiletý ovocný strom a úplně vyhryžou kořeny vzrostlým kanadským borůvkám. Teď už při výsadbě obalujeme všechny kořeny ovocných stromů ochranným pletivem.

Co byste poradila lidem, kteří stojí před podobným rozhodnutím?

Ať se toho nebojí. Vždyť zahrada by měla být místo, kam si chodíte odpočinout. Občas vás možná něco nepříjemného překvapí, ale jinak je to úžasný prostor, kde si sami zvolíte, co tam chcete mít.

Očekávání vs. realita – dopadlo vše podle plánu?

Já i celá naše rodina zahradu zbožňujeme, snažila jsem se, aby byla barevná po celý rok a abychom měli zajímavý pohled z oken za každého období. Je to naše oáza klidu, která nám po většinu roku nabízí i dostatek surovin k vaření, tvorbě marmelád anebo jen tak k uzobnutí. Nejvíce jsem spokojená, že jsou v ní šťastné naše děti, neustále něco sbírají, houpou se či společně opékáme buřty.

Chystáte se na další podobné projekty?

Neustále se mi v hlavě rodí nové myšlenky, čím by se dala zahrada ještě vylepšit, ale v jádru už je hotová. Mým snem vždy bylo živit se zahradničením a plánováním zahrad. Bohužel jsem nakonec vystudovala úplně jiný obor. Věřím však, že se sny mohou plnit, takže jsem moc ráda, že na jaře budu realizovat velkou zahradu našim skvělým přátelům.

Během lockdownu si kuchař zrekonstruoval zahradu s terasou za 28 tisíc korun

Vydáno dne:
24.02.2023

Photocredit: Iveta H. (se souhlasem)

7

Okrasná zahrada: Jak ji založit a vybrat správné rostliny?

Poradíme, jak na okrasnou zahradu a její rostliny. Inspiraci najdete ve fotogalerii... Číst více →



Zimní zahrada: Jak ji postavit a zařídit?

Stýská se vám po letní pohodě na zahradě? Zimní zahrada vám ji vynahradí! Podívejte se, jak zimní zahradu postavit a vybavit... Číst více →



Čím letos okořenit zahradu? Vsaďte na kino nebo bludiště!

Každá zahrada potřebuje čas od času vylepšit. Pokud chcete strávit léto na zahradě a vykouzlit z ní místo, odkud se vám nebude na podzim chtít odejít, přečtěte si naše tipy, jak na to... Číst více →



Vytvořte si romantickou zahradu z růží – 6 kroků k úspěchu

Chtěli byste mít zahradu plnou romantických růží a nevíte, jak na to? V našem článku naleznete 6 rad, které vám zajistí rozkvetlé růže po celý rok... Číst více →



Chytrá zahrada už není sci-fi, ale realita

Mít zahradu, která se sama zalévá a hnojí, a trávník se sám seká, je snem každého zahradníka. S chytrými technologiemi to zvládnete i vy. Povíme si, jak... Číst více →



Geniální dřevěný interiér, který plynule přechází v zahradu. Jak se žije bez hranic?

Brazilská stavba „OF House“ vyniká svéráznou absencí hranic mezi vnitřním a vnějším prostředím. Zahrada jako součást domu, dům jako součást zahrady. A hlavně všudypřítomné dřevo... Číst více →



Třípatrová hrázděná stavba vypadá k světu i po půl tisíciletí

Památkově chráněná celodřevěná stavba Little Moreton Hall je jednou z nejstarších dochovaných staveb na území Velké Británie a stojí opravdu za návštěvu... Číst více →



Co je permakulturní zahrada a pro koho se hodí?

Permakulturní zahrada není o estetice, ale o výnosnosti, souznění s přírodou a šetření času. Byla by vhodná právě pro vás?.. Číst více →



Dana se rozplakala, když viděla přeměnu zimní zahrady s bazénem. Jak dopadla reforma za 430 tisíc?

Dana se na Plzeňsku rozhodla přeměnit stávající pergolu na stylovou zimní zahradu s bazénem. Jak tato reforma dopadla?.. Číst více →



Seznam březnových úkolů pro vaši zahradu. 8 činností, na které nesmíte zapomenout

Nepodceňte přípravu vaší zahrady na nastávající rok. Začněte už na jaře těmito 8 jednoduchými činnostmi... Číst více →